Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БРИТАНСКИЯТ УБИЕЦ НА 30 ДНИ ОТ СВОБОДАТА?

Абсолютно невинен съм. Съжалявам за случилото се, но не и за престъплението, защото не съм го извършил аз! Това бяха последните думи на английския футболен запалянко Майкъл Шийлдс пред последната инстанция в българския наказателен процес - Върховния касационен съд (ВКС). Във вторник (21 март) негов тричленен състав разгледа делото срещу 19-годишния фен на Ливърпул, образувано за бруталното нападение и осакатяването на варненския барман Мартин Георгиев.
Драмата се разигра преди десет месеца, а нейното разследване трябваше да се превърне в ярко доказателство за способността на съдебната ни система да работи бързо и ефикасно, т. е. по европейски. За съжаление обаче се случи точно обратното.

Инцидентът
На 23 май 2005 г. в хотел Кристал на Златни пясъци се настанява тълпа от английски фенове на Ливърпул. Целта на екскурзията им е финалният мач от Шампионската лига между Ливърпул и Милан, който се играе на 25 май в Истанбул. Само няколко часа след като оставят багажа си, англичаните започват да се държат така, както винаги са се държали преди подобни мероприятия - пиене на корем, погроми по заведенията и скандали с туристите.
Истинският кошмар настъпва след феноменалната победа на Ливърпул, който печели двубоя след продължения и дузпи. Още на 26 май призори британските запалянковци отново нахлуват в Златни пясъци и отбелязват успеха на любимия отбор с четиридневна веселба из целия курорт. През цялото това време ченгетата от РПУ-Златни пясъци и от РДВР-Варна, както и всички частни охранители в комплекса остават съвършено безучастни.
Финалът на английската туристическа епопея се разиграва пред заведението Биг Бен, в което пияните до козирката Антъни Уилсън и Брадли Томпсън влизат, за да се нахранят. Няколко минути по-късно обаче те започват да се гаврят с четирима ранобудни английски туристи, а накрая излизат от заведението и започват да замерят витрините му с бутилки. Барманът Мартин Георгиев решава да прекрати спора, но е повален от двамата пияни фенове на земята, след което Уилсън и Томпсън започват да го ритат и да го удрят.
Според обвинението точно в този момент към мелето се приближава разяреният Майкъл Шийлдс, който носи ръбест камък, тежък около 3.7 килограма. С цяла сила Шийлдс стоварва камъка върху главата на бармана, след което се скрива в хотела. Същото правят и ортаците му.
На 30 май по обед обаче тримата са арестувани. Образувано е предварително производство от Варненската окръжна следствена служба, по което като обвиняеми са привлечени Майкъл Шийлдс, Брадли Томпсън и Антъни Уилсън.
Присъдата
Предварителното разследване и процесът във Варненския окръжен съд приключват в толкова съкратени срокове, че на 26 юли - само два месеца след инцидента, председателят на състава Ангелина Лазарова прочита присъдите на тримата англичани.
Най-леко - с шест месеца условно - се отървава Брадли Томпсън, който на 23 юли признава вината си и сключва споразумение с прокуратурата. Антъни Уилсън също отървава кожата, защото е осъден на две години затвор условно, но не за побоя над Мартин Георгиев, а за... притежание на 7 грама хашиш. Единственият, който опира пешкира за осакатяването на Мартин Георгиев, е Майкъл Шийлдс - той трябва да излежи ефективно 15 години лишаване от свобода и да изплати на бармана обезщетение от 200 000 лева.
Решението на Варненския окръжен съд се оказва доста... противоречиво. По камъка не са открити никакви капки кръв от Мартин Георгиев. Не е направен ДНК-анализ на космите по въпросния камък - дали те наистина принадлежат на жертвата. Съдебнопсихиатричната експертиза на Майкъл Шийлдс посочва, че в момента на извършване на престъплението Шийлдс нито е бил пиян, нито дрогиран.
Най-голяма е мистерия около задочните самопризнания на друг английски участник в събитията - Греъм Санки. На 30 май той е арестуван заедно с останалите хулигани от групата, но ден-два по-късно е пуснат да се прибере в родината си. На 23 юли Греъм Санки официално признава пред ливърпулския адвокат Дейвид Къруан, че не Шийлдс, а той е ударил Георгиев с камък. На 24 юли показанията му са изпратени по факс във Варненския окръжен съд, но съдия Ангелина Лазарова не ги приобщава към делото, защото нямали процесуална стойност.
На 10 ноември 2005 г. Варненският апелативен съд потвърждава присъдата на Шийлдс, но намалява размера на обезщетението от 200 000 на 120 000 лева. Англичанинът и Мартин Георгиев обжалват това решение пред Върховния касационен съд (ВКС), защото единият е недоволен от осъждането си, другият - от парите, които трябва да получи.
Справедливостта се отлага
За най-голяма изненада във вторник (21 март) подсъдимият Майкъл Шийлдс застана пред тричленен състав на Върховния касационен съд в компанията на един от най-маститите наказателни адвокати у нас - Георги Гатев. Без никакви увертюри той поиска делото да бъде върнато на Варненския окръжен съд (за гледане от друг състав) или на Варненската окръжна прокуратура (за преквалифициране на обвинението от опит за убийство в нанасяне на телесна повреда).
Варненският окръжен съд е разяснил процесуалните права на Шийлдс едва на второто заседание, когато по делото вече са били разпитани 13 свидетели - заяви адвокат Георги Гатев. - А разясняването на правата на подсъдимия е задължително условие за началото на съдебния процес съгласно разпоредбите на Наказателнопроцесуалния кодекс и според едно тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2002 г., припомни той.
Според защитата груби грешки са допуснати и по време на разпознаването, извършено от полицията в дните след инцидента: Майкъл Шийлдс не е имал адвокат и е бил поставен в група, съставена само от българи. При това положение трудно някой би посочил за виновник друг, освен англичанина, заяви адвокат Гатев.
Прокурорът от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Марио Стоянов заяви, че за него случаят е ясен. Според него, когато Шийлдс е бил арестуван, полицаите са установили, че целият дюшек на леглото му е бил нарязан с нож. Освен това английските запалянковци са били толкова пияни, че са изпочупили четири врати в хотела.
Колкото до грешките, допуснати при разпознаването на Шийлдс, върховният прокурор Марио Стоянов помоли Върховния касационен съд да не обръща внимание на защитата със следното... многозначително изречение: Англичаните и българите са от европеидната раса и не може толкова лесно да се разпознаят.
Специално за делото във ВКС във вторник (21 март) от Лондон долетя екип на Би Би Си. Той обаче не успя да свърши почти нищо, защото върховните магистрати обявиха, че ще решат по-нататъшната съдба на делото срещу Майкъл Шийлдс в 30-дневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във