Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Броят убийствата на Килърите

Варненските апелативни магистрати съвсем зачертаха надеждите на Килърите Янко Попов - Туцо Дебелия и Васил Костов - Васко Кеца тези дни да излязат на свобода. Във вторник (7 септември) ВАС отказа да ги пусне от ареста. Както е известно, те бяха задържани при операция „Килърите-2 като помагачи при убийството на бизнесмена Румен Рачев в Шумен миналата година .
Изглежда, есенните облаци над главите на Килърите се сгъстяват и прогнозата на прокуратурата за нерадостната им бъдеща съдба ще се сбъдне. По всяка вероятност заловените в операция Килърите ще се окажат замесени в не едно и две поръчкови убийства. Това заяви в неделя (5 септември) главният прокурор Борис Велчев. Той обясни, че в най близко време - до няколко седмици, техният брой ще бъде изяснен.
Миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията работи по пет убийства, чиито автори са Килърите. Цветанов обясни, че числото - към сметката на Килърите се добавят още две стрелби - тази във Варна срещу трафиканта на коли с международни участия Ивайло Паунов - Джованито през 2005 г. и срещу спрягания за наркотрафикант Камен Балбузанов-Куката от Плевен, срещу когото през ноември 2008 г. бе направен неуспешен атентат - стреляха по него, но не го улучиха. Според вътрешния министър и двете нападения са в стила на заловените в операцията Килърите. Абсолютно същият почерк, с абсолютно идентичен профил на престъплението, заяви той.
Разследващите са все по-категорични, че задържаният на два пъти по операция Килърите - Георги Петков-Дачи от Червен бряг, е стрелецът срещу Джованито, опитал се да го убие във варненския бар Сохо през 2005 г. и срещу Куката - три години по-късно на улица в Плевен. Очевидно полицията този път разполага с наистина сериозни доказателства за авторството на двете покушения, след като на 20 август Великотърновският апелативен съд (ВАС) остави Петков в ареста за постоянно. От събраните доказателства по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, има опасност да се укрие, мотивират се магистратите за своето решение.
Името на мишената Ивайло Паунов-Джованито пък се свързва с множество автокражби в Испания, където той дори бил осъждан през 2003 година. Автоджамбазинът на няколко пъти сменя имената си, поради което е известен с прозвището Джованито - Стоте имена. След митарствата си на Иберийския полуостров в края на 2004 г. автотрафикантът се завръща в морската столица Варна. В началото на 2005 г. двама неизвестни с автомати стрелят през витрината на собственото му заведение Сохои го раняват. Макар и надупчен на решето, Джованито оживява. Заедно с него е ранена и бившата манекенка и носителка на титлата Мис Варна за 2003 г. Михаела Мирчева. На 15 декември 2009 г. жената на Паунов - Мариана Куртева, и 11-годишният му син Калоян са простреляни в джип Порше - Кайен във варненския квартал Виница. В колата освен момченцето е била и дъщерята на Паунов, която е останала невредима.
За разлика от МВР и прокуратурата, някои източници сочат като инициатор на стрелбата срещу Джованито Веселин Жеков, боса на „Фирмата във Варна. Бившият полицай Жеков е поръчал стрелбата срещу Джованито в бар „Сохо заради кръстосване на бизнес интересите им, твърди защитен свидетел № 6 по варненското „мега дознание срещу бившите общински съветници Васил Данов и Иван Славков. Въпросният Жеков прекара година и половина зад решетките заради участието си във въоръжена престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици, със склоняване към проституция и с трафик на жени.
Миналата година соченият от държавното обвинение за ръководител на въоръжена организирана престъпна група общински съветник от ДПС във Варна Иван Славков също се изказа за стрелбата срещу сина и жената на Ивайло Паунов. Той заяви, че прокуратурата знае много добре кой стои зад стрелбата по близките на Джованито и че има категорично доказателство, че Жеков е отговорен за покушението с калашници сре­щу него пред бар „Сохо през 2005 година. Кой знае защо обаче твърденията му не трогнаха прокуратурата, която подмина с мълчание и неговите думи, и показанията на защитения свидетел.
Облаците около стрелеца Дачи обаче се сгъстиха, когато на 17 август тази година Паунов-Стоте имена и негов бодигард заявиха, че гледайки телевизионен репортаж, разпознали в Дачи стрелеца от Сохо. Това стана причина той да бъде преместен от Плевен, където го разпитваха за покушението срещу Камен Куката във Варна, за да участва в разпознаване от свидетелите.
Междувременно във вторник (7 септември) Варненският апелативен съд отказа да освободи от ареста Янко Попов - Туци и Васко Кеца, върху които, както казахме в началото, тежи обвинението за помагачество при убийството на Румен Рачев в Шумен.
Тази седмица адвокатите на Туци за пореден път представиха подробна медицинска документация за здравословното състояние на Попов. По документи и Туци, и Кеца се водят в отчайващо здравословно състояние. Попов дори взима 150 лв. пенсия заради почти пълната си инвалидност. Прокурорът обаче заяви, че тъй като бандитът е на медикаментозно лечение, то може да се провежда и в ареста. Според адвокатите на Туци пък всички доказателства се крепят на показания на таен свидетел, който „всичко знае и е информиран. Мнението на държавното обвинение е, че авторството на извършеното престъпление - помагачество при убийство - не подлежи на съмнение. Това се потвърждавало от ДНК експертизи, от разпознаване и от видеозаписи. Намерено е и оръжието на убийството, твърдят от държавното обвинение.
След като потвърдиха мярката „задържане под стража за Васко Кеца, наложена от предишната инстанция, магистратите решиха, че е целесъобразно да бъдат назначени медицински експертизи за здравословното му състояние, за да се установи дали то позволява той да остане в ареста.
Туци, Кеца и Райчо Стойнев бяха арестувани на 24 август тази година във връзка с убийството на 3 юли 2009 г. на шуменския бизнесмен Румен Рачев. А за физически извършители на фаталното покушение срещу Рачев се сочат Георги Георгиев и Владимир Филев, които са обявени за общодържавно издирване. Срещу Костов и Попов са повдигнати обвинения за организиране на убийството на бизнесмена, а Райчо Стойнев е обвинен, че е помагал на двамата организатори и че е притежавал боеприпаси и взривни вещества.

КАРЕ-1
(с портретче)
Всичко, което МВР прави, го прави изключително професионално и прецизно. Не се стремим да задържим дадено лице, само за да го отчетем, че е било задържано, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов във вторник (7 септември).
По думите му в рамките на една година МВР е успяло да ограничи организираната престъпност.
Надявам се, че съдебната система ще продължи с очистващия процес на базата на това, което се случва в нея, коментира вицепремиерът. Според него е изключително важно да се наблегне върху конвенционалната престъпност. На въпрос дали ще спре войната между МВР и съдебната власт Цветанов заяви, че няма война, но трябва да има съдебна воля, за да се измъкне държавата от тези, от които е използвана последните 20 години - политиците и лицата на прехода от престъпния свят.

Каре-2
(с портретче)
Всички големи организирани престъпни групи, които 20 години свързвахме с рекет, трафик на хора, контрабанда, убийства, са под прицел, заяви в неделя (5 септември) главният прокурор Борис Велчев. Голяма част от тези групи са или подсъдими, или задържани, или са с европейска заповед за задържане, допълни той.
Поетият ангажимент да се прекрати дейността на голяма част от организираните престъпни групи в България трябва да се изпълни до края на годината, каза още Велчев. Според него вторият по важност въпрос е за битовата престъпност. Има няколкостотин лица, с повече от 4 висящи дела. Необходими са усилия тези дела да бъдат приключени и тази група да бъде извадена от живота на хората, посочи главпрокурорът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във