Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БРЮКСЕЛСКАТА ДАНТЕЛА НА ЖОРО ЧЕРНИЯ

Поредната пробойна в стройните и стегнати редици на сливенските сводници зейна, след като белгийската полиция изпрати спешна депеша у нас за екстрадицията на 32-годишния Георги Комитов- Жоро Черния, един от сутеньори от града на ветровете, прочул се чак до бреговете на Северно море. Той ще надзърта към прелестите на Брюксел от следствената килия, където ще лежи, докато полицията от зона 5344 в белгийската столица извършва процесуално-следствените действия по образуваното срещу Черния разследване.
Делото срещу сливенския сводник е образувано през 2006 г. по обвинение за сексуална експлоатация, трафик на жени от България за Белгия и търговия с хора. Според водещите на разследването, Черния експлоатира няколко проститутки - българки, намирайки се в България, където се чувствал защитен от белгийското правосъдие. Някои от момичетата на Комитов са работили или продължават да се трудят на витрините на ул. Д'Арскот в Брюксел.
Името на Черния влиза за първи път в масивите на белгийската полиция през 2006 г. във връзка с разследване срещу друг представител на сливенската сутеньорска гилдия. Двадесетгодишната секструженичка Вили, също от Сливен, изглежда, решила да се разделя с професията и след дълго умуване подала жалба в полицията. В нея тя подробно описала как е дошла от далечния Сливен в столицата на Белгия и с чия помощ. В декларацията си пред брюкселската полиция тя посочила, че нейният човек, съпроводил я в пътуването й, е Георги Мирчев (32 г.) По време на престоя й във витрината на ул. Д'Арскот той се грижел за безопасността й и най-вече за парите, които момичето изкарвала.
След декларацията на В.Н. започва разследване, при което е доказано, че Мирчев се занимава със сводничество. Натрупана е и оперативна информация, че той не действа сам и зад гърба му всъщност стои добре организирана група. При обработката на информацията от криминалистите от брюкселските квартали Скаербеек, Сен Жос и Евер постепенно излиза наяве фактът, че Мирчев не работи за себе си, а е нает от Черния, като изпълнява стриктно разпорежданията му от далечна България.
Градската прокуратура в Брюксел намира за основателно получените нови данни да се отделят в друго производство и разпорежда започването на разследване срещу Георги Комитов като човекът, който дърпа конците на момичетата и касиера Мирчев.
Оказва се, че в Брюксел Черния е разгърнал своя организаторски талант. Разследващите изясняват, че освен Вили за Комитов работят още поне четири момичета. Само една от тях, Ивана, е на достолепната възраст от 25 години, Лора е на 20, а Мина е само на 19 години. С няколко месеца по-малката Мими пък била изпратена в белгийската столица седмица след като през август миналата година навършила пълнолетие. Както може да се предполага, и четирите са от Сливен.
Полицията в Брюксел установява, че самият Комитов е гостувал често на момичетата по време на творческите им изяви на белгийска земя. Ченгетата засекли датите от няколко пътувания на Черния до белгийската столица през 2005 г. и с оперативни начини е доказано, че Комитов е събирал заработените от момичетата пари и ги е пренасял до родината си. Макар че имал възможност да трансферира сумите по банков път, Черния предпочел да не оставял следи и сам влязъл в ролята на куриер. При задграничните си визити Черния обикновено водел със себе си по някое и друго момиче, което после забравял да вземе обратно.
През 2006 г. обаче до сливенския сводник достигнала информация, че вече е мишена на белгийската полиция. Ето защо той спрял с пътуванията си до Брюксел и започнал да изпраща свои доверени хора да инкасират парите от момичетата. Доказателства, получени със специални разузнавателни средства, разкриват, че преди да изпрати куриер, Черния редовно се чувал по телефона с момичетата си и когато сумата достигала 10 000 евро, качвал човека си на автобуса. След пристигането си в Брюксел куриерът получавал по телефона указания за мястото и часа на срещата за предаване на парите.
За беда на Черния белгийците успели да засекат един негов банков превод, извършен от Лора, която изпратила по Уестърн Юнион 2500 евро. Парите били необходими на Комитов, за да финансира пътуването на още едно момиче за далечен Брюксел. Това била Мина, която Черния едва изчакал да навърши 18 г., за да я прати на витрините на ул. Д'Арскот.
Месец по-рано към Брюксел тръгнала и 20-годишната Вили. Тя била съпроводена лично от Мирчев, който трябвало да я настани на работа и да я контролира. Мирчев имал задача също да посрещне и Мина.
Междувременно от разменената оперативна информация между българските и белгийските служби е изяснено, че преди да тръгне към Брюксел, Вили е работила за 37-годишния Деян Ч., друг сводник от Сливен. Момичето обаче било закупено от Черния, който искал бързо да избие парите от покупката и я изпратил спешно за Брюксел.
Според източници от полицията в Сливен, Черния е на високо ниво в йерархията на трафикантите на плът от Сливен. Според информацията той е наказал 37-годишния си колега и така се е сдобил с крехката Мина. Доказателство за това, че Черния е висока топка, е фактът, че негови момичета са били натоварени със задачата да контролират проститутки, работещи в Брюксел за други сводници. Двадесет и пет годишната Ивана, с която Комитов се подвизавал в Испания, преди да се установи в Брюксел, например контролирала секспчеличката Дора, която снасяла за Диян Ч. Ивана се ползвала с доверието на Черния и в периода 2004-2005 г. е отговаряла за банковите преводи до него.
Ако не беше издадена европейска заповед за задържането на Георги Комитов - Черния, със сигурност той щеше необезпокояван да продължи да дърпа конците на мрежата си от проститутки и сутеньори в Брюксел, коментират нашенски ченгета. Те твърдят, че срещу него няма образувано производство у нас. В началото на тази година куриерът на Черния - Георги Мирчев, бе депортиран в България, след като излежа една трета от тригодишната си присъда, издадена от белгийския съд за склоняване към проституция. Според оперативната информация на полицията, при завръщането си той е успял да предупреди Черния за воденото в Брюксел разследване. Ченгетата от Брюксел са засекли обаждане на боса до подопечната му Лора, която е свидетелствала за дейността му там. Черния заплашил момичето и оказвал натиск тя да се откаже от декларацията си. Разследването на криминалните полицаи от зона 5344 обаче разплете брюкселската дантела на Жоро Черния и сливенския сводник го очаква присъда.
( Имената на момичетата са променени от съображения за сигурност - бел.ред.)

Какво предвижда Наказателният кодекс на Кралство Белгия?
Организираната престъпна дейност е дефинирана в Раздел 6 (За престъпления срещу обществената сигурност), Глава 1 (За сдружение, образувано с цел да се извърши посегателство срещу лица и имущества и за престъпна организация) на Наказателния кодекс.
В чл. 322 от НК се казва простичко: Всяко сдружение, образувано с цел да се извърши посегателство срещу лица или имущества, съставлява престъпление, породено дори само от факта на съществуването на организирана група.
Глава 6 ( За развращаване на младежта и проституцията) чл. 380, параграф 1, предвижда: Ще бъде наказан с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до двадесет и пет хиляди франка:
- всеки който за да задоволи страстите на другиго, е наел, въвлякъл, отклонил или задържал пълнолетно лице, дори и с негово съгласие, с цел разврат или проституция;
- всеки, който е експлоатирал по какъвто и да е начин разврата или проституцията на друго лице.
Същият чл. 380, параграф 3, предвижда: Ще бъдат наказвани с лишаване от свобода от десет до петнадесет години и с глоба от петстотин до петдесет хиляди франка нарушенията, визирани в параграф 1, дотолкова доколкото техният извършител използва по пряк или косвен начин средства за измама, насилие, заплахи или каквато и да е форма на принуда.
Глава 3 ( За трафика на хора), чл. 433, параграф 1, казва: Съставлява престъпление трафик на хора фактът на привличане, превозване, прехвърляне, подслоняване и посрещане на лице, както и прехвърлянето и предаването на контрола над това лице с цел:
- да се даде възможност за извършване срещу това лице на нарушенията, предвидени в чл. 379, 380 § 1;
- да се застави това лице да работи или да се даде другиму възможността да наеме на работа това лице при условия, противоречащи на човешкото достойнство...
Същият член 433, параграф 2 сочи: Нарушението, предвидено в § 1, ще бъде наказвано с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до петдесет хиляди евро.

Рамо до рамо
Трафиканти на свежа плът и 15 момичета от Сливен бяха задържани в средата на май тази година при съвместна операция на Областна дирекция на полицията - Сливен, Гранична полиция и полицейски експерти от Кралство Белгия. На връщане от Белгия, на ГКПП-Калотина, бе задържан 34-годишният В.Б., който с БМВ-то си връщал от няколкомесечна работна смяна в Брюксел три момичета. В.Б. е част от организирана сливенска престъпна групировка, която от години се занимава с прехвърлянето на проститутки в Белгия. Същия ден българската полиция залови в Пловдив и основния организатор на трафика, 31-годишният П.К., също ог Сливен. Сигналът за престъпната дейност на групата е получен от федералната полиция на Белгия. Установено е, че организаторите набирали момичета от района и чрез сила и заплахи ги склонявали към проституция. В мрежата са били експлоатирани 15 момичета. Четири от 15- те жертви на трафика са разпитани, събрани са достатъчно доказателства при продължилото близо година разследване под наблюдението на Окръжна прокуратура - Сливен. Изяснени са механизмите, с които сливенската сутеньорска група е прехвърляла жени с цел сексуална експлоатация в страни в Европейския съюз. На специална пресконференция в Сливен белгийските полицейски експерти, участвали в разработката, изразиха задоволство от добрата координация между полицейските служби на Кралство Белгия и България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във