Параграф22 Daily

§22 Анализи

Борците с турските пестициди се изнасят от българо-турската граница

Върховният административен съд отхвърли искането на частната фирма „Евролаб 2011“, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци. Освен това, в 14-дневен срок частниците ще трябва да освободят и всички помещения, които заемат в района на КГПП “Капитан Андреево”. Причината - изрична заповед, издадена от директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов.

Информацията е публикувана в сайта на "Продължаваме промяната" и в нея се казва още:.

Напомняме, че след среща с родните земеделци премиерът в оставка Кирил Петков инспектира КГПП „Капитан Андреево“. След спорни разкрития за късото време за обработка на всеки ТИР от приблизително 6 минути, данните за разпломбиране на товари без присъствието на гранична полиция, както и липсата на каквито и да е видео-записи на място, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов и директорът на БАБХ Христо Даскалов предприеха решителни действия по изграждането на адекватен фитосанитарен контрол на границата ни с Турция.

В резултат на това, приходите в държавната хазна се увеличават с 5000 лева на час, а обемът на стоките със завишено наличие на пестициди нарасна неколкократно. От друга страна професор Даскалов и Иван Христанов получиха предложения за подкупи в особено големи размери, за да върнат частните интереси на границата. Те не се съгласиха. Последваха директни заплахи и на двамата им бе назначена лична охрана.

В интервю по бТВ заместник-министъра на земеделието в оставка Иван Христанов сподели, че личният му живот и този на неговото семейство са силно афектирани. На въпроса „Как е да живееш с охрана?“, той отговори „Не можеш да направиш нищо просто ей така – спонтанно. Не можеш да излезеш до магазина, не можеш да се разходиш, семейството ми, разбира се, е много притеснено“ и добави „Някой ден тази охрана ще отпадне и въпросът е докъде ще се разпростре отмъстителността на тези хора, имам известни притеснения“.

Според Асен Василев, освен завишения контрол на опасните храни, с намесата на държавата във фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“ е засилено и наблюдението върху вноса на нелегални стоки. За мащабите на аферата говори красноречиво и позицията на финансовия министър в оставка, че „съществуването на тази частна лаборатория на външната граница на Европейския съюз е основната причина, заради която страната ни не е допусната до зоната “Шенген” досега“.

На визита у нас немския финансов министър Кристиан Линднер сподели добрите си впечатления от работата на правителството по случая и предложи подкрепа от страна на република Германия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във