Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОРИС ВЕЛЧЕВ ДА ЗАКРИЕ ТАЗИ ПРОКУРАТУРА

Колкото по-тежък и мрачен става погледът на Европейския съюз, толкова по-старателни взеха да стават българските ченгета и магистрати. За разлика отпреди четири-пет месеца, когато съдебните репортери се докосваха до успехите в борбата с мафията само по изричното благоволение на бившия главен прокурор Никола Филчев и бившия главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов, днес информацията се лее като из ведро. А парламентът, вътрешното ведомство и държавното обвинение дават мило и драго, само и само да бъдат забелязани от медиите.
Безспорно 13 април (четвъртък) ще бъде записан като един от най-плодотворните дни в най-новата история на България. Само за 24 работни часа със задружните усилия на вътрешното министерство, прокуратурата и парламентарната Комисия за борба с корупцията бяха разбити два контрабандни канала: в Благоевград - за незаконен внос на крадени коли, и в София - за китайски маратонки. Към кабинета на главния прокурор потегли аферата за 14-те милиона лева, отклонени от Гранична полиция в периода 2003-2005 година. А на ГКПП-Кулата бяха изловени цял футболен отбор от дежурни гранични полицаи, които разполагат с десет пъти повече джобни пари, отколкото регламентираните 50 лева в началото на всяка смяна.
Едновременно с това магистратите от Софийския градски съд, които гледат делото за убийството на сикаджията Милчо Бонев-Бай Миле, обявиха на висок глас, че ще призоват за разпит бившия премиер Иван Костов. А накрая техните колеги, които се занимават с делото срещу Веска Меджидиева - за обсебването на около 290 млн. стари лв. от Българската земеделска и промишлена банка (БЗПБ) през 1994-1996 г., научиха, че първата дама на Орион е купувала долари от собствениците на скандалноизвестната Финансово-брокерска къща Амигос - 3, които пък са подсъдими за пране на 99 млн. нови лева.
Толкоз обаче с приятните емоции, защото всички тези случаи са обединени от една много голяма и много тъжна вест: ако българската прокуратура си беше вършила работата като хората, всички тези удари или нямаше да бъдат направени, или щяха да бъдат реализирани още преди една, две или повече години.
Скандалът с пограничните милиони например гръмна още през ноември 2005 година. Тогава бившият шеф на контраразузнаването и настоящ депутат от ДСБ - ген. Атанас Атанасов, обяви, че МВР крие резултатите от няколко тематични проверки, според които държавата е била ощетена с близо 14 млн. лв. от неотчетени такси за транзитно преминаващи чужденци, главно турски граждани. Все още новият - по онова време министър на вътрешните работи Румен Петков, обеща да направи проверка и ако се наложи, да сезира Военната прокуратура.
От своя страна обаче бившият главен прокурор Никола Филчев и шефът на Върховната касационна прокуратура Христо Манчев не пожелаха да се самосезират от медийните публикации и не си мръднаха пръста, за да бъде установена обективната истина. А би трябвало, защото още тогава аферата бе замазана с няколко наказания мъмрене, наложени на съответните длъжностни лица, и със скоропостижното пенсиониране на директора на Гранична полиция - ген. Валери Григоров, и назначаването му за съветник в политическия кабинет на министър Румен Петков.
Не по-малко стресиращо е поведението на държавното обвинение и в случая с разбития (уж) канал за внос на крадени коли от Западна Европа. По данни на РДВР-Благоевград незаконният трафик на луксозни возила е вървял поне пет години, а хватката, по която са извършвани измамите, е позната отпреди 10-15 години: на крадените коли се пренабиват номера на автомобили от същата марка и клас, които не се издирват чрез Интерпол. В определени дни и часове мулетата на мафиотите минават границата пеша с легални документи, след което се връщат моторизирани. Установено е, че всички 13 крадени лимузини, иззети до момента от полицията, са били прекарани през ГКПП-Кулата и ГКПП-Златарево при едни и същи митничари..., надлежно командировани от София. Втората част от операцията - обмитяването на автомобилите, е ставало в Лом и Перник на по-ниски тарифи, а договорите за покупко-продажбите са били оформяни от специално подбрани нотариуси.
Според официалната информация по случая каналът е бил собственост на бившата СИК и по-специално - на братята Красимир и Николай Маринови (Големия и Малкия Маргин). Онова обаче, което прави изумително впечатление, е фактът, че Благоевградската окръжна прокуратура е образувала общо... 13 полицейски дознания, т. е. за всяка кола по едно.
По силата на каква логика държавното обвинение е сметнало, че в случая няма процесуална възможност да образува едно-единствено следствено дело - за организирана престъпна дейност, засега не е ясно. Още по-неясно е обаче друго: по какви причини този канал, работил поне от 2001 г. насам, бе разбит точно сега? И какво, в крайна сметка, означава хвалбата разбит контрабанден канал, при положение че няма нито един задържан?
Също толкова безумно изглежда поведението и на софийското държавно обвинение, което в четвъртък (13 април) направо... надскочи себе си. Както вече е известно, при специализирана операция на НСБОП в склад на Сортови семена в кв. Илиянци бяха открити 37 000 чифта контрабандно внесени маратонки, имитация на няколко световни марки - Дизел, Пума, Енерджи и Найк.
По данни на МВР в далаверата са били замесени седмина китайци и петима българи, а тартор на групата е бизнесмен от арабски произход. На борсата в Илиянци такъв чифт маратонки - на едро, се продава за 10-11 лева, а на дребно цената му стига до 40 лева. Именно по тези цени антимафиотите изчислиха, че ударът им е лишил организираната престъпност от около 4 млн. лв., което наистина е доста сериозен успех в битката срещу октопода.
Според ченгета от НСБОП, участвали в операцията, маратонките са транспортирани от Китай до Гърция, където са пренатоварвани в ТИР-ове и са прекарвани през границата чрез популярната схема, наречена тапа. Това означава, че незаконната стока се товари в дъното на контейнера, а най-отпред - за заблуда на противника - се нареждат стоки, за които се плащат ниски мита - главно строителни материали. По данни на антимафиотите контейнерите с маратонките са влизали в страната през ГКПП-Кулата, а стоката е била обмитявана - след формални проверки - в Благоевград и София.
Въпреки че става дума за класическа схема на организираната престъпност, в случая с китайските гуменетки е образувано полицейско дознание по чл.227 от Наказателния кодекс - за използване на чужда търговска марка без знанието на нейния собственик.
По какъв начин софийските дознатели, колкото и талантливи да са те, ще разкрият организаторите на контрабандния канал, е повече от ясно - никак няма да ги разкрият. Първо, защото по този текст от НК би трябвало пред съда да бъдат изправени само производителите на маратонките менте. Те обаче продължават да си живеят в Китай и най-вероятно дори не знаят къде се намира България.
Втората причина, поради която и този удар на НСБОП ще бъде провален, е следната. Въпреки че по закон незнанието не е оправдание, българските и китайските търговци, уличени в съпричастност към аферата, не могат да бъдат осъдени за търговия с ментета, защото... те по никакъв начин не са длъжни да водят кореспонденция с Найк и Пума, да речем, за да знаят кой има право да внася такива маратонки в България. Още повече че световните производители в бранша отдавна имат свои заводи в Китай и Далечния изток, така че най-вероятно 37-те хиляди ментета са били придружени и от сертификати на производителите за качество.
Но най-безумното в случая е, че наистина става дума за контрабанда от най-чист вид, която обаче е останала невидима само за... представителите на държавното обвинение, които в четвъртък (13 април) също изтананикаха Одата на радостта покрай антимафиотите от НСБОП.
Поне засега, единствената що-годе нормална реакция бе демонстрирана от прокуратурата по отношение на излишъците от джобни пари, открити у петима гранични полицаи от ГКПП-Кулата. Внезапната проверка е извършена в четвъртък сутринта от служители на Регионален граничен сектор -Петрич, явно по сигнал за проспан камион с контрабандни цигари и алкохол от Гърция. Според една заповед, издадена преди три години от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, граничните полицаи на ГКПП-тата, при застъпване на смяна, имат право да носят в себе си най-много 50 лв. и една кутия цигари. А по време на хайката от джобовете на петимата гранични полицаи изпаднаха левове, долари и евро на обща стойност около 2000-2500 лева. Тоест всеки от тях е заработил средно по 400-500 лв. за една смяна.
След събиране на всички доказателства по случая материалите ще бъдат предадени на Софийската военноокръжна прокуратура, гласи съобщението на РДВР-Благоевград, разпространено в четвъртък. Още същия ден тази информация бе потвърдена и от дежурния военен магистрат Иван Тренчев. Той обяви, че вече е изискал справка по случая от заместник-началника на РГС-Петрич - Емил Методиев, и по случая е образувана предварителна проверка за корупция и длъжностно престъпление. Защо обаче не е образувано направо следствено дело, както гласи все още действащият Наказателнопроцесуален кодекс - това вече въпрос с много неизвестни. И то още от юни 2003 г., когато 39-ото Народно събрание изхвърли от употреба предварителните прокурорски проверки заради злоупотреби и нерегламентирано разследване по поръчка на платежоспособни клиенти.
Реформата продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във