Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Борисов спря поръчката за новите лични карти

Обществената поръчка на МВР за нова Централизирана система за персонализация на български лични документи неочаквано беше стопирана в сряда (17 февруари) по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Проектозаводът за нови лични документи стана жертва на изненадващото желание на Борисов да спре всички поръчки, за които има съмнение, че са правени на тъмно. Първи от премиерската амбиция пострадаха депутатът бизнесмен Делян Пеевски и близкият до Борисов шеф на "Лукойл" Валентин Златев, чиито проекти за различни лотове на магистрала "Хемус" бяха спрени.

Новата порция големи  обществени поръчки, които няма да се реализират, са на обща стойност над 600 млн. лв., поясни след заседанието на кабинета финансовият министър Владислав Горанов. По думите му кои да са те преценяват премиерът Бойко Борисов и правителството. Сред стопираните е проектът за фабриката на МВР за нови лични документи. Горанов уточни, че аргументът за спирането на поръчките е "да се разсее съмнението за задкулисие и за нещо скрито-покрито". Целта е да се защити общественият интерес и да отпаднат съмненията, че не се организират достатъчно прозрачно. Затова тези поръчки се преразглеждат, поясни Горанов.

Финансист № 1 разкри, че правителството планира да структурира по друг начин поръчката за новите документи за самоличност. В тази връзка предстои преструктуриране на печатницата на БНБ, от която ще се освободят техника и персонал. Според Горанов това ще доведе до понижение на цената на проекта. Ще бъде създадено и ново търговско дружество, което първоначално ще бъде подчинено на финансовото министерство, а след това ще бъде прехвърлено към МВР. Точно тази нова структура ще се заеме с организацията на правенето на новите документи за самоличност, разкри Горанов. Той предположи, че след това вероятно цената ще падне още, тъй като щели да се намалят търговските печалби.

Както е известно, преди седмица МВР оповести, че ще строи Централизирана система за персонализация на български лични документи за близо 600 млн. лева. Ведомството на Румяна Бъчварова пусна обществена поръчка, която включва доставка на специално оборудване, проектиране и построяване на специална сграда, инфраструктура, софтуер и други необходими действия, за да се осигурят цялостният процес за производство и вграждане на защитни елементи в българските лични документи. Предвижда се новите документи освен сегашните данни да съдържат и електронен носител с данни за електронна идентификация. Всеки гражданин ще решава сам дали и в кой личен документ ще му вграждат такъв чип.

Отмяната на обществената поръчка ще забави процеса по изграждане на новата фабрика на МВР за лични карти с чип. Освен това не е ясно кой ще продължи да поддържа досегашната система за персонализация на лични документи. В отменената вече поръчка се предвиждаше онзи, който спечели търга за изграждане на нова система, да обслужва и старата. Двете трябваше да работят паралелно - до деня, когато новата централизирана система ще започне непрекъснато производство.
В отпадналата поръчка се изискваше кандидатите да разполагат с първоначален финансов ресурс от не по-малко от 46 500 000 лв., да имат опит в издаването и персонализацията на документи в последните пет години, практика в производството на карти с електронен носител, в изграждането на комуникационна инфраструктура, на станции за снемане на биометрични данни, на производствена база за бланки за документи от типа карта от поликарбонат и паспорти с капацитет, не по-малко от 2 000 000 броя на година и т. н. Договорът за централизираната система беше със срок от 11 години и два месеца и се очакваше в началото на 2018 г. системата да стартира.

Интересно е защо точно поръчката на МВР попадна в числото на онези, за които има съмнение, че са правени зад кулисите. Тази поръчка предвиждаше да бъдат поканени за участие трима кандидати, които след това трябваше да бъдат класирани според най-изгодната оферта. При обявяване на поръчката не се дочу нито едно име на евентуален кандидат. Досега с издаването на документи за самоличност се занимаваше компанията "Сименс България", като договорът й изтича през април.

 

Обяснението на Бъчварова

Из стенограмата на правителственото заседание:

Румяна Бъчварова:

"Уважаеми колеги, предлагаме да се отмени решение, прието с Протокол №48 от заседанието на Министерския съвет на 27 ноември 2015 г. по т. 30 от дневния ред за развитие на българските лични документи и осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на срока на рамково споразумение от 2009 г. и да се приеме решение, което ще ви прочета накрая, но искам да ви обясня защо се налага това.

По информация, предоставена от БНБ и Министерство на финансите, и след проведени допълнителни консултации по предстояща реорганизация на печатницата на БНБ бяхме осведомени, че ще бъде освободен материален ресурс под формата на сгради, съоръжения и производствен капацитет, който може да бъде използван за извършване на част от дейностите по издаване на българските лични документи. Това ще доведе до икономия на обществен ресурс, подобрен контрол върху доставката на бланки и материали, които се влагат в изготвянето на документите. Използването на вече създадени съоръжения ще намали сроковете за въвеждането на новите български лични документи. Разглеждането на такива нови възможности, както и изследването на други допълнителни варианти създават предпоставките и основанието за формиране на настоящото предложение за приемане на решение на Министерския съвет.

Съществуващата Централизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските лични документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства е с осигурена поддръжка до 29.03.2016 г. на част от системите и до април 2016 г. на останалата част от тях. Обявената на 29 януари обществена поръчка с предмет "Изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" ще продължи повече от шест месеца от датата на нейното обявление. Постъпило е искане от заинтересован кандидат за удължаване на първоначално определения срок от възложителя във връзка със срещнати трудности при превода на документите и се смята, че осигуряването на следгаранционната поддръжка на сега съществуващите системи след изтичане на сроковете ще бъде невъзможно.

Горните обстоятелства мотивират предложението да внеса решение на Министерския съвет, което да отговаря на новата фактическа обстановка. Проектът няма пряко или косвено да доведе до промени в държавния бюджет. Затова предлагам да приемем решение със следните три точки:

Първо. Отменя решение, прието с Протокол №48 от заседанието на Министерския съвет на 27 ноември 2015 г. по т. 30 от дневния ред за развитие на българските лични документи и осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на срока на Рамково споразумение.

Второ. Заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи да възложи обществена поръчка за срок до една година за следгаранционна поддръжка на съществуващата централизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства - всички документи.

Трето. Заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи да определи нов модел за централизирано персонализиране на българските лични документи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във