Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брюксел ни подгрява за доклада

Тази седмица ще остане характерна с това, че Европейската комисия (ЕК) в лицето на говорителя си Марк Грей започна да ни подгрява за очаквания до няколко седмици доклад за направеното по механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.
В понеделник (5 юли) Грей заяви, че Европейската комисия оценява като добро нивото на сътрудничество от страна на българското правителство при изпълнението на ангажиментите по договора за присъединяване.
По думите му правителството трябва да продължи с реформите, целящи подобряване на работата на прокуратурата и ефективното задържане под стража, докато тече разследването. Обвинителите не подготвят достатъчно добре делата. От години се вижда неумението да се представят доказателствата, което води до най-ниското ниво на присъда, твърди Грей.
Тези думи показват, че Брюксел ни наблюдава много по-отблизо, отколкото смятаме. Явно не е останало незабелязано освобождаването от ареста на важни фигури от престъпния свят много скоро след тяхното задържане при показни акции. Достатъчно е да споменем арестуваните при операциите Наглите, Октопод, Лапачите и т.н. Интересното е, че тези констатации на високата камбанария идват точно една седмица след положителния самоотчет на прокуратурата, който описахме в предишния брой на Параграф 22. На всичкото отгоре в четвъртък (8 юли) в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов за пореден път заяви, че е много доволен от работата на прокуратурата през последните 7-8 месеца.
Експертите от ЕК са установили обаче, че прокуратурата все още трудно намира свидетели, а ако евентуално се стигне до присъди, те били най-ниските. Но дори когато има присъда, не се вижда самото задържане на осъдения. В повечето европейски страни, докато тече обжалването например, осъденият човек е в затвора, обжалването се провежда не от плажа, а от затворническата килия, възмути се говорителят на Комисията.
Така е - в България осъдените си се разхождат - образно казано, по плажа чак докато присъдата не мине и на трета инстанция. Пресни примери в това отношение са Вальо Топлото и Марио Николов, а и други подсъдими от техния калибър, които получиха десетки години затвор, но ще са на свобода, докато влезе в сила окончателното им наказание - решението от Върховния касационен съд. Да не говорим, че тук някои престъпници - като наркотрафикантът Митьо Очите, даже когато са вече в затвора, не се лишават ни от плаж, ни от дискотека. Очевидно трябва да се направи промяна в съществуващото законодателство и в това отношение...
Марк Грей обобщи, че от кабинета на Борисов се очакват малко по-добри резултати, тъй като процесът на европейска интеграция е по-напреднал. Внесена бе и яснота за оценката на комисията за работата й с едно или друго правителство. Щеше да бъде лесно да се каже Сега всичко е добре, предишните бяха боклуци. Но ние в ЕК не даваме политически оценки, подчерта Грей и добави, че председателят на комисията Жозе Барозу е работил еднакво добре и със Станишев, и с Борисов.
Мониторинговият доклад по-всяка вероятност ще бъде огласен до края на този месец, но не и преди 23 юли, уточниха от Брюксел. Той все още не е написан, но вече е събрана достатъчно информация. Освен това, вече написан, докладът трябва да бъде одобрен от комисарите.
Ангажиментите, които България е приела при присъединяването си към ЕС преди четири години, трябва да бъдат спазвани не заради отчетността, колкото заради качеството на живот в страната и на нейните граждани. Брюксел отхвърли опасенията, че сме се превърнали в полицейска държава.
Комисията може вече само да лае, но не и да хапе, обобщи положението западен журналист при представянето на предишния доклад през март тази година. Тогава ни критикуваха, а правителството остана доволно. Предстоящият доклад е седмият поред. Когато България и Румъния се присъединиха към Европейския съюз на 1 януари 2007 г., слабостите в съдебната сфера криеха риска София и Букурещ да не могат да се ползват в пълна степен от правата си на граждани на съюза. Вече се отървахме от заплахата на предпазната клауза - на 1 януари 2010 г. изтече тригодишният срок, в който ЕС имаше право да използва тази мярка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във