Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОРИС ВЕЛЧЕВ ЗАПОЧВА РЕВИЗИЯ НА РАБОТАТА НА ПРЕДШЕСТВЕНИКА СИ

Дългоочакваният момент дойде. На фаталната дата 13 март прокуратурата ще започне вътрешна проверка на дейността си за последните пет години. Това съобщи новият главен прокурор Борис Велчев след края на заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда (8 март).
За тази проверка се заговори още в деня, в който Велчев стъпи в длъжност - на 23 февруари. Но се забави, защото първо трябваше да се изготвят правилата, по които тя да протече. Но в сряда Велчев най-накрая зарадва всички. Каза, че до края на седмицата ще издаде заповед и ревизията ще започне. И критериите, по които това ще стане, до края на седмицата също ще бъдат готови. Срокът за осъществяването й ще е кратък и реалистичен за изпълнение, каза още Велчев, без да конкретизира колко дълъг всъщност ще е този срок.
Той отказа да съобщи и защо е избрал да проверява последните пет години, а не работата на прокуратурата по време на целия седемгодишен мандат на предшественика му Никола Филчев. Какъвто и срок да бях избрал, щяхте да ме питате защо е точно толкова, каза главният прокурор.
Борис Велчев посочи и срока, в който публично ще оповести структурната промяна в прокуратурата. Това ще стане до десет дни. Темата за промяна на структурата на държавното обвинение бе сред обсъжданите на срещата между главния прокурор и премиера Сергей Станишев на 6 март.
Обвинител №1 отказа да коментира дали промените целят въвеждането на длъжността трети заместник главен прокурор, който да отговаря за борбата с организираната престъпност и корупцията. Според Велчев такава длъжност може да бъде открита едва след като се промени Законът за съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във