Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БОРИСОВ НЕ ИСКА ДА КЛАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Бившият главен секретар на МВР и настоящ градоначалник на София - Бойко Борисов, продължава да реже европейския клон, на който се опитва да седне родината му. В понеделник (12 юни), в интервю за агенция Ройтерс, той обяви, че България не е готова да се присъедини към Европейския съюз догодина, защото правителството, водено от Българската социалистическа партия, не спази обещанията си да сложи край на повсеместната корупция.
Според г-н кмета резултатите от реформите са недостатъчни и няма начин да се гарантира, че мудната и корумпирана съдебна система ще се подобри, а това е най-големият и най-важен проблем на България.
За да успокои Европа, че България все още не е изгубена като пълноправен член на ЕС, г-н кметът заявява, че към края на годината ще регистрира дясноцентристка опозиционна партия ГЕРБ, която ще се бори с корумпирания политически елит.
А накрая, за да не си помисли някой, че генералът от запаса не е наясно и по въпроса кой ще командва парада и кой ще духа супата в най-близко бъдеще, той обобщава: Наистина искам да влезем в Европейския съюз, но не искам да разклащам правителството преди 1 януари...
Какво точно може да разклати Бойко Борисов засега не е ясно. Още по-неясно обаче е защо той свързва необходимостта от отлагането на България само с две обстоятелства: провала на сегашното правителство в борбата срещу корупцията и корумпираната (открай време) съдебна система.
Без изобщо да спомене дума за пълния крах на МВР в битката с мафията, докато той беше главен секретар на вътрешното ведомство. И за корупционните схеми, разбира се, изплетени от жълтите по време на мандата им (2001-2005 г.). Схеми, които жълтото МВР не посмя да пипне с пръст и които червеното МВР е принудено да търпи в името на коалиционния мир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във