Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БРАТСКИ РЕКЕТ ЗА 10 000 ЕВРО

Един път очите и ушите на вътрешното министерство - Дирекция Оперативни технически операции, да си свърши работата - хем качествено, хем законосъобразно. Това може да се каже за МВР-службата, която през последните няколко седмици трайно присъства в поредицата от скандали за подслушване.
Потупването по рамото този път е за звеното очи и уши в Благоевград, където с помощта на специални разузнавателни средства ченгетата от областната дирекция закопчаха група рекетьори, барабар с поръчителя им.
След почти месец и половина работа униформените установили, че петричкият бизнесмен Иван Козарев е изнудван по поръчка на... собствения му брат Виктор.
Арестите
Мозъкът на престъпната схема - бизнесменът от гр. Сандански Виктор Козарев, се появи доброволно в Петричка районна прокуратура, придружаван от адвоката си Георги Баханов, в средата на миналата седмица, след като бе обявен за издирване и бе издадено разпореждане за задържането му.
Още същия ден 36-годишният мъж е привлечен като обвиняем за подбудителство и подпомагане на рекетьорската тройка, съобщи районният прокурор на Петрич Лидия Манолова.
Той бе задържан с прокурорско постановление за 72 часа, след което Районният съд му наложи и мярка задържане под стража поради опасност да се укрие и извърши друго престъпление. Засега не е ясно какви са причините за роднинската вендета, тъй като арестуваният мълчи.
Историята
На 16 септември в производствена база за преработване на дървесина в село Капатово, собственост на бизнесмена Иван Козарев, е извършен грабеж. Трима маскирани мъже нахлуват около 2 часа през нощта в помещението на пазача на цеха и със сила го повалят на пода, след което закопчават с белезници ръцете му. След това тримата се качват в кабината на камион Ивеко, паркиран в двора, натоварен с фасониран дървен материал и изчезват безследно.
Малко по-късно самият потърпевш Иван Козарев уведомява полицията за грабежа. Криминалисти от РПУ - Петрич, съвместно с наблюдаващия прокурор по случая Надежда Шутова изработват план за действие, който включва използване на специални разузнавателни средства.
Нe след дълго бизнесменът получава анонимно обаждане по телефона, че може да си върне камиона срещу сумата от 10 000 евро. На практика товарът на камиона не струва толкова много, но барабар с возилото, даже и да бъде платен откупът, собственикът ще е на сметка.
Обаждането е засечено от служителите на ДОТО. Следва второ обаждане и уговорка за среща пред бар Хепи край град Сандански за предаване на откупа.
На 20 септември тази година в момент на получаване на парите са арестувани криминално проявеният софиянец Радослав Георгиев (30 г.), съучастниците му Димитър Боргилов (44 г.) от София и Димитър Влахов (28 г.) от гр. Сандански. Малко по-късно откраднатият камион е открит в промишлената зона на гр. Сандански.
Първоначално в ареста остана само софиянецът Радослав Георгиев, а другите двама Боргилов и Влахов бяха пуснати под парични гаранции заради чистото им съдебно минало.
След протест на прокуратурата обаче на 30 септември Окръжен съд - Благоевград, постанови постоянни мерки задържане под стража по отношение и на тримата.
Развитието
Поръчителят на изнудването става известен на ченгетата и прокуратурата, след като в ареста тримата рекетьори пропяли като пойни птички. А Виктор, брат на потърпевшия бизнесмен, също бил засечен от полицаите в района на бар Хепи, където изнудвачите бяха хванати при получаване на откупа от 10 000 евро. Никой от униформените обаче не предполагал, че именно той е и поръчителят на изнудването.
След разкритията Виктор Козарев, с постоянен адрес в гр. Сандански, ще бъде съден като помагач и подбудител на престъпление по чл. 346 (противозаконно отнемане на чуждо превозно средство от владението на другиго), ал. 4 (отнемането е извършено с цел имотна облага от връщането на моторното превозно средство) и ал. 5 (ако за отнемането на превозното средство или за запазване на владението върху него е употребена сила или заплашване, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство, като съдът постановява и конфискация на не по-малко от 1/2 от имуществото на дееца).
Какво ще стане със случая на братски рекет, ще решат прокуратурата и съдът. Семейството на пострадалия брат и досега е в шок какво е накарало Виктор да постъпил така с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във