Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОРИС ВЕЛЧЕВ РЕВИЗИРА ПЪРВОТО ЗАВАРЕНО ДЕЛО

Репортерът на румънската частна телевизия PRO tv Джордже Бухнич спокойно може да се завърне в родината си. Тази сензационна новина бе съобщена в сряда (22 март) от адвокатката на Бухнич - Милена Дякова, която е била уведомена от Върховния касационен съд, че Върховната касационна прокуратура (ВКП) е оттеглила протеста на Русенската окръжна прокуратура срещу оправдателната присъда на клиента й.
Разиграването на съдебния фарс Държавата срещу Джордже Бухнич започна на 17 ноември 2004 г., когато румънският репортер бе заловен да дебне със скрита камера на ГКПП-Дунав мост как българските митничари искат рушвети. По случая бе образувано следствено дело, а срещу Бухнич бе повдигнато обвинение по придобилата скандална известност разпоредба на чл. 339а, ал.1 от Наказателния кодекс: Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода до три години.
На 3 декември 2004 г. Русенският районен съд призна Бухнич за виновен и го осъди на глоба от 1000 лева. Пет месеца по-късно обаче - на 7 април 2005 г. - Окръжният съд в крайдунавския град върна делото на районния съд за ново гледане от друг състав с мотива, че по време на първоинстанционния процес са допуснати съществени процесуални нарушения.
На 15 септември 2005 г. другият състав на Русенския районен съд оправда румънския журналист, но държавното обвинение протестира това решение и делото отново цъфна в Русенския окръжен съд. Този път магистратите на втората инстанция прецениха, че около румънския журналист всичко е точно, и оправдателната му присъда бе потвърдена. Един от магистратите в тричленния състав на Русенския окръжен съд обаче подписа решението с особено мнение и това даде възможност на русенския окръжен прокурор да протестира оневиняването на Джордже Бухнич пред Върховния касационен съд (ВКС).
Касационното дело Държавата срещу Джордже Бухнич бе насрочено за 30 юни тази година. Най-изненадващо обаче във вторник (21 март) ВКС е уведомил адвокатката на румънеца - Милена Дякова, че Върховната касационна прокуратура е оттеглила обвинението срещу клиента й и че той може да се прибере в родината си по живо и по здраво. Като пътьом може да мине през Русенското окръжно следствие, откъдето да си вземе скритата камера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във