Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Броят мухите по темата Крънчева

Отново проверяват емблематичната заместник-председателка на Софийския градски съд Петя Крънчева . Това се случва след затишие от няколко месеца. Всъщност става въпрос за проверка срещу Крънчева, започнала миналата година, когато беше изнесена информация за практиката й да променя датите на свои актове с цел да прикрие огромното забавяне, с което пише мотивите по тях. Тогава предишният състав на Висшия съдебен съвет(ВСС) възложи на съдебния инспекторат да провери работата на Крънчева по движението на водените от нея дела за периода от 01.07.2011 до 15.08.2012 година.


Съдебният инспекторат приключи проверката си в началото на тази година и материалите отишли в комисията на ВСС за предотвратяване на конфликт на интереси. Близо три месеца по-късно те бяха прехвърлени на етичната и на антикорупционната комисии. Незнайно защо едва сега е отправено искане към Софийския градски съд да изготви и представи подробна справка за датите на актовете и на просрочените мотиви по обхванатите от проверката дела на Крънчева. Следващата седмица Комисията по етика и антикорупция трябва да разгледа тези материали в комплект с акта от проверката на съдебния инспекторат и да реши дали ще предложи образуване на дисциплинарно производство срещу нея. В професионалните среди очакванията са това да не се случи или съдийката да се размине с предложение за минимално наказание. В съдебните среди се говори също, че председателят на етичната и антикорупционната комисия Ясен Тодоров е близък с Крънчева още от времето, когато са работили заедно като следователи. Преди да стане член на ВСС, Тодоров беше съдебен инспектор, по времето когато инспекторатът проверяваше цялото наказателно отделение на СГС. А тази проверка доказа, че Крънчева е сред най-честите нарушители на процесуалния закон, което опитвала да прикрие, като слагала по-стари от реалните дати върху актовете си. Тогава съветът остави на председателката на СГС Владимира Янева да реши как да накаже Крънчева, но семейната приятелка на вътрешния ексминистър Цветан Цветанов си имаше вече свой сценарий. Тя отби номера с най-леката санкция - обръщане на внимание. После се възползва от правото си да я издигне за свой заместник.


Междувременно в медиите излезе информация, че Крънчева сложила рамо на подсъдимия бивш шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев, отлагайки насроченото за 26 март заседание по делото. Добилият популярност като аферата Батко и братко процес е сред наблюдаваните от Европейската комисия и както си му е редът, затъна знаково още на първа инстанция. Георгиев е обвинен за престъпление по служба - сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006-а и 2007 г. осем договора с фирми Гражданско сдружение Инфраструктурни обекти, Биндер АД, Инмат ООД на двамата му братя Бойко и Емил. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря плащането на 115.4 млн. евро по програма ИСПА и на 50 млн. евро по програма ФАР.


За поредното отлагане на делото съобщи в съдебната зала друга емблематична звезда в СГС - Румяна Ченалова. Нея пък етичната комисия на ВСС проучва във връзка с разследване в Македония за източване на огромни средства от държавно тютюнево предприятие. Неотдавна стана ясно, че в Скопие може да бъде повдигнато обвинение срещу Ченалова за нейни действия като адвокат, преди да се преквалифицира в съдия. Ченалова уведоми страните по делото, че Крънчева не може да присъства, защото внезапно я връхлетял здравословен проблем и следващото заседание беше насрочено за 15 май. Според очевидци обаче болната Крънчева дошла на работа още същия ден и разпределяла дела по мерки за неотклонение.


Делото срещу Веселин Георгиев очевидно е обречено да затъне в калта на българското правораздаване. Предишното - януарско - съдебно заседание също пропадна заради заболяване на член на съдебния състав. Тогава внезапно заболя съдебната заседателка Маргарита Коларска. Крънчева съобщи само, че Коларска ще представи болничен лист, насрочи делото за 26 март и обяви резервните дати - 9 май и 12 юни. Любителите на конспиративните теории биха казали, че следващата дата - 15 май, не е избрана случайно. Предстоящите парламентарни избори ще се проведат точно по средата между първата резервна дата и сегашната - на 12 май. Три дни по-рано победителят няма да е ясен, но три дни по-късно...


Процесът срещу Веселин Георгиев все не случва на съдии. През март 2011 г. процесът беше разпределен на командированата в СГС съдия Весела Дончева, която върна обвинителния акт на прокуратурата заради процесуални нарушения. Преди това делото изгърмя на първа инстанция по най-глупашката в българското законодателство причина - докладчикът Георги Колев беше избран за председател на Върховния административен съд и заради принципа за неизменност на състава съдебният процес започна отначало. Сходна бе и причината, поради която Дончева също се размина с него - тя бе върната на работа в Софийския районен съд. След всички тези перипетии папките се озоваха при Крънчева, която като заместник-председател на СГС отговаряше лично за разпределението на делата. На случаен принцип, но само на книга. В дело като Батко и братко случайни неща няма.


Докато наказателното преследване затъваше в процесуалното тресавище, по искане на Комисията по конфискация СГС и Сливенският окръжен съд наложиха обезпечителни мерки върху имуществото на Веселин Георгиев и това на жена му. В полза на държавата бяха блокирани имоти, акции, облигации, банкови сметки и друго имущество на стойност 4 100 000 лева. Въпреки че съгласно новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество гражданското дело за конфискация не трябва да изчаква наказателният процес да приключи с осъдителна присъда, държавата едва ли ще успее да ощипе и със стотинка братята Георгиеви и техните покровители. Щом като СГС мотае наказателното дело вече четири години, защо да не замотае и гражданското?


На практика наказателният процес тръгна в съдебна фаза едва през октомври 2012 г. след няколко фалстарта. Екип от експерти от Сметната палата, извършил проверка на финансовото управление на Пътния фонд, посочи пред съда, че в сделките между шефа му и фирмите на братята му Законът за обществените поръчки не е спазен в най-съществената част - изпълнителите не са деклариралисвързаността си с ръководството на фонда. Веселин Георгиев заяви, че не се признава за виновен и освен това не желае да дава обяснения. Той обаче активно задаваше въпроси към одитора, като настояваше, че възложител на обществените поръчки са били областните пътни управления и техните ръководители, а не той, и те са взимали решенията за избор на изпълнител.


nbsp;


Шашмалогия


В обхвата на проверката за протаканите дела попада и частичното прекратяване на един от шумните банкови процеси - за изчезналите 6 млн. долара на руския олигарх Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Заради изтеклата абсолютна давност Петя Крънчева прекрати в края на юли миналата година делото срещу двамата основни обвиняеми - Павел Тренев и Димитър Димитров - Шашмата. Оказа се, че това е станало още през 2010 г., но прокуратурата внесла искането за прекратяване със закъснение. За двойното забавяне не поеха отговорност нито обвинителите, нито съдът. А Крънчева, както обикновено, не си направи труда да обясни забравила ли е за разпределеното й осем години по-рано дело. Оценка даде само вътрешният министър Цветанов, който на въпрос дали ВСС трябва да отреже главата на Крънчева, отсече: Разбира се! Това стана малко преди да бъдат оповестени резултатите от проверката на наказателното отделение на СГС, но натрупването на негативи не се отрази на кариерното й развитие. Според запознати и сегашната проверка ще приключи по сходен начин, тъй като става въпрос за борба между лобита в съдебната власт. Огъня срещу Крънчева според мълвата подклажда членът на ВСС Калин Калпакчиев - активист на Съюза на съдиите в България, чийто бивш председател Мирослава Тодорова беше уволнена за същите грехове, за които на Петя Крънчева й се разминава. Калпакчиев не може обаче да разчита на много поддръжници и остава в изолация още от времето, когато съдийският съюз взе да критикува остро съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във