Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брендо в центъра на кълбо от тайни

Кълбото от мръсни и тъмни тайни, в центъра на които е задържаният миналата седмица и все още недоказан мафиот Евелин Банев-Брендо, може и да бъде разплетено, ако, разбира се, разследващите имат желание и време да се захванат с това. Брендо беше арестуван, след като спецслужбите се добрали до оперативна информация, че той се кани да духне от страната. Както вече е известно, Банев е обявен за издирване от швейцарските служби във връзка с разследване на трафик на 10 т кокаин.


Работата на швейцарските спецслужби по разкриване на участието на Евелин Банев -Брендо в контрабандната операция е приключила едва тази година и те го обявяват за международно издирване, поясни в началото на седмицата вътрешния министър Цветан Цветанов. Това е причината досега той да не е арестуван. Разследващите изяснили и схемата за препирането на кокаиновите пари. Брендо е гарантирал заем от десет милиона евро от швейцарска банка със сметка, в която вкарал същата сума, придобита от бизнеса с дрога.


МВР-шефът отрече да има връзка между ареста на Банев и групата на Перачите, която беше разбита през уикенда в София. Групата обаче също се е занимавала с пране на кокаинови пари, придобити от трафик на скъпоструващата дрога от Латинска Америка към Европа. Преди да бъдат прибрани на топло, разследващите следили Перачите повече от три месеца.


Около Брендо обаче има много неизяснени събития, случили се на родна територия. Едно от тях така си стои неразкрито, въпреки че МВР и прокуратурата имаха достатъчно факти да го приключат. Става дума за неуспелия опит за покушение срещу известния столичен бандит от близкото минало Мартин Ангелов Влайков - Марто Къдравия. Легендата на ВИС вече пета година живее втори живот. Той на 20 февруари 2007 г. беше прострелян със седем куршума , в градинката до Народния театър Иван Вазов, докато разхожда кучето си.


Веднага след покушението МВР започва да работи по версията, че Влайков е бил поръчан от вбесен кредитор. Тогава бе тиражирана и непотвърдената и до днес информация, че Къдравия е успял да замъкне с пари и Васил Божков-Черепа, с когото са съдружници в компанията Сибилд Бг ООД. Там собственици са Влайков и ВАБО 2005 ЕООД на Божков.


След опита за убийство Къдравия потъва вдън земя. Версията за отмъщение заради задължения постепенно е забравена, а неизвестният стрелец не е открит. Светлина върху влязлото в задънена улица разследване на покушението внесе не кой да е, а самия Евелин Банев-Брендо. Както е известно, той е клиент на Темида от 2007 г. заради обвинения в пране на пари и за създаване на организирана престъпна група. След заседание по делото в Софийския градски съд на 27 април 2007 г. Брендо хвърли истинска бомба, като разкри, че поръчител на покушението срещу Къдравия е известната от близкото минало Йорданка Запрянова.


Въпросът е дали Брендо щеше да направи това изявление, ако Запрянова беше жива. Три дни преди Банев да направи това бомбастично изявление в съда, тя беше ликвидирана от неизвестен килър в дома си в столичния квартал Лозенец. Същият ден Запрянова трябваше да свидетелства срещу Брендо по делото му за пране на пари. Любопитен детайл е, че килърът прати в тялото на Запрянова толкова куршума, колкото отнесе и Марто Къдравия два месеца по-рано.


На скандалното заседание Брендо разкри, че самият Влайков е посочил Запрянова като поръчител в жалба до прокуратурата. В нея той твърди, че отмъщението е заради спор за имот между тях. След инцидента той признал, че има тежки проблеми със Запрянова по делба на имоти. Заради това тя се заканвала да го поръча, за да му вземе жилището. Двамата имали изострени отношения още от времето, когато тя била представител на италианската фирма Чико за България. Скандалната дама обаче отнесе в гроба си цял куп неразгадани тайни за отношенията си с Брендо, с Марто Къдравия, а също истината за убийството на сина си и каква роля са играли сестрите Моника и Десиславав цялата сага.


Но все пак приживе Йорданка Запрянова успя да разкрие пред прокуратурата ця-лата схема на Брендо за пране на пари от наркотрафик. Това едва ли щеше някога да се случи, ако собственият й син Константин Дишлиев не беше разстрелян през 2005 година. Неговото убийство също остана неразкрито. Запрянова обвини Брендо за мократа поръчка. Според нея синът й е ликвидиран от Банев заради провала на голяма пратка кокаин, спипана от испанската по-лиция в Кадис.


Самият Косьо беше баджанак с Евелин Банев - двамата бяха съпрузи на сестрите Десислава и Моника Добринови - дъщери на модния бос Александър Добринов. Освен това Дишлиев бе шеф на финансовата къща Прайвът Файнънс Юнион, чрез която Брендо препираше кокаиновите пари.


След ареста на наркотрафиканта миналата седмица стана ясно, че бившата му съпруга Моника, с която Банев е разведен по документи, има отношение към задържането му. Когато Софийският градски съди гледа мярката му за неотклонение, държавното обвинение извади като доказателство записан разговор между Моника и Брендо, в който той заявява, че иска да избяга от България. Записът е от 15 май, а съдия Костадинка Костадинова заяви, че информацията от СРС е достатъчна да се постанови мярка задържане под стража.


На прокуратурата й предстои сериозна работа. Решението на СГС ще бъде атакувано пред Софийския апелативен съд и не се знае дали Брендо ще остане постоянно зад решетките. Защитата на Банев изтъква, че в папката с доказателства липсва какъвто и да е документ, потвърждаващ че Интерпол издирва Евелин Банев. Освен това Брендо е редовен участник в заседанията по единственото дело, по което той е обвиняем, и прокуратурата няма причини да иска постоянния му арест. Явно развръзката тепърва предстои.


nbsp;


nbsp;


Щастливецът Мартин


Лекарите вадят от тялото на Марто Къдравия седем куршума след покушението срещу него. Впоследствие Влайков пренарежда приоритетите в живота си и се отдава на езотерични практики. Следите му стигат до Тибет, където той медитира, търси доказателства за паралелните светове и намира опора в източния окултизъм. Някогашният купонджия се посвещава на медитация, интересува се от левитацията и практикува източни упражнения за укрепване на духа и тялото.


В същото време съмненията за двойнствения му живот остават живи и в подземието продължава да се говори, че Къдравия всъщност се е спасил в далечния Тибет от кредиторите си. Преди да се отдаде на медитация , Къдравия беше много близък с братята Васил и Георги Илиеви още от раждането на ВИС. Какво е свързало издънката на стария софийски род Влайкови с босовете на борческата империя е тайна, но Къдравия се сдружава с лошите момчета. Истински възход Влайков претърпява при Георги Илиев, с когото го свързва крепко приятелство. В началото Марто е част от наказателната бригада на Илиев и името му се появява често в криминалната хроника от онези години. През април 1998 г. Марто Къдравия влиза в полезрението на полицията при поредната наказателна акция на висаджията в Бургас. Този път жертвата му е представителят на прохождащата застрахователна компания Аполо - Болкан Антон Петров-Кабата, близък приятел и съдружник на тогавашния лидер на СДС в Бургас Венцислав Чамурджиев. Кабата е помлян от бой в заведение в къмпинг Каваците. Биячите предвожда Къдравия и те така обработват Кабата, че той попада в болница с опасност за живота и 11 часа е в кома.


Твърди се, че Къдравия е отговарял за интересите на Илиев в бургаския регион. Месеци преди смъртта на Георги Илиев през 2005 г. Влайков е изпратен от боса на ВАИ холдинг да въведе ред в Несебър. Според слуховете от подземието Марто трябвало да постави на мястото му Янко Гюров-Помориеца, който е един от най-верните хора на несебърския велможа и наркобарон Димитър Желязков- Митьо Очите. Помориеца натирил проститутки на ВИС от курорта и сложил на тяхно място свои момичета. След намесата на Марто Къдравия Митьо Очите плаща 20 000 евро глоба за непокорството на Помориеца, а проститутките на Гюров са прогонени.


Основният бизнес на Влайков в онези години е в развлекателната сфера, където той защитава интересите на ВАИ холдинг. Къдравия е един от основателите на импресарска агенция Екс Граунд, която впоследствие става собственост на вдовицата на Георги Илиев Мая. Освен това Влайков участва и в компанията София мюзик ентерпрайсис. В импресарските агенции Екс граунд и София мюзик ентърпрайсис Мартин Влайков е съдружник с Георги Илиев и Пепи Лашев. След покушението срещу боса на ВАИ холдинг Влайков губи покровителя си и постепенно затъва в дългове, които не успява да върне. Къдравия все пак намира спасение и утеха в тибетските мантри и медитацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във