Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Босът на наркогрупата Център отново в съда

Делото срещу Росен Ефремов, лидер на наркогрупировката Център в града на миньорите, което трябваше да се гледа в понеделник (28 септември), до последно висеше на косъм. Причината беше, че шефът на групата се укриваше от органите на реда заради жестокия побой на полицая от Главна дирекция Криминална полиция Димитър Димитров, който като служител от пернишкото звено за борба с организираната престъпност преди две години е разследвал дейността на Център-а.
Бившият антимафиот имал лошия късмет вечерта на 20 септември случайно да се срещне очи в очи с разработвания от него бандит в пернишкото заведение Дежа вю. Там нервите на подпийналия Ефремов не издържали и заедно с приятеля си Йордан Харалампиев, носещ многозначителното прозвище Данчо Секирата, се нахвърлили върху Димитров. Двамата нападатели били видимо пияни и пребили полицая пред очите на всички посетители на заведението. Впоследствие Димитров бе настанен в МВР болница с комоцио и хематоми в областта на главата, а навръх националния празник на независимостта бе посетен и от премиера Бойко Борисов.
Както е известно, бандата на Ефремов държеше пазара на дрога в центъра на миньорския град. В резултат на разследването на антимафиотите механизмите на снабдяване и разпространение да наркотика бяха осветени, а срещу центристите започна съдебен процес.
Малко след началото му петима от бандата на Ефремов сключиха споразумения с прокуратурата и се разминаха с минимални присъди. От инат или поради друга неизвестна причина това не сториха само Ефремов и аверът му Пламен Чолев, също обявен за общодържавно издирване.
В деня на заседанието в понеделник издирваният от полицията 37-годишен наркопласьор изненадващо се предаде доброволно, минути преди началото на процеса. Босът на разбитата групировка Център бе точен като английски джентълмен и в 9.30 ч. бе на прага на Областната дирекция на МВР.
Но вместо появата му да раздвижи процеса, тя предизвика амнезия сред основните свидетели по обвинението срещу Ефремов. В съдебната зала един през друг свидетелите взеха да се отказват от предишните си показания. Сред тях бе и един от основните дилъри на Център, Панайот Панайотов. При предишния разпит Панайотов беше разказал, че Росен Ефремов определял кой от дилърите кога да работи, както и че самият той доставял дрогата и я разфасовал на единични дози. Уговорката с клиенти ставала по телефон със SIM-карта, която дилърите си препредавали.
Гледайки невинно съдиите право в очите, в понеделник Панайотов увери, че пласира дрога от пет години, но никога през живота си не я е получавал от Росен Ефремов. Панайотов бе категоричен, че е вземал наркотици от покойния вече Румен Стефанов - Алф, смятан за дясна ръка на Райко Кръвта. Панайотов заяви също, че е дал предишните показания, за да получи по-ниска присъда, а и защото над него е упражнено физическо насилие от полицаи.
Дилърът обаче явно не си беше направил добре сметката, защото посочи като период на оживените си контакти с Алф време, когато всъщност гангстерът с прякор на популярно от ТВ-екрана извънземно вече се беше преселил в планетата на духовете. В края на 2007 г. Алф беше разстрелян в центъра на Перник. Така се стигна до решението на съда да вземе предвид старите му показания, според които Росен Ефремов е основният снабдител на групата Център с дрога.
Делото срещу Ефремов ще продължи на 29 октомври. След като се предаде доброволно му, ще бъде изменена и мярката му за неотклонение заради побоя над Димитров.
За това решение на магистратите в черни тоги натежа и богатото криминално досие на Ефремов. Той е познат на органите на реда с отвличания, изнудвания, рекет и побои. Ефремов има повече от пет ефективни присъди и е сред основните заподозрени за палежа на колата на бившия шеф на пернишките антимафиоти Роберт Петров, извършен в началото на септември. Аверът му Данчо Секирата пък е лежал в затвора за убийство и все още се издирва заради пребития антимафиот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във