Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОРИС ВЕЛЧЕВ ЗАВЛАДЯ И ОСТРОВА

Главният прокурор Борис Велчев лично се зае да помага за проучването на имотите на покойния вече Константин Димитров-Косьо Самоковеца.
В сряда (22 ноември) Велчев замина за първи път от началото на мандата си за Великобритания. Всъщност той е и първият главен прокурор на България, който е поканен на посещение от британската прокуратура. Една от срещите на Велчев бе с английски му колега лорд Питър Хенри Голдсмит.
Ще поставя няколко конкретни въпроса по време на визитата. Един от тях ще бъде и за бавещия се отговор на българската съдебна поръчка, свързана с имотите на Константин Димитров, каза в сряда преди да замине главният прокурор.
Според неофициална информация, Косьо Самоковеца има в Лондон апартамент, магазин и банкови сметки, всичко на стойност около 5 млн. паунда. По молба на България английските власти са наложили възбрана върху тях заради делото за пране прането срещу съпругата на Самоковеца - Ангелинка Димитрова.
Магистрати твърдят, че по време на посещението си в Лондон Борис Велчев ще постави въпроса дали е възможно властите на Острова да конфискуват имуществото, защото обратната процедура - България да чака отговор на съдебните поръчки и чак след това да поиска изземване в полза на държавата - била много бавна. Ако Лондон сложи ръка върху имотите на Самоковеца, страната ни щяла да получи част от парите.
В Софийския окръжен съд има дело за отнемане в полза на държавата на част от собствеността на Константин Димитров. То започна няколко месеца след неговата смърт. Както вече е известно, той бе застрелян на 6 декември 2003 г. в Амстердам.
Прокуратурата твърди, че в периода 1995-1999 г. Константин и Ангелинка не са плащали данъци в размер на 169 371 лева. Държавното обвинение настоява да бъдат отнети вила в курорта Боровец, земята, върху която е построен хотел Константин Палас, апартаменти в София, Варна и Самоков и седем автомобила.
На 15 ноември се проведе последното заседание. Тогава съдът изслуша тройна съдебно-икономическа експертиза, която показа, че доходите на семейство Димитрови са абсолютно законни. Чака се решение на съда. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във