Параграф22 Weekly

МВР шеги:

Братя Избегалеви!

В България трудно осъждат големите бандити. А като ги осъдят, не могат да ги открият, за да ги вкарат в затвора. Така се случи с прочутите братя Галеви - феодални владетели, от които треперят всички в Дупница. Преди десетина дни Върховният касационен съд (ВКС) помаза с присъди от по пет години затвор Пламен Галев и Ангел Христов за организиране на група за изнудване и рекет. Веднага след като разбраха това обаче, бившите барети сякаш потънаха вдън земя. Съдебната охрана се отказа да ги търси, след като не откри никого от тях нито в прочутото им имение в село Ресилово, нито в тяхната цитадела - Дупница. По този повод в средите на антимафиотите се роди и находчивата шега, че досегашните братя Галеви вече се наричат Избегалеви.


В Деня на Европа - 9 май, вътрешният министър Цветан Цветанов оповести, че двамата братя са обявени за национално издирване, а в предишния ден е издадена и забрана да напускат страната. Оттук нататък всеки месец органите на полицията трябва да информират прокуратурата какви мерки са предприели за издирването на Галев и Христов. Ако двамата продължат да се крият, те ще бъдат обявени и за международно издирване.


Веднага след изчезването на двамата престъпни босове се понесоха слухове, че те вече са в чужбина. Най-често като техни убежища се спрягат Аржентина и Южноафриканската република. Един местен вестник в Югозападна България изби гълъбите, като писа, че бандитите минали границата с Гърция на път към Африка с бяло БМВ Х 5, натъпкано... с 40 млн. лева. Преди отпътуването пък Ангел Христов продал своето Порше карера, което струвало 200 000 лева.


Към бомбастичните новини за двамата бегълци се прибави и изфабрикуван профил на Пламен Галев в социалната мрежа Туитър. Край неговия усмихнат лик може да се прочете следната закачка: Не сме изчезнали ние! Правосъдието изчезна в България!, а също и При Таки сме, но в Ресилово е най-хубаво. Като адрес на мистериозния потребител е записано Durban, South Africa.Никнеймът на Галев завършва с @mvrbg, което е означение на сайта на Министерството на вътрешните работи. Фалшивият профил на боса се появи на следващия ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов призова двамата бегълци да се върнат.


А дни преди бягството им прокуратурата трогателно обясняваше как осъдените ще бъдат настанени първоначално в затвора в Бобов дол и едва след като се адаптират към условията, ще бъдат преместени в общежитието в с. Самораново. Да, ама не! В затвора засега се оказаха само съучастниците на братята - Георги Блатски (с присъда от 3, 5 години), Владимир Ангелов - Стъклето (осъден на 4 г. лишаване от свобода) и Апостол Чакалов - Тоци, също с присъда от 4 години. А адаптацията на техните главатари по обясними причини се отлага за необозримото бъдеще.


Скандалното изчезване на именитите бандити и подигравките в медиите предизвикаха високо напрежение между представителите на законодателната, съдебната и изпълнителната власт. Бойните действия започна заместник-шефът на парламента и депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, който е бивш съдия. Той открито упрекна държавното обвинение за създалата се ситуация. Депутатът смята, че прокурорът е можел да поиска промяна на мяркатата за неотклонение още преди процесът да е свършил. По закон обаче това може да стане само в случай, че са възникнали нови обстоятелства, които го налагат, а такива май нямаше...


Братя Галеви бяха оправдани на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд, но осъдени на втора от Софийския апелативен съд. Според магистрати по закон апелативният съд може да промени мярката за неотклонение в по-тежка при произнасяне на решението си, след като произнесе осъдителна присъда и с оглед на обстоятелството, че двамата могат да се укрият. Но към онзи момент въззивната инстанция нямала основание да стори това, защото Пламен Галев и Ангел Христов са били с безукорно процесуално поведение. Анастасов дори предложи да се съкрати седемдневният срок, в който присъдата трябва да се изпрати на прокуратурата. Министър-председателят Бойко Борисов се изказа в същия дух, обвини за скандала не само прокуратурата, но и съдиите. И заяви, че правителството няма абсолютно никаква вина за случилото се.


Главният прокурор Борис Велчев отвърна на удара веднага, като заяви: Не е имало как Пламен Галев и Ангел Христов да бъдат задържани. Присъдата на втора инстанция не беше влязла в сила, а можеше и да не влезе в сила, т.е. да не бъде потвърдена. Докато не се произнесе Върховният касационен съд, те са невинни до доказване на противното, заяви Велчев преди заседанието на ВСС тази седмица.


В отговор на коментари в медиите, че е могло да закопчаят осъдените още в съдебната зала, Велчев поясни за широката публика, че решението на ВКС, обявено преди няколко дни, не е взето в присъствието на братята. Причината е, че Върховният съд не взема решенията си по време на заседанията, а се произнася в законоустановен срок. На упреците, че би трябвало службите да дебнат около мафиоти като Галевите и да следят за тяхното движение, Цветан Цветанов пък отвърна, че не е работа на МВР да следи всеки, срещу когото е издадена осъдителна присъда.


Своя версия по скандала на деня изказаха всички, включително и бившият шеф на ГДБОП и митнически началник Ваньо Танов, който заяви, че заради плащането на данък обществено мнение е имало някакъв пазарлък и даде пример с леката присъда на наркобоса Митьо Очите, която той вече излежа.


Гафът с бягството на дупнишките разбойници стигна чак до офиса на Европейската комисия в Брюксел. Говорителят й Марк Грей направи специално изявление, в което каза, че случаят с братя Галеви е сред тези, които трябва да докажат ефективността на българската съдебна система. Той подчерта, че комисията не се фокусира върху отделни случаи и изрази увереност, че властите в България ще направят всичко възможно да върнат двамата осъдени, за да излежат присъдите си. Този конкретен случай се изтъкваше като един от най-важните при доказването на ефективността на съдебната система. Затова е важно не само да има осъдителни решения, но и да се излежават присъдите, подчерта Марк Грей. Говорителят на ЕК не се ангажира с оценка как ще повлияе казусът с братя Галеви на съдържанието на очаквания през юли доклад по мониторинговия механизъм, но малко вероятно е да е в положителна светлина. Тук не е зле да припомним, че дупнишкият тандем не изчезва за първи път от полезрението на властите. Случи се и през миналата година, веднага след като бяха оповестени първите им осъдителни присъди от Софийския апелативен съд.


Бягството на осъдените братя буди недоумение, като се имат предвид удобствата, които ги очакваха в общежитието в Самораново. Медиите го обрисуват по-скоро като курорт, отколкото като затвор. Настанявали обитателите по един, най-много по двама, в стаи, обзаведени с плазмени телевизори. Ползвали компютри, интернет и пр. екстри. Освен това общежитието е в предградията на Дупница, на крачка от имението на двамата в с.Ресилово.


Зачестилите публикации в пресата за свободния начин на живот на някои затворници накараха правосъдния министър Диана Ковачева да обяви тази седмица, че предстои проверка на всички затвори, която да установи дали някои от лишените от свобода не се ползват със специални привилегии. Тя се закани лично да участва в инспекциите. Източник от Министерството на правосъдието, пожелал анонимност, съобщи за Параграф 22, че ако бъдат открити, братята ще бъдат настанени в общежитие от подобен тип, но далеч от родната им Дупница.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Един от най-фрапиращите примери за това как най-големите (или поне - най-нашумели) престъпници излежават присъдите си у нас е наркобосът Димитър Желязков - Митьо Очите. Той беше осъден на четири години и шест месеца затвор, част от които излежа по плажовете и по дискотеките край морето. Като доказателство се появиха и снимки из вестниците, на които Митьо Очите - вместо на затворнически нар, се излежаваше на палубата на баровски яхти в прегръдките на сексапилни дами. Причината беше, че първоначално трафикантът бе настанен в затворническо общежитие от открит тип в с. Ветрен, Бургаско, откъдето излизаше, когато си поиска. След скандалните фотосесии в медиите едва не падна главата на шефа на бургаския пандиз, а самият Желязков бе прехвърлен в заведението в Белене. После обаче, заради добро поведение, отново бе уреден с общежитие от лек тип в столичния квартал Казичене, където доизкара срока на тежката си присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във