Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брюксел удари нашенския трафик на плът

Правоохранителните органи в Брюксел са измислили нови правила в сектора за плътски удоволствия, които ще накърнят сериозно интересите на българската сутеньорска мрежа.


Така белгийската полиция спря кранчето за голяма част от парите, които припечелват белоногите нашенски жрици на любовта в далечното европейско кралство. Лошата новина за мафията у нас, занимаваща се с трафик на момичета в Европа, дойде тези дни.


В бъдеще като проститутки в Белгия ще могат да работят само онези секс-труженички, които имат белгийска лична карта, работна виза и чисто криминално минало. Според властите в Брюксел момичетата ще се трудят само на витрини, зад които има и помещение за посрещане на клиенти. То трябва да не е по-малко от 9 кв. м, да е оборудвано с мивка с топла и студена вода. Освен това помещението трябва да е в непосредствена близост до тоалетна, гласят новите белгийски правила за тънкия бранш.


Предвижданите в закона санкции са сурови - при първо нарушение проститутките ще бъдат наказвани с глоба до 200 евро, а при следващо рискуват да напуснат витрината и да загубят правото си на работа.


Новите правила вече са въведени от септември 2011 г., но влизат в сила сега - до този момент се изчакваше позицията на Държавния съвет на Кралство Белгия, който е консултативен орган по правните актове на общинско, областно и федерално ниво.


Проблемът за нашенките, които са решили да изкарат някое и друго евро с проституция, е, че Белгия е една от деветте страни в ЕС, които запазиха изискването гражданите на България и Румъния да имат работна виза. Ограничението ще важи чак до януари 2014 година. Ако момичето се сдобие с работна виза, то може да се насочи към улицата на удоволствията в Аершот в Брюксел. Тя се намира близо до Северната гара на града. Според последните данни там денонощно са отворени около 200 витрини. Зад тях са кабините, които са оградени само с платнени завеси.Тарифата е 50 евро за половин час, екстрите се доплащат. След изтичане на 30-те минути звъни специален таймер и всичко приключва. За храната, която им се доставя през деня, обикновено момичетата заплащат по 15 евро. Всяка седмица жриците преминават задължителен лекарски преглед.


Според сметките на полицията в Брюксел 70 на сто от работещите на ул. Аершот са българки. Според разследване на Мартин Лайденфрост, журналист в брюкселското издание Дер Бунд, в столицата на ЕС работят общо около 2000 българки, повечето от които, естествено, са от Сливен.


Секструженичките обаче не попадат по ударите на законите за проституцията, ако са се озовали на витрината против волята им като част от сутеньорска мрежа. Тогава ги третират като жертви и са обект на разследване за трафик на хора.


Белгийската полиция обаче преследва всички, които се занимават със сводничество. По традиция сутеньорите са също нашенци. През ноември миналата година съдът в Брюксел осъди на четири години затвор при строг режим Христо Иванов от Сливен за сводничество. Според разследването той извършил престъпната си дейност в периода между 2005 г. - 2007 година. В мобилния му телефон бяха открити имената на десетки български момичета, които са били регистрирани адресно при него и се водели на работа в близки барове.


Напливът на сливенски момичета към столицата на ЕС дотолкова е шашнал местната полиция, че тя се принудила да иска помощ от българските си колеги. Така се стигнало и до първия обмен на опит през 2008 година. Тогава трима полицаи от Областната дирекция на МВР в Сливен пристигат в Брюксел, за да координират в общата борба срещу трафика на хора. Оказа се, че жертвите му са почти толкова, колкото са момичетата, пристигнали доброволно да работят на витрина. Когато полицай Петко Чолаков от ОДП се върна на родна земя, разказа, че видял край Северната гара възпитанички на елитни гимназии в Сливен, а някои от проститутките били студентки или са завършили висше образование в България.


Сътрудничеството между сливенските и брюкселските полицаи повлече крак и от началото на годината до Белгия вече пътуват екипи от Охранителна полиция. От края на февруари до 30 март тази година четирима български полицаи работиха в Гент, където има голяма колония от нашенци. Според плана те трябваше да установят най-напред колко българи живеят в този град. Сред белгийците вървеше мълвата, че става дума за поне 15 хил., но се изясни в крайна сметка не са повече от 5-6 хиляди. Българските ченгета успяха да извършат около 400 проверки, при които бяха открити 15 души, обявени у нас за общодържавно издирване, двама обявени за международно издирване и още стотина с криминални появи и присъди. Голяма част от командировката си полицаите прекараха в разследвания срещу трафика на свежа плът. За работата си служителите на МВР получиха висока оценка от белгийската Дирекцията за криминални разследвания (CID).


Договорени са и съвместни действия, включително и в деликатната сфера на платената любов, където имаме сериозно присъствие. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) организираната престъпност у нас печели най-много от износ на момичета. Благодарение на командированите в Европа труженички в България са влезли около 1 млрд. лв. през 2011 година. МВР преброи, че през изминалата година 440 българки са станали жертва на трафик с цел проституция. Само за първите шест месеца на тази година 313 жени, мъже и деца са станали жертва на трафиканти, съобщи наскоро вътрешният министър Цветан Цветанов.


Паралелно с инвазията на нашенски секструженички към европейския пазар на местния също се забелязва раздвижване сред тях. Въпреки че според професионалист 'b91 в МВР Калин Георгиев вътрешният пазар е малък. Това според него се дължало на факта, че престъпните групи, занимаващи се с такъв бизнес тук, били разбити. Същите разбити структури обаче си докарват на година около 300 млн. лв. от проституция, сочи доклад на ЦИД, подготвен не без помощта на полицията. Така че главният секретар хич да не се заблуждава, че у нас няма търсене и съответно предлагане на свежа плът.


Своеобразен индикатор за състоянието на вътрешния пазар е дискусията за легализирането на проституцията, която избухва от време на време и не дава мира на родните политици. Според вътрешния министър Цветанов най-добре да я караме, както досега - без регламент на платената любов, както правят в Белгия и други европейски държави. МВР-шефът много се е притеснил, че ако търговията с плът се легализира, България ще се превърне в евтина сексдестинация .


Страната ни и сега е такава, ако се вярва на авторитетното издание Men's Health, според чиято класация на местата за секстуризъм сме рамо до рамо с братска Куба. Достатъчно е да посетим гр. Сандански и ще се убедим, че мераклиите от съседна Гърция се радват на тази част на живота така, както древните им предци не са и сънували.


Изглежда, за вицепремиера 300 млн. лв. годишно са капка в морето от пари, в които според него се къпем. Що ли не беше истина? Тези пари обаче са реални и потъват в джобовете на мафията и на лобистите й по върховете на държавата. Дори и 30-те милиона, които биха могли да влязат в бюджета, ако приходите от секс се обложат с плоския данък, можеха да свършат работа било за образование, било за здравеопазване.


Ясно е, че процедурата по легализиране на проституцията е свързана с много бачкане - в парламента, в НАП, в Министерството на здравеопазването и т.н. Има обаче ноу-хау, което бихме могли да ползваме - в Холандия, в Германия, в Белгия, където има регламент за проституцията, а те са наши партньори, въпреки че някои от тях ни плюят за несправяне с престъпността. Очевидно е също така, че с легализацията всъщност ще бъде нанесен и тежък удар на организираната престъпност. Докато това не се случи, МВР в компанията на ЦИД ще продължи да стои на брега на потока, без да може да го пресече.


nbsp;


nbsp;


Оборотът на индустрията с проституиращи в България е между 270 млн. и 430 млн. лв. на година. Тази индустрия почти изцяло се управлява от криминални мрежи.


По официални данни на МВР от 2011 г. проституиращите у нас са едва 1326. Според неправителствени организации обаче броят им е между 5000 и 8000, като 80% от тях са на улицата и по пътищата.


Между 30 и 60 млн. лева годишно се генерират от проституция в София, сочи изследване на Риск монитор. Според събраната информация, дневният оборот на един клуб, предлагащ секс услуги в столицата, е средно около 1000 лева. По данни на МВР в столицата са регистрирани 29 клуба, но в няколко различни източници говорят в интервюта за повече от 30 такива заведения, дори се споменава брой между 80 и 150.


Според изследването пазарът на проституцията в София е разпределен между четири основни вериги, които държат значителна част от пазара в тази област. Повечето от тях поддържат и силови структури, които издирват проституиращите самостоятелно и ги вземат под контрола си.


И четирите вериги поддържат свои клубове в централната част на столицата, а четвъртият има и имоти в елитни квартали в полите на Витоша. Проституиращите от високия слой, които не са толкова известни, в някои от луксозните имения се предлагат на цени от 300 лв. на час. Цените през брокери обикновено достигат до 600-1000 лв. за цяла нощ в зависимост от момичето.


nbsp;


nbsp;


В изследване 47% от българите сочат, че проституцията не трябва да се легализира и трябва да бъде обявена за незаконна дейност. Едва 35% от тях смятат, че е правилно тази дейност да бъде регламентирана със закон.


Четиридесет и един процента от българите са категорични, че най-често причина за проституцията е бедността, а едва 8,3% са посочили насилственото принуждаване от друг човек.


Според неофициални данни на полицията най-много проститутки у нас има в Пловдив и Варна - по 146. Най-малко пък са в Перник - само 2. В Сливен според МВР са останали само 16 проституиращи. В София пък са 136.


Според статистиката на полицията останалите градове, в които има повече проституиращи момичета, са Плевен - 85, Хасково - 71, Добрич - 47 и Видин - 20.

Facebook logo
Бъдете с нас и във