Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брендо вече е осъден

Софийският градски съд (СГС) декорира със седем години и половина затвор подсъдимия за пране на пари от наркотрафик кокаинов крал Евелин Банев-Брендо. Това стана в петък (15 февруари). Той трябва да плати и глоба от 30 000 лв., получи и забрана да управлява фирма в продължение на девет години. Наркобосът ще трябва да възстанови на държавата и 21 млн. евро.


Бившата му жена Моника Добринова, вдовицата на убития преди седем години Константин Дишлиев - Десислава, и подсъдимият Симо Карайчев получиха по три години условно с по пет години изпитателен срок. Четиримата са подсъдими за участие в организирана престъпна група, изпрала 2 млн. евро от наркотрафик. Всички те бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г., а по-късно Софийската градска прокуратура ги изправи на съд и за това, че от 17 октомври 2002 до края на май 2005 г. като участници в наркобандата са превеждали парични суми, придобити от наркотици от различни сметки в чужбина към дружеството Прайвът файнънс юниън АД. Брендо и останалите трима бяха обвинени също, че са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбър през периода 2003-2005 година. Адвокатката на Евелин Банев Ина Лулчева заяви, че със сигурност ще обжалва присъдата пред по-горната инстанция - Софийския апелативен съд.


Прокурорът по делото Марияна Станкова предния ден часове наред чете обвинителен акт, добавяйки към пледоарията си данни от европейската заповед за арест на Брендо, издадена в Италия, на базата на която той неведнъж бе определян като кокаинов крал.


Защитата се обърква от изключителното многословие и натрупване на факти, несвързани с предмета на доказване, заяви адвокат Ина Лулчева и обясни, че по този казус категорично трябва да бъде доказано участието на четиримата в престъпна група, както и връзката между тях и двамата осъдени вече за наркотрафик в Италия и Испания (Генов и Хеселбърг), чиито пари - според прокуратурата, са били изпрани.


Лулчева коментира също, че прокуратурата се опитвала да обоснове престъпна дейност, анализирайки подробно пътуванията на подсъдимите в чужбина, които са предприели в периода, за който са обвинени. Тя обаче уточни, че след като се намират в различни роднински връзки, е нормално да пътуват заедно. Пътуването в група означава, че имаме организирана туристическа група, а не че имаме организирана престъпна група, иронично заключи Лулчева.


По отношение на движението на пари към фирмата Прайвът файнънс юниън АД защитата добави, че прокуратурата изобщо не обсъжда обстоятелството, че всички дружества, споменати в обвинителния акт, са регистрирани от покойния Константин Дишлиев и че единственият човек, упълномощен да се разпорежда с тях от негово име, е бил баща му.


Очевидно обаче съдията по делото Костадинка Костадинова не е приела аргументите на защитата на Брендо, след като постанови осъдителни присъди и за четиримата подсъдими.

Facebook logo
Бъдете с нас и във