Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Борилски отново на болярския апелативен кантар

Прословутото дело Борилски, по време на което в съдебната система се смениха поколения магистрати, отново е на дневен ред. Това стана, след като Апелативният съд във Велико Търново отказа да си направи отвод и в понеделник (19 октомври) даде ход на процеса за убийството на българския студент Мартин Борилски. Отвода поиска същия ден адвокат Владимир Иванов, защитник на майката на убития студент Иванка Въчкова, на второто заседание след връщането на делото от Върховния съд за ново разглеждане.
Според адвоката делото не бивало да се гледа отново от великотърновски съдии, тъй като всички те повече или по-малко може да са предубедени и да имат вече изградено мнение при определяне на решението си. Защитникът даже предложи да бъде направена и законодателна промяна, в смисъл че дела, върнати от ВКС за ново разглеждане, да се дават на съдии от друг район, а не от този, където делото вече е гледано.
Прокурорът по делото Борис Миновски също бе на мнение, че искането за отвод, направено от адвокат Иванов, е основателно. Той даде пример, че във Варна всички магистрати са си дали отвод и са отказали да участват в разглеждането на делото за смъртта на Мартин Борилски.
Адвокатите на подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков - Райна Хаджиева и Юлиян Георгиев, пък бяха на обратното мнение. Те окачествиха доводите на колегата си Иванов като предположения и лични съмнения, без каквато и да е конкретност. Искането за отвод е можело да бъде направено още по време на първото заседание на 3 август, а не чак сега, заявиха те.
След кратко съвещание съдебният състав също отхвърли искането за отвод. Наказателното производство се състои от повече от 40 тома, голяма част от които са с класифицирана информация. Отводът би довел до излишно бавене и протакане на делото, обяви мотивите си председателят на състава съдия Милчо Ванев. За да се избегне такова положение, е назначен и резервен съдия, който във всеки един момент може да замести някой от магистратите при нужда.
Така делото продължи с изслушването на част от вещите лица. Заради съдържанието на класифицирана информация обаче процесът беше закрит. Специално за него бяха дошли и представители на френското посолство у нас, но след като стана ясно, че заседанието е закрито, те си тръгнаха.
Делото за зловещото убийство на българския студент Мартин Борилски във Франция се точи вече повече от девет години. На 20 юли 2000 г. младежът бе открит мъртъв в квартирата си на ул. Льо Курб в Париж. По тялото му са констатирани 93 удара с нож за рязане на хартия, а лицето му е смазано с гира.
След проведеното перфектно разследване от френските криминалисти като заподозрени за убийството са арестувани Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона. Тяхна ДНК е открита под ноктите на жертвата. И двамата обаче отричат да са убийци. През 2002 г. те са освободени срещу парична гаранция от 2000 лева.
Трудностите започват след написването на обвинителния акт. Цялата варненска прокуратура и 11 съдебни състава дружно си дават отвод. ВКС разпределя делото да се гледа в Шумен. По време на процеса подсъдимите излизат с нова версия. Те обясняват, че са присъствали на нападение на Борилски в квартирата му от двама души, които вероятно са го убили. Самият Мартин бил помолил сънародниците си да си тръгнат, казвайки, че ще се оправи с нападателите. Какво се е случило след това Желязков и Стоичков не знаят.
На 27 март 2008 г. разширен състав на Шуменския окръжен съд произнася оправдателна присъда за двамата подсъдими. Изцяло е отхвърлен и гражданският иск в размер на 400 хил. лв., предявен от майката на жертвата Иванка Въчкова.
След обжалването делото е разпределено за разглеждане в Апелативния съд във Велико Търново. На 21 януари 2009 г. въззивната инстанция изненадващо потвърждава изцяло оправдателната присъда на Окръжния съд в Шумен. Това предизвиква гневната реакция на французите, които обявяват, че ще започнат паралелен процес срещу двамата обвиняеми. Френският посланик у нас Етиен дьо Понсен в отворено писмо до медиите изразява учудване от решенията на българския съд. Шестима френски адвокати изпращат писмо до президента Никола Саркози с искане да се намеси в казуса Борилски. Франция издава и международна заповед за арест за двамата подсъдими.
Апелативната прокуратура във Велико Търново също обжалва решението пред Върховния касационен съд. Последната съдебна инстанция на случая постановява връщане на делото за ново разглеждане, но както вече бе казано... отново в Апелативния съд във Велико Търново. Според върховните съдии при разглеждане на случая търновските апелативни магистрати са допуснали нарушения на процесуални правила, противоречиви мотиви и превратно обсъдени доказателства. В мотивите си висшите магистрати посочват, че редица противоречия опорочават решението на съдиите от Велико Търново.
В нарушение на принципа за издирване на обективната истина и произтичащото от него изискване за обективност, всестранност и пълнота на изследването са изключени от анализа редица обстоятелства, които са свързани с версии, различни от представената от подсъдимите - смятат върховните магистрати. - Не е изследвано и финансовото положение на подсъдимите след 18 юли 2000 година. Вместо това въззивният съд е изключил възможността подсъдимите да имат мотив за убийството на Борилски с аргументи извън правото, като се е позовал на репутацията на учебното заведение, в което са учили, се казва в мотивите на върховните съдии. Според тях Апелативният съд във Велико Търново е допуснал тежко нарушение и при разсъжденията върху доказателствата, представени след използване на специални разузнавателни средства. Апелативният съд е проявил недопустим от НПК волунтаристичен подход при изключването на доказателственото средство, като си е приписал най-голяма прецизност, мотивират решението си от ВКС.
Така сега топката отново е в ръцете на търновски съдии, които ще трябва да се произнесат по едно от най-нашумелите съдебни дела у нас през последните години.
Междувременно преди началото на първото заседание майката на убития Мартин - Иванка Въчкова, не скри подозрението си, че пари и връзки са замесени в процеса за убийството на сина й. Братът на Мартин - Даниел, явил се на второто заседание, не пожела да коментира делото. Единственото, което той каза, бе: Те (подсъдимите) трябва да имат съвест пред себе си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във