Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брюксел ни хока, ние - доволни

Междинният доклад на Европейската комисия по глава Правосъдие и вътрешен ред, чието съдържание бе оповестено официално във вторник (23 март), потупа по рамото България за волята й да реформира съдебната си система. Същевременно Брюксел констатира, че добрите намерения не са довели до очаквания положителен ефект, тоест сме доникъде. По тази причина механизмът за проверка и сътрудничество остава в действие за неопределено време напред. Прекратяването на този механизъм на проверка е във ваши ръце, заяви говорителят на Еврокомисията Марк Грей, обръщайки се към представителите на България и Румъния.
Основни акценти
Основните критики в доклада на Брюксел, както вече стана ясно, са насочени към съдебната система. Настоява се препоръките на комисията в доклада от юли 2009 г. да се превърнат в национален приоритет, за да бъде осъществена задълбочена реформа в тази област. Ето един цитат от документа, който не се нуждае от коментар. През последните шест месеца България предприе редица важни инициативи, които показват желание за реформа. Тези усилия са похвални. Но тяхната стойност може да се оцени единствено от гледна точка на ефективния им принос към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Очевидно обаче ефектът от тази борба все още е трудно забележим от камбанарията в Брюксел. Защото авторите определят като малобройни резултатите, постигнати от съдебната власт, по дела за корупция на високо равнище и срещу организираната престъпност. Според ЕК е необходимо цялостно разследване на твърденията за сериозна корупция, свързани с назначения на високи постове в съдебната система и засягащи членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).
В този аспект обширно място в иначе краткия доклад е отделено на скандала с Красьо Черния и ВСС, завихрил се през втората половина на 2009 година. Името на кадровика в сянка не се посочва.
От най-малко 30 магистрати, за които се твърдеше, че са замесени в тази афера, седемнадесет подадоха оставки заради твърдения за търговия с влияние, се казва в доклада. Според данните, достигнали до Брюксел, досега вследствие на дисциплинарни производства на ВСС са наложени седем понижения в длъжността, но се отбелязва, че твърденията не могат да бъдат проверени по същество (тъй като прокуратурата не е открила нито едно наказателно производство).
В доклада се препоръчва преди следващата оценка - през юли тази година, да се предприемат по-бързи и по-всеобхватни административни действия във връзка с опасенията на комисията за нередности, конфликт на интереси и измами при усвояване на средства от фондовете на ЕС.
Не са останали незабелязани и действията на ВСС, посветени на раздвижването на
знаковите дела
Отчита се, че съветът следи процесите от висок обществен интерес, че набелязва мерки и дава съответните препоръки, но от това очевидно няма особена полза. От петдесет такива дела само за девет има информация, че е издадена присъда. Осем от деветте присъди са били издадени през първата половина на 2009 г., а последната - през юли 2009 година. Бавенето на важни дела продължава, а от юли миналата година не е докладвано за присъди по дела за корупция на високо равнище, се казва в доклада.
Комисията подкрепя решението да се динамизират структурите за съдебно преследване в борбата срещу тежките престъпления, използването на съвместни екипи за разследване да обхване приоритетни случаи, свързани с корупция на високо равнище и организирана престъпност. До началото на март Брюксел е отбелязал общо шест предявени обвинения по високите етажи, в това число и срещу двама бивши министри, двама членове на Народното събрание и един бивш директор на държавна агенция. Но и тук не се посочват имена, както и в целия доклад.
България е укрепила и капацитета на спецекипа за разследване на злоупотребата със средства от фондовете на Европейския съюз и е докладвала, че от общо 125 дела, разследвани от екипа през 2009 г., 108 са били предадени на съда. Дали тази статистика е меродавна обаче, един господ знае. Данните по тази линия са най-различни и обикновено се разминават с действителността.
С положителен знак докладът отбелязва планираните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които би трябвало да съкратят и да оптимизират следствията и процесите. Инспекторатът на ВСС, както и в предишни доклади, е похвален отново за проверките, препоръките и нарастващия брой дисциплинарни производства срещу магистрати.
Докладът на Европейската комисия отделя внимание и на това, че от средата на 2009 г. са извършени редица арести и са предприети разследвания във връзка с организирани престъпни групи, но само това. Документът не споменава поименно нито една от серията зрелищни акции на МВР. Отбелязано е обаче, че на 5 януари в София бе убит евентуален свидетел по важно дело, свързано с организираната престъпност.
Комисията посочва, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) е продължил да осъществява ефикасни проверки. В същото време обаче сегашната практика показва, че
налаганите от ВСС санкции
често са леки.
В доклада е намерила място и дейността на Комисията Кушлев за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност, като се подчертава, че България смята значително да укрепи законодателството в това отношение.
Но може би най-радикалната препоръка е: Приемане на изменения в конституцията, които да премахват всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система. В документа обаче не е обяснено какви трябва да са промените.
Още неизлязъл докладът и ето че реакцията на институциите не закъсня. Пръв реагира премиерът Бойко Борисов от Дакар, където бе на официално посещение. По-положителен доклад досега не е имало. Аз го приемам с всичките му забележки. В него ясно се казва, че има политическа воля и че мерките, които се предприемат, ще доведат до резултат, отсече Борисов. Премиерът поиска колегите от съдебната система да прочетат упреците на Брюксел и да изработят плана, с който да се самореформират. Да напишат писмо до Барозу и Брюксел, да поискат да им се извини... Ако го приеме Брюксел, ще го приемем и ние - коментира министър-председателят. - Въпросът защо съдебната система е в такова състояние не трябва да се отправя към мен, а към президента и партиите от тройната коалиция - ДПС, НДСВ, БСП, каза Борисов.
Доволни от доклада са и в Министерството на правосъдието. Удовлетворени сме от насърчението да продължим похвалните реформаторски усилия и с позитивен знак е отбелязана насоката на законодателните инициативи, се казва в официалното становище на министър Маргарита Попова по повод доклада от Брюксел.
От доклада е доволен и Висшият съдебен съвет, въпреки че е сред най-критикуваните в документа. Така нареченият кадрови орган разпространи становище, че докладът е обективен, но не достатъчно точен, що се отнася до статистиката. От съвета уточниха, че са отчетени само седем понижения в ранг, докато до момента по случая Красьо са приключили 17 дисциплинарни производства, двама магистрати са уволнени дисциплинарно, други двама са освободени от ръководна длъжност и 10 са понижени в ранг.
Най-критичен се оказа главният прокурор Борис Велчев. Съдебната система очевидно е нереформирана и докато е такава, очевидно ще буди критични бележки. Докато в съдебната система не настъпи много сериозна промяна, онова, което вече 20 години наричаме реформа, а и аз не знам в какво се е изразило до този момент, критиките на ЕК ще бъдат всяка година едни и същи, отбеляза той.
Главният прокурор стигна доста далече, като заяви, че са необходими промени в конституцията и промени в законодателството. Велчев намекна, че не изключено да бъде поискано от Конституционния съд да ревизира своето решение №3 от 2003 година. То регламентира структурата на ВСС, както и това, че тя не може да бъде променяна, без да се свика Велико Народно събрание.
Лидерът на БСП Сергей Станишев предпочете да не атакува правителството за липсата на резултати, а да обясни, че част от положителните констатации в доклада са заслуга на неговото правителство. Всъщност предходният доклад на ЕК излезе през юли миналата година и кабинетът Станишев практически нямаше време да отговори на унищожителните критики в него.
Засега не е известно само какво е становището на Красьо Черния. Може пък той да е засегнат, че не са му съобщили името. Но както вървят нещата - в следващия доклад и това ще стане.

КАРЕ
Европейската преса за доклада

За разлика от българските институции, световната преса разчете като критичен доклада от Брюксел. Три години след присъединяването си към Европейския съюз България и Румъния все още не са покрили антикорупционните стандарти на съюза. Така коментира авторитетният австрийски в. Ди Пресе в сряда (24 март) публикуването на междинния доклад на ЕК. Двете страни продължават да имат сериозни недостатъци с оглед на борбата с корупцията и организираната престъпност. Подобен е прочитът на доклада и в други медии.
Все още има значителни липси в правосъдните системи на България и Румъния, въпреки че страните се присъединиха към ЕС през 2007 г., отбелязва в. Франкфуртер алгемайне цайтунг. Цитират се извадки от документа, според които България се нуждае от дълбок процес на реформи в сферата на правосъдието и борбата с корупцията.
България е постигнала слаби резултати в делата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, отбелязва френският в. Лез Еко. Румъния пък от своя страна не е съумяла да поддържа необходимия темп на реформите в съдебната система.
Европейската комисия разкритикува България и Румъния за недостатъчните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише в същия дух и чешкият в. Хосподарске новини. Комисията призовава двете страни да подходят към въпроса като към национален приоритет.
В доклада за реформите в правосъдието в България и Румъния ЕК призовава София и Букурещ да увеличат усилията си за успешно издаване на присъди на заподозрени в горепосочените престъпления. Документът беше приет положително от Букурещ и София, които подчертаха, че ще продължат усилията за подобряване на съдебните си системи, отбелязва чешкият вестник.
В своя материал, посветен на докладите, агенция Ройтерс също тълкува позицията на Брюксел като критична. Агенцията припомня, че през 2008 г. ЕК замрази милиони евро помощи на ЕС за инфраструктурата и земеделието поради неуспехи в справянето с корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във