Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Бореца пришит с бели конци към Наглите?

Българският вариант на терористичната организация Ал Кайда е окончателно разбита, стана ясно във вторник (25 май) от интервю на премиера Бойко Борисов пред БНТ. Сочейки за пример структурата на Бин Ладен, премиерът имаше предвид прословутата банда за отвличане Наглите, а повод за самодоволната оценка беше арестът на Валентин Янев-Бореца, посочен от МВР като мозък на групата.
Бореца беше задържан в неделя (23 май) вечерта в ресторант в кв. Овча купел, без да окаже съпротива на спецченгетата. Малко преди полунощ той е отведен в Столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.
За разлика от премиера, ден след задържането заместник градският прокурор Роман Василев бе лаконичен в коментара си. Може би защото той вече се опари веднъж в случая с ареста на бившия военен министър Николай Цонев, та за Бореца кратко обясни, че Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу Янев за притежание на боеприпаси и е задържан за 72 часа. Прокурор Василев уточни, че след изтичането на този срок се очаква обвинителите да поискат от съда постоянна мярка за задържане.
Аз винаги съм казвал, че в организираната престъпност са точно като спящите клетки на Ал Кайда. Има координиращи звена, но като направят по четири-пет престъпления, тези хора започват да знаят и да могат да работят самостоятелно. И обикновено тогава се явява един, който съумява да има разговор с повече групи и той става като шеф, беше подробното обяснение на премиера Борисов по повод задържането на Бореца. Според него в момента било много важно да се потвърди това, за което има съмнение, че е извършил. Но това са вече следствия на постоянни действия, които колегите от прокуратурата ще правят. Мога само да им пожелая успех да им излезе това, което се надяват, че са открили, заяви министър-председателят в интервюто си. Според него Бореца е последното лице от тази група, което МВР е издирвало досега.
За да разберем изразената от премиера надежда, че е много важно да се потвърди това, за което има съмнение, че е извършил, трябва да си припомним поводите да се шуми около Валентин Янев-Бореца: веднъж преди повече от година, и втори път - преди няколко месеца.
В началото е подозрението на МВР, че Бореца е замесен в няколко убийства. Неофициално се твърди, че е свързан с похищението на люлинския бандит Кирил Божилов-Цигането, извършено през ноември 2008 година. След отвличането за Цигането беше платен откуп, но той така и не се върна при близките си. На 23 януари 2009 г. Бореца беше задържан, след като получил призовка да се яви в ГДБОП във връзка с неуловимата до този момент група за отвличания.
Антимафиотите да пишат това любовно писмо до Бореца заради съмнението, че освен участник в похищението на Цигането той е бил и партньор на Пламен Куцаров, първият заподозрян и задържан като член на групата за похищения. Същият Куцаров обаче умря при съмнителни обстоятелства, докато се возел в един автомобил заедно с арестувалите го антимафиоти. След смъртта му на 21 януари 2009 г. МВР беше разлюляно от лют скандал, заради който осем антимафиоти начело с шефа на сектор Терор Атанас Димитров бяха подложени на дисциплинарни проверки и наказани.
След като Бореца се отзова на призовката, антимафиотите веднага го заключиха - с обвинението, че той е посредничил при предаването на 100 хил. лв. - част от парите, които похитителите на Кирил Божилов-Цигането поискали, за да го оставят жив.
Тогава Софийският градски съд (СГС) прие показанията на четирима анонимни свидетели (служители на ГДБОП), които наблюдавали мястото на предаването на парите. Те забелязали, че Ауди-то на Бореца профучало с висока скорост в тунела към столичния квартал Люлин, където станало предаването.
При определяне на първоначалната мярка за Бореца съдиите не успяха да разберат кой точно е управлявал автомобила и в какво точно се изразява помагачеството на Янев при взимането на парите. Но съдебният състав все пак прие, че колата е била забелязана в района. Този факт и обстоятелството, че Бореца живее при приятелката си и няма постоянен адрес, наклони везните към решението той да остане в ареста.
Десетина дни по-късно обаче МВР изтърва единствения си заподозрян за участие в организирана група за отвличания. Софийският апелативен съд (САС) пусна Бореца под гаранция от 10 000 лв. на своето заседание на 3 февруари 2009 година. Втората съдебна инстанция разби на пух и прах твърденията на МВР и на прокуратурата, че Бореца е посредничил в предаването на откупа. Според апелативните магистрати единственият безспорен факт е, че Бореца е собственик на Ауди, което според четирима анонимни антимафиоти е минало покрай тях с висока скорост. От това не може да се заключи, че Янев е съпричастен към отвличането, казаха съдиите.
На заседанието си магистратите приели като доказан факт единствено че срещу Бореца има достатъчно събрани данни за незаконно притежание на боеприпаси. По тази причина му беше определена и висока парична гаранция вместо обикновената в такива случаи вноска от 500 лева. Най-любопитното е, че незаконното притежаване на боеприпаси се изразява всъщност в... 20 ловни патрона, открити от полицаите при обиск на жилището на приятелката на Бореца. При това самите те едва ли са достатъчно доказателство за пред съд, тъй като е изяснено, че при изземването на патроните от тях не са свалени отпечатъци на Янев. Силно разклатено е това обвинение и заради факта, че Бореца не живее при гаджето си постоянно и патроните биха могли да бъдат на всеки друг.
Още през януари 2009 г. след заседанието на САС стана ясно, че на прокуратурата й предстои много тежка работа, за да докаже съпричастността на Бореца към действията на бандата за отвличане. Единственото, което можеше да му се пришие тогава, но с бели конци, бе въпросното обвинение за незаконно притежание на боеприпаси. След като плати гаранцията си, Бореца се покри и за него не се чу повече нищо.
Така беше до 17 декември 2009 г., когато МВР обяви гръмко за операцията си Наглите, при която са задържани членовете на група за отвличания. Полека-лека сред имената и прякорите на заловените бандити на тепиха се изтъркаля и прозвището Бореца. Под него обаче бе обозначен друг бандит - Валентин Михайлов, който си имаше и още един прякор Ихтиманския. Кой знае защо обаче в медиите се наложи прякора му Бореца и се твърдеше, че той е издайникът на групата. Според неофициално прокарваната от МВР информация Бореца изпял съучастниците си Културиста, Йожи, Хамстера, Релето и Гребеца, само и само да отърве решетките. Стигна се дотам, че се появиха контролирани от МВР писания как Бореца получавал по мобилния си телефон инструкции от организаторите как да се оправя с похитените. Цитираха се и конкретни смс-и: върви да го нахраниш, развържи му очите, виж дали е добре и прочие.
Истерията около Валентин Михайлов-Бореца обаче продължи до 19 февруари тази година и секна като отрязана с нож. На тази дата МВР пусна официално съобщение на сайта си, че във връзка с извършени тежки криминални престъпления издирва Валентин Седефчов Янев (37 г.), също с прякор Бореца, заедно с Митко Полицая, търсен под дърво и камък покрай прословутата операция Октопод срещу Алексей Петров и групата му. Какви бяха тези тежки престъпления, за да обяви този Борец за общодържавно издирване, от МВР така и не уточниха.
Те обаче излязоха наяве едва тези дни - на 23 май, когато най-сетне Бореца беше заловен и откаран в Столичната дирекция на МВР. Но и в случая полицията заговори отново за подозрения, а не изнесе конкретни данни за извършените от Валентин Янев престъпления. Според журналистическите дописки МВР подозира, че Бореца е поставил бомбите в нощните клубове Пантерите и Казабланка през нощта срещу 8 септември 2008 г. Освен това Янев е подозиран и за взрива пред известното заведение Неро в столицата. Наред с тези подозрения се споменава, че Янев е бил обявен за издирване, за да бъде разпитан за убийствата на Иван Петров-Сапата и Юлиян Лефтеров, чиито трупове бяха открити при разследването на групата Наглите. От прахта беше изтупано и друго подозрение на МВР - за съпричастност на Бореца в похищението на люлинския бандит Кирил Божилов-Цигането и за посредничество при предаването на откупа за него. Освеженото последно подозрение на МВР сякаш игнорира напълно онова решение на Софийския апелативен съд от 3 февруари миналата година ,с което Бореца беше пуснат на свобода, макар и срещу гаранция от 10 000 лева.
За да тушира реакцията на паметливите журналисти, МВР извади от ръкава си друга бомбастична теза - при развръзката с отвлечения студент Румен Гунински върху тялото на младежа е намерено ДНК от Вальо Бореца. Тази ДНК-проба е основна улика на прокуратурата срещу Янев. За онези, които не са толкова добре запознати със случая Гунински, да припомним, че 22-годишният студент Румен беше отвлечен на 19 октомври в София. Той беше освободен от похитителите на 29 ноември миналата година, като щастливият му баща бизнесменът Румен Гунински тръбеше наляво и надясно, че не е плащал откуп за сина си.
В това няма нищо лошо - навярно Гунински е бил освободен заради натиска, който МВР оказа върху похитителите. Ако държим на детайлите - макар че дяволът се намира точно в тях - трябва да предположим, че всякакви подробни изземвания на веществени доказателства и проби от младежа и от дрехите му са били извършени непосредствено след освобождаването му. Това означава, че в началото на декември, или най-късно в средата му, в МВР са имали представа какви са тези доказателства и от какъв вид са те. Естествено, на дневен реди иде и въпросът защо вътрешното министерство и прокуратурата са се чудели два месеца и половина дали да обявят Бореца за издирване (на 19 февруари 2010), щом са открили ДНК-проба от него върху дрехите на Гунински...
Всъщност продължението на въпроса е още по-болезнено и за двете институции: има ли в края на краищата такава ДНК проба, или всичко е отново някаква оперативна игра на мозъците от МВР.
Повод за такова питане виждаме в действията на прокуратурата. И сега е моментът да се върнем към началото на разказа ни - там, където премиерът прави връзка със спящите клетки на Ал Кайда, и към лаконичното изказване на заместник градския прокурор Роман Василев. Срещу Бореца е повдигнато обвинение за незаконно притежаване на боеприпаси. Онези 20 ловни патрона, иззети от дома на приятелката му през януари 2009 г. И нищо друго...

Facebook logo
Бъдете с нас и във