Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брендо: българският self-made предприемач

Многобройните потребители на свободната енциклопедия Wikipediaса получили много ценен бонус заради жаждата им към знание. Ако напишете на английски името на най-нашумелия напоследък българин в световната търсачка Гугъл, тя услужливо ви отпраща към една изненадващо богато илюстрирана и подплатена с факти страница в енциклопедията, посветена на Evelin Banev Brendo.


Четивото е изключително интересно за обикновени читатели, магистрати, полицаи, политици. От написаното може да се направи извод, че страницата е обновявана дори след ареста на Брендо в началото на май. Ето какво пише там:


nbsp;


Евелин Банев-Брендо, роден на 8 октомври, 1964 г., е самосъздал се български бизнесмен и предприемач. Той натрупва първоначалния си капитал чрез редица успешни операции на международните фондови пазари по време на Dot-Com Bubble (бум на информационните технологии от 2000 г.). След 2001 г. той се прехвърля на българския финансов пазар и на пазара на недвижими имоти.


От 2007 г. насам Брендо е мишена на политически мотивирани обвинения срещу него, публични клевети и измислено лишаване от свобода в България.


Ранни години и образование

Евелин Николов Банев е роден на 8 октомври 1964 г. в Бургас, България. Той прекарва детството си и ранните си юношески години в Тополовград, където живее с майка си. В Тополовград, на 9-годишна възраст, Брендо започва да практикува борба. През 1982 г. той завършва средното си образование в Тополовград. Между 1982 и 1984 г. Банев отбива задължителната си военна служба в град Ямбол.


От 1985 г., когато се записва в Национална спортна академия, Брендо живее в София. По време на престоя си в академията Банев пътува често извън пределите на България на международни лагери, турнири и състезания по борба, представляващи неговия клубен отбор Академик - София и българския национален отбор по борба. Банев е майстор на спорта в категория 74 кг с треньор легендарния Димитър Добрев.


След края на спортната си кариера Банев получава бакалавърска степен в Украинския икономическия институт.


Предприемачество

След политическите промени през 1989 г. Брендо прекарва повечето от времето си извън пределите на България. Чрез умело използване на задграничните си контакти и позиции Банев натрупва стотици милиони долари по време на технологичния балон.


Предполага се, че Банев гениално се включва в големи спекулативни сделки на фондовите пазари, както и с различни международни фондове. Например:


- той е акционер в GeoCities, интернет компанията, която бе придобита от Yahoo! през 1999 г. за 3.57 млрд. долара;


- интересна и мистична е ролята на Банев в масовото закупуване и препродажба на акциите на швейцарската Swiss Think Tools AG през 2000 г. (първоначалната цена на акция само в първия ден за търговия достигна от 270 швейцарски франка до 1050 франка).


Междувременно Брендо е активна фигура в спекулативни сделки и в България. Неговият прословут партньор Иван Тодоров-Доктора е една от причините Брендо да се свързва с българския ъндърграунд. Банев регистрира акционерно дружество Източни финанси ООД в съдружие с Доктора през 1998 г., а една година по-късно излиза от дружеството. Твърди се, че Брендо и Доктора стоят зад мистериозното изчезване на близо 6000 мастербокса цигари и два камиона кафе от складова база в Казичене (на стойност приблизително 4.5 млн. долара).


От около 2000 г. Банев систематично изгражда империята си на успешен бизнес в България.


Той е свързан с лизинговата компания Private Finance Union АД (PFU АД) и с компании в секторите на строителството и недвижимите имоти.


Обществен имидж

Името на Брендо често се свързва с българската организирана престъпност. Въпреки това Банев има чисто криминално досие. Около Евелин Банев рядко могат да се видят бодигардове. Той обикновено е сам или с приятели и не парадира с пари или със статуса си. Хората, които го познават, го смятат за изключително умен, предпазлив и внимателен, неговите сътрудници са категорични, че той никога не е бил част от българските организирани групи ВИС и СИК. Това се потвърждава от факта, че Банев не е имал никакви структури или бизнес начинания с хора от подземния свят.


Банев не е публична личност и избягва медиите. Но през октомври 2008 г. той има безпрецедентно включване в ефир като гост на Георги Коритаров в популярното сутрешно предаване на Нова телевизия - Здравей България. В ефир Банев казва, че при среща с министъра на вътрешните работи Румен Петков той е настоявал Брендо да лъжесвидетелства срещу братята Маргини. Според Брендо отказът му да сътрудничи на министъра е основната причина през 2007 г. да го привлекат като обвиняем за изпиране на пари.


Съдебни дела

През април 2007 г. Софийската градска прокуратура повдига обвинения срещу Банев за организиране на престъпна група и за пране на пари. Впоследствие Банев е арестуван и освободен под гаранция. Името на Брендо отново предизвика медийна бъркотия през 2008 г., когато Швейцария се съгласи да вдигне банковата тайна и да представи документацията на банката на българските власти. По-късно бе оповестено публично, че в исканията си за правна помощ до Швейцария българската прокуратура е изпратила невярна информация и е посочила, че Банев е обвинен за трафик и разпространение на наркотици, а не за пране на пари.


През септември 2009 г. софийският градски прокурор Николай Кокинов обяснява, че делото срещу Брендо все още не може да започне поради процедурни нарушения от страна на прокуратурата. По-късно, през април 2010 г., Софийският градски съд (СГС) налага на Банев ограничение за пътуване. Според съда прокуратурата е превишила властта си. В решението на съдията се казва още, че прокуратурата не е работила за разкриване на обективната истина и е натоварила с разходи и бюрокрация съдебния процес.


През май 2012 г. влачещото се из съда дело Брендо бе отложено по искане на прокуратурата. Във връзка със случая различни български медии и докладите на Комисията на ЕС коментираха безпочвените обвинения и злоупотребата с власт от страна на прокуратурата.


Целенасочена клевета

През май 2012 г. прокуратурата и съдебната система в България са по-слаби от всякога. Тяхната некомпетентност доведе до изчезването на т.нар. Братя Галеви , след като бяха осъдени на пет години затвор. Междувременно страната се намира под голям натиск от Европейската комисия (ЕК) и се очаква тя да даде много ниска оценка в годишния си доклад за правосъдието и за съдебната система. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че изчезването на Галеви може да се отрази негативно в доклада на ЕК от юли.


За да компенсират всичките си гафове, около месец преди представянето на доклада българските власти предприеха масирана кампания за клевета срещу Банев. Българският министър на вътрешните работи и заместник министър-председател Цветан Цветанов се появи в няколко национални телевизионни канала в началото на май 2012 г., като анонсира операция Кокаинови крале. Той съобщи подробности за очакваните арести на емблематични фигури на организираната престъпност в следващите дни. Няколко дни по-късно Банев е арестуван и задържан първоначално за 24 часа по подозрение, че той може да извърши престъпление. След това министър Цветанов даде продължителни интервюта, в които обясни, че Брендо е бил арестуван, защото има червена бюлетина за задържане от Интерпол, издадена от Швейцария. Той посочва още, че разследването в Швейцария срещу Брендо разполага с доказателства за трафик на около 10 тона кокаин от Южна Америка към Европа, има и обвинения за пране на пари, банкови сметки за милиони евро са били блокирани в Швейцария.


Няколко часа по-късно прокуратурата рязко и решително отрече всичко, казано от министъра. Прокурор Николай Кокинов съобщи, че няма заповед от Интерпол за Банев, че в Швейцария няма обвинения за трафик на кокаин, че няма разследване за подобно престъпление в Швейцария и че няма доказателства Банев да е извършил някакво престъпление.


За да спаси репутацията си, прокуратурата заяви, че е получила данни, според които Банев се подготвял да напусне България и по този начин ще бъде възпрепятстван протичащият в момента процес за изпиране на пари.


Юридическият екип на Банев заяви, че той няма забрана за пътуване и свободно пътува извън границите на България. Освен това Банев винаги се е явявал в съда и е сътрудничил изключително в дълго продължаващия процес. Въпреки че съдията призна за незаконно подслушвани телефони, той остави Брендо в ареста без никакви правни основания за това.


Българското Министерство на вътрешните работи играе ролята на каскадьор в медиите, отчетливо подкопава и инкриминира швейцарските власти и прокурори с тиражирането на изфабрикувани информация за швейцарски съдебни производства . Независимо от това колко е лош този театър, той демонстрира целенасочено оклеветяване на Евелин Банев-Brendo и опит за компенсиране на цялостния провал на полицията с липсващите Братя Галеви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във