Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брендо осъден по косвени факти

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо е осъден за пране на пари от трафик на наркотици единствено на базата на косвени доказателства. Това се разбира от мотивите на състава на Софийския градски съд, публикувани през тази седмица. Тиражираните за първи път автентични сведения от разследването ни показват какви колосални парични потоци се въртят в сферата на трафика с наркотици.


През февруари тази година Кралят на кокаина получи седем години и шест месеца затвор за пране на 21 780 000 лв., а трима негови съучастници получиха по-леки присъди. Това са бившата съпруга на наркобоса Моника Добринова, нейната сестра Десислава Дишлиева, вдовица на убития през 2005 г. Константин Дишлиев , и доведеният брат на Брендо Симо Карайчев. Всички те получиха по три години затвор условно с по пет години изпитателен срок.


Освен затвора Банев беше глобен с 30 хил. лв. и трябва да възстанови на държавата изпраната крупна сума. Той получи и забрана да управлява търговско дружество през следващите 9 години. Прокуратурата твърди, че средствата са придобити от трафик на наркотици, пласирани в Италия и Испания.


Софийската градска прокуратура (СГП) обвини Брендо и останалите трима подсъдими, че от октомври 2002. до май 2005 г. са регистрирали кухи фирми в офшорни зони. Освен това те са откривали сметки на тези дружества в други страни, за да не може да се направи връзка между липсата на търговска дейност и постъпленията по сметките им.


От мотивите на съда разбираме и как точно са извършвани машинации с огромни средства, така че да се заличат следите за произхода на огромните суми. През периода 2004-2005г. на територията на Швейцария Евелин Банев е извършил на няколко пъти финансови операции, като внасял и теглил в брой пари от сметки. Така например на 5 октомври 2004 г. той внесъл в брой сума в размер на 1 млн. евро по сметка на регистрираната в САЩ фирма, фиксирана в мотивите на съда с инициалите Q.V.I.L.


На 20 април следващата година наркобосът теглил в брой крупната сума от 4 800 000 евро от сметка на регистрирана в Обединеното кралство Великобритания фирма, обозначена като M.G.L. Същия ден в същата банка прехвърля в брой горепосочената сума на регистрираното на Вирджинските острови дружество Overton Servises Limited., което било собственост на трафиканта.


Следващия месец май тегли 269 325 евро от описаната по-горе М.G.L., които същия ден прехвърля по сметка на дружество на Вирджинските острови. И.т.н., и т.н. Общата стойност на средствата на описаните финансови операции са в размер, равняващ се на 21 785 305.82 лева.


Според заключенията на съда доказателствата за извършените престъпления се съдържат в показанията на свидетели и банковите документи, пълномощни за теглене на пари и др. В мотивите на съда се обясняват и причините, които са накарали магистратите да произнесат осъдителна присъда. Сред тях са доказателствата за близките контакти на Брендо с лица, осъждани за график на дрога, с които той често пътувал зад граница. Също така използването на фалшиви самоличности от страна на кокаиновия бос, съвпадането на датите на вноските в брой с посещенията му в дадена страна по време, когато там е установено, че се разпространява поредна пратка кокаин.


Разследващите са установили, че Банев пристига на дадено място непосредствено преди доставка и напуска един ден след пристигането й. Наличието на твърде големи суми пари в брой при липса на законно оправдание за постъпленията, слабостта при обясненията относно законния произход на тези капитали не оставят съмнение за произхода на средствата, пише в мотивите си съдия Костадинка Костадинова.


Присъдата за пране на пари е от 5 до 15 години затвор. Но за наказанието от 7.5 години са допринесли смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Евелин Банев, доброто му процесуално поведение. А като утежняващи вината обстоятелства в мотивите са посочени високата степен на обществена опасност на извършеното с оглед на това, че паричните средства, с които са извършени финансовите операции, са придобити чрез трафик на високорискови наркотични вещества - кокаин.


Според съда по делото са събрани множество доказателства за вината на групата - свидетелски показания, иззети документи, вещи, карти, отговори на молби за правна помощ от няколко европейски държави, билети, както и резултати от няколко експертизи. Дали обаче всички тези доводи ще минат на по-горната съдебна инстанция - Софийския апелативен съд, предстои да се разбере.


Втората инстанция може да реши да призове за разпит шефа на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев. Той бе в списъка със свидетелите и за градския съд, но така и не се яви и накрая прокуратурата се отказа от него. Преди това обвинението твърдеше, че Мавродиев трябва да бъде разпитан, защото негови подписи са върху документи по делото.


Един от тях е копие на паспорта на Владимир Дишлиев, баща на убития Константин Дишлиев, който бе съдружник и баджанак на Банев. Подписи има и на документи на офшорните фирми Куилин венчърс и Фиделити ентърпрайсиз, през които се смята, че са минавали пари, свързани с Брендо.


Освен присъдата за пране на пари от българския съд Евелин Банев получи през юли т.г. и 20 години затвор от съда в Италия за трафик на 40 тона кокаин от Латинска Америка към Западна Европа. Отделно от това властите в Букурещ също искат Брендо да им бъде предаден, за да го съдят също за трафик на дрога, предназначена за Румъния.


Неотдавна в медиите се появиха информации, според които 80-годишната баба на Брендо изкупувала апетитни терени край София на свое име през 2005 и 2006 г. на цени над 100 пъти под пазарните, а според НАП произходът на средствата не бил доказан. След сделките старицата ги дарявала на внука си Евелин, който ги препродавал за реалните стойности на собствената си фирма Евротренд.


Проверката на Димитрина Тумбалова от Тополовград установява, че в периода 2003-2006 г. тя е купила един парцел от 1.8 дка в землището на софийското с. Бусманци и два парцела - единият 6 дка, а другият 7дка в кв. Панчарево. За първия по нотариален акт е платила 15 000 лв., а за другите два по хиляда и петстотин. Имотите са ниви, купени чрез пълномощник.


Два месеца по-късно са оформени нотариални актове с договор за дарение. Дарител е Димитрина Тумбалова, а дарен - внукът й Евелин Банев. Два месеца след дарението Брендо ги продал на далеч по-високи цени. За имотите в Бусманци внукът взел 1.3 млн. лв., а за тези в Панчарево 1.9 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във