Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Борба на бавни обороти срещу купувачите на гласове

Обичайната концентрация на сигнали за изборна търговия не подмина и тези избори. Безпристрастният прочит на статистиката обаче води до извода, че действията на полицията и прокуратурата срещу купувачите на гласове са крайно неефективни. А най-сериозният сигнал - за арестуван при мащабна операция кандидат-депутат, потъна в мистерия.


Първоначално бе съобщено, че варненската полиция е разбила голяма мрежа за купуване на гласове в района. В последвалите съобщения новината съвсем се спихна. Полицията беше предпазлива не даде каквито и да било коментари, а прокурорите в морската столица бяха с изключени телефони или също отказваха да коментират. Според очевидци били извършени обиски на няколко места в града, иззети били списъци, лични документи и 100 000 лева. В медиите се появиха съобщения, че е задържан кандидат-депутат от ДПС. Но от Движението за права и свободи в четвъртък (9 май) опровергаха информациите, че се занимават с купуване на гласове и че е задържан техен кандидат за народен представител във Варна.


Областният изборен щаб във Варна заяви официално, че информацията категорично не отговаря на истината. Направени били само проверки от органите на МВР в местни щабове и структурите на ДПС са им оказали пълно съдействие. Говорителят на прокуратурата в морската столица Радослав Лазаров съобщи, че във връзка с търговия с гласове са образувани пет преписки, но три от тях са приключили с постановление за отказ. Заведено е едно досъдебно производство. Държавното обвинение също не потвърди кандидат-депутат да е бил засечен при акцията. Припомниха обаче, че според закона хората в листите се ползват с имунитет и няма как да бъдат арестувани.


От изпадналия Северозападен регион дойде новината, че Районната прокуратура във Враца е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпления против политическите права на гражданите (чл.167, ал.2 НК) . Повдигнатото е било и обвинение по този параграф. Сигналът с данни за престъплението е подаден в сряда в сектор БОП при ГДБОП - МВР. Извършени са процесуално-следствени действия, включващи множество разпити на свидетели, както и претърсване в жилища, в които са открити списъци с имена и данни на лица, се казва в съобщението на местната прокуратура.


Пловдивският окръжен съд остави тази седмица в ареста задържания още преди великденските празници за купуване на гласове Илия Манчев. Окръжният прокурор Галин Гавраилов заяви, че има показания от общинския съветник Ашим Асан , свидетел на уговаряне за купуване на гласове в полза на определена политическа сила. Среща с тази цел е била осъществена в кафенето в село Стряма. Първоначално ставало дума за осигуряване на 800 гласа срещу хонорар от 3500 лв. и 10 000 лв. за Манчев. След това е установено, че Манчев имал тефтер с данни на гласоподаватели. Обвинението заяви, че е имало и обещание за купуване на още 2700 гласа от село около Стряма в община Раковски.


Според адвоката на Манчев е трудно да се правят такива изводи и да се отдава голяма тежест на показанията на Ашим Асан, тъй като организираната покупка на гласове предполага да да има и група от хора, които да получават имотна облага, но такива липсвали или са идентифицирани. Манчев е осъждан четири пъти досега - два пъти за кражба, един път за лихварство и един път за грабеж. Пред съда той заяви, че не познава нито Ашим Асан, нито Петър Талев, който бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лв. миналата седмица. Относно тефтера с лични данни на хора Манчев каза, че това са имената на застъпници на политическата партия, в която той членува от повече от 15 години.


Картината за страната в навечерието на изборите бе обобщена в петък (10 май) с официални данни от Върховната касационна прокуратура, според които до момента са образувани 26 досъдебни производства във връзка с изборите. Ако ги разделим на 28-те административни единици в България, пада се по-малко от едно разследване на област. Процентът се занижава още повече, като се има предвид, че от тези разследвания едва 12 са за купуване на гласове.


В информацията на прокуратурата се посочва, че до 9 май по повод постъпили сигнали с твърдения за извършени престъпления против политическите права на граждани (чл.167 - 169г от НК) в цялата страна са образувани общо 78 преписки, 57 от които са приключили с постановления за отказ да се образува досъдебно производство. По останалите преписки предварителните проверки продължават. По две от делата се разследва дейност по образуване и ръководене на група, поставила си за цел да извършва престъпления против политическите права на гражданите. Освен досъдебни производства по цитираните престъпни състави са образувани и две дела за престъпления по чл. 325 НК (хулиганство) и чл. 216 НК (унищожаване и повреждане), които са във връзка с предстоящите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във