Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БРЕНДО ИЗЛЕЗЕ ОТ АРЕСТА ЗАРАДИ... ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Край нямат фриволните тълкувания, чрез които българските магистрати прилагат действащите наказателни закони. Веднъж дълбокото им вътрешно убеждение ще нашепне, че еди кой си е произвел 666 килограма амфетамин, защото искал да се докаже като професионален химик. Втори път те ще оставят 83 месеца подсъдим зад решетките, въпреки че от 2000 г. срещу него не е събрано нито едно ново доказателство, а старите са манипулирани по най-безобразния начин. Трети път някой съдия ще пусне наркодилър, арестуван с 15 кила чист хероин, защото страдал от клаустрофобия. А четвърти път прокуратурата ще поиска лицето Хикс да бъде хвърлено зад решетките само защото вратът му бил дебел и поради тази причина то много приличало на мутра.
На 10 и 11 юли обаче в Софийския апелативен съд се разигра уникална мелодрама. Според предварително обявения си график, в сряда САС трябваше да разгледа молбата на Евелин Банев-Брендо за промяна на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Внезапно обаче заседанието бе отложено за следващия ден, защото на Брендо му дошъл ищах за работа и той изненадващо поискал да се запознае с всички материали, събрани до момента срещу него.
Какво точно са чели Банев и адвокатката му Ина Лулчева не е известно, но по всичко личи, че истинската цел на тази процесуална гимнастика е била малко по-друга.
По принцип Брендо бе арестуван на 16 април тази година по обвинение за пране на пари и за участие в организиране на престъпна група. Заедно с него в делото попаднаха още трима души, които и досега са на свобода срещу различни парични гаранции: съпругата на разстреляния през 2005 г. Константин Дишлиев - Десислава, нейната сестра и бивша съпруга на Евелин Банев - Моника, и Симо Карайчев - доведен (или заварен) брат на Брендо.
Веднага след задържането на Брендо от МВР се похвалиха, че той бил пипнат след перфектно организирана полицейска операция. Кога е започнала и от кого е била проведена тази операция така и не стана ясно, защото през пролетта т. нар. отговорни фактори от вътрешното ведомство се задоволиха с лаконичното обяснение: Разработката по Брендо продължи повече от година, а групата е осъществявала престъпната си дейност на териториите на България, Швейцария, Австрия и Германия.
На 20 април Софийският градски съд наложи на Брендо най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража, която на 27 април бе потвърдена от Софийския апелативен съд.
В частност обаче историята се е развила по по-различен сценарии. На 16 април 2007 г. не МВР е арестувало Брендо, а той се е предал съвсем доброволно, и то - в присъствието на адвокат. Освен това той по никакъв начин не е контролирал трафика на кокаин от Венецуела към Западна Европа и не се е грижил за парите на Големия и Малкия Маргин в чужбина (както гласи т. нар. оперативна информация, изтекла от МВР преди три месеца), защото до разстрела на Константин Дишлиев - през месеца май 2005 г., името му бе... дълбоко неизвестно и за българските, и за западноевропейските полицейски и специални служби.
И накрая кокаинът, заловен в Испания през февруари 2005 г., заради който Брендо уж е поръчал разстрела на Дишлиев (според показанията на неговата майка Йорданка Дишлиева, която през май тази година също бе екзекутирана), е бил собственост на покойния благоевградски висаджия Васил Горчев-Кьоравия (по думите на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов). Така че версията, според която човек на сикаджиите Красимир и Николай Маринови може да стане гарант по сделка с дрога на висаджия, си е чиста проба... художествена измислица.
Безспорно обаче рибата бе избита в сряда (11 юли), когато Софийският апелативен съд трябваше да каже дали има смисъл от по-нататъшния престой на Брендо зад решетките и дали неговото освобождаване срещу парична гаранция няма да попречи на по-нататъшния ход на разследването.
След близо двучасови дебати между представителя на държавното обвинение - Велин Елмаян от Софийската апелативна прокуратура, и адвокатката на Брендо - Ина Лулчева, съдията по делото Май Цонева сътвори нещо... уникално.
Най-напред тя обяви, че все още не е отпаднало обоснованото предположение за участието на Брендо в организирана престъпна група, създадена с цел пране на пари. В момента обаче това обстоятелство вече било с... драстично намалял интензитет, защото към делото били приобщени данъчните декларации на Евелин Банев за периода 1999-2004 г., както и пълномощното на негово име, с което на 18 октомври 2004 г. той е превел 2 млн. евро по сметка Владимир Дишлиев (бащата на покойния Константин Дишлиев).
След това, сякаш да поуспокои малко развълнувания апелативен прокурор, съдия Мая Цонева съобщи, че опасността Брендо да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, е съвсем реална. Това е така, защото Евелин Банев е притежавал няколко документа за самоличност под различни имена. Един от тях е издаден във Венецуела на името на Александър Сашов, но върху него е залепена снимката на обвиняемия. А справка за задграничните му пътувания сочи, че той е посещавал различни страни с този неистински документ, съобщи тържествено магистратката, след което светкавично нанесе най-коварния удар в тази история. Заявявайки, че налага на Евелин Банев мярка за неотклонение домашен арест, тъй като... нямало никаква опасност той да извърши ново престъпление.
Без да влизаме в излишни разправии с когото и да било, ще обобщим, че в случая някой много леко е подвел съдия Май Цонева. В четвъртък сутринта (12 юли) Параграф 22 научи, че Националната следствена служба очаква изпълнението на над 20 международни съдебни поръчки, които трябва да отговорят на няколко въпроса, останали неизяснени по време на едногодишната перфектна полицейска разработка срещу Брендо. А именно: В кои европейски държави е действала престъпната група на Банев, колко пари е успяла да изпере тя, откъде са се взели тези пари и по какви схеми са били легализирани?
Иначе казано, същинското разследване на Евелин Банев-Брендо все още е в самото начало. А опасността той да избяга, да унищожи всички доказателства срещу себе си или пък да принуди някои свидетели да променят показанията си в негова полза (колкото и да не й се вярва на съдия мая Цонева) е повече от реална. Стига, разбира се, МВР отново да не се е изхвърлило и да е издигнало Брендо в ранг Мафиот от международна величина, за да се хареса на Брюксел...

Facebook logo
Бъдете с нас и във