Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брокерът беглец е преследван като Бин Ладен

I am guilty! (Виновен съм!) - призна в сряда (22 юли) пред районния съд в Бруклин подсъдимият бивш служител на Креди сюис груп Юлиан Цолов. Това бе първият ден от нашумелия процес срещу 36-годишния българин и колегата му американец Ерик Бътлър (37 г.).
Двамата са обвинени във финансови машинации на Уолстрийт за над 1 млрд. долара. Те подвеждали клиентите си да инвестират в облигации, свързани с високорискови ипотеки, като ги представяли за ценни книжа, подкрепяни от студентски заеми, които са гарантирани от правителството.
Делото трябваше да е започнало отдавна, но бе отложено заради изчезването на нашенеца. В началото на септември миналата година, след като му бе предявено обвинението, той бе пуснат под гаранция от 3 млн. долара и бе поставен под домашен арест в апартамента си в Манхатън. На 9 май обаче Цолов избяга оттам и бе обявен за международно издирване, което приключи с ареста му в Испания в средата на миналата седмица.
Въпреки че първоначално брокерът пледираше, че е невинен, сега, притиснат от обстоятелствата, той се призна за виновен по всички обвинения, а именно - в измама с ценни книжа, във финансов заговор, комуникационна измама, а също и за нарушаване на условията на гаранцията. За всяко едно от първите три провинения той може да получи до 20 години затвор, а за това, че избяга от правосъдието - до 10 години. А нашенецът се призна за виновен и за фалшифициране на зелена карта...

Цолов се яви пред съда, облечен в затворнически дрехи - тъмносиня риза и светлокафяви панталони, видимо отслабнал. Българинът се разкая напълно, като заяви, че осъзнава своето престъпно поведение и съжалява за стореното.
На въпрос на съдията Джак Уайнстийн защо е избягал, Цолов отговори смирено:
Бях паникьосан, ваша чест! Изплаших се!
Адвокатът на нашенеца Бенджамин Брафман обясни, че неговия клиент дълбоко съжалявал за решението си, и колко било ужасно да го третират като беглец. Той обърна внимание на съда върху ценните му качества като човек и помоли магистратите при определянето на присъдата да подходят със състрадание.
По-късно Цолов обясни подробно как заедно с колегата си Бътлър са изпратили имейли до шест компании, базирани в Канада, на Бермуда, във Великобритания, Швейцария и Панама, фалшифицирайки имената на предлаганите продукти. След като бе изслушан от съда, Цолов бе върнат в затвора в Бруклин. Присъдата ще бъде произнесена на 27 октомври.
Тук обаче не е зле да припомним някои подробности от перипетиите по залавянето на брокера беглец, които световната преса следеше дни наред, преди да стартира процесът в бруклинския съд.
След като в полицията на Иберийския полуостров получила от ФБР необходимите данни за брокера Цолов, в курорта Марбея е изпратена буквално цяла потеря от ченгета - над тридесет. Една част от тях са служители на UDYCO - отдел в испанската полиция, който се бори срещу организираната престъпност и наркотрафика, а другите са от службата, специализирана в издирването на бегълци.
Скоро агентите се добират до информация, че лице, отговарящо на описанието на избягалия българин, е обикаляло по агенциите за недвижими имоти из тузарския курорт и търсело да наеме или купи скъпа вила в района на Коста дел Сол. Баровецът очевидно нямал проблеми с парите, защото
търсел да наеме жилище за над 7500 долара на месец
Десет дни по-късно, на 16 юли, агентите успели да локализират брокера и да го заловят, без той или охраната му да окажат съпротива.
Акцията по залавянето на Цолов е извършена от командоси от групата за специални операции (GOES), които са испанският еквивалент на американските тюлени. На пръв поглед тези мащабни действия изглеждат доста пресилени, все пак не става дума за ареста на Бин Ладен. Поведението на местната полиция обаче е продиктувано от обстоятелството, че българинът ходел навсякъде, обграден от бодигардове, и не било зле да се вземат всички възможни мерки, за да не се стигне до кръвопролитие.
При ареста на беглеца у него са намерени 900 евро джобни пари и масивен златен часовник от лимитирана серия на стойност 106 000 евро. Сънародникът ни се подвизавал в курорта с фалшив литовски паспорт, но с българското име Иван Стефанов Иванов. Той дори успял да се подмлади с 3 години, тъй като според документа менте притежателят му бил 33-годишен, докато в действителност Цолов е на 36.
След ареста му Юлиан Цолов е откаран веднага в арест в Марбея, а по-късно е прехвърлен в испанската столица, за да бъде екстрадиран. В понеделник (20 юли) измамникът, придружаван от испански полицаи и от служител на Интерпол, е предаден на международното летище Барахас край Мадрид на двама агенти на Федералното бюро за разследване, които работят в Испания. В късния следобед самолетът с Цолов на борда е кацнал на летището в Нюарк, Ню Джърси, откъдето е откаран в ареста на ФБР, съобщи Моника Маклийн, говорител на бюрото в Ню Йорк.
Процесът за финансови измами срещу избягалия брокер и неговия американски колега Ерик Бътлър трябваше да започне в понеделник в отсъствието на Цолов. Но след като се разбра, че той вече е на път за Ню Йорк,
областният съдия Джак Уайнстийн реши да отложи гледането на делото
за сряда (22 юли), за да даде време на адвоката на подсъдимия Бен Брафман да се срещне и да разговаря с клиента си.
Междувременно на 17 юли - два дни след ареста на Цолов, стана ясно, че единият от двамата му приятели българи, подписали паричната гаранция, е съдействал на властите в залавянето на беглеца. Това е Димитър Иванов (35 г.), директор на компанията Ю Би Eс Секюритис, който заложи апартамента си в Манхатън (на стойност 880 000 щ. долара) за покриване на гаранцията на Цолов, която е 3 млн. долара. След като през май Цолов избяга от домашен арест, а през юни бе обявен за издирване, стана ясно, че Иванов може да загуби жилището си.
Г-н Иванов работи в тясно сътрудничество с властите за издирване на информация за координатите на избягалия от правосъдието Цолов, заявил изненадващо адвокатът на българина Шон Кейси в писмо до американския областен съдия Джак Уайнстийн.
Кейси обяснява, че Димитър Иванов пръв е съобщил за изчезването на сънародника си малко след като разбрал за бягството му. Според адвоката Иванов е провел 50 контролирани телефонни разговора за събиране на информация за залавянето на Цолов. Нещо повече, той предложил дори награда за всяка информация, водеща до беглеца, и участвал в осем заседания и телефонни конференции с ФБР.
По тази причина адвокатът на Иванов апелира към съда да реши дали е справедливо да се конфискува неговото имущество, още повече че младият българин е работил здраво, за да изгради един добър живот с много труд и образование, се казва в писмото на Кейси. Защитникът обяснява също, че финансистът, който е направил блестяща кариера, наскоро очаква и първото си дете и не би трябвало точно сега да остане без дом.
Огнян Стоенелов

(Каре)
ДАНС помогнала на ФБР в издирването на беглеца

Суматохата около брокера Юлиан Цолов стана толкова голяма, че и у нас властите решиха да кажат нещо по въпроса. В понеделник градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) е възложено да провери дали обвиняемият за финансови машинации в САЩ не е изпирал пари у нас. Ще се търси информация за наличие на авоари и за евентуални сделки с недвижими имоти от страна на Цолов и свързани с него лица. Ако се открият нечисти сделки, срещу бившия брокер ще бъде повдигнато задочно обвинение за пране на пари. Нещо повече, съобщено бе, че ДАНС е помагала на американците в установяване на местонахождението на финансовия мошеник. По думите на говорителя на ФБР Джейс Марголин Цолов е пребивавал в България от юли до началото на септември миналата година, когато е излетял от София за Ню Йорк, където бе задържан. Очевидно е бил оставен да се разхожда безпрепятствено на наша територия.
От ДАНС уточниха за Параграф 22, че не са проявили активност миналата година, защото по онова време Цолов все още не е бил обявен за издирване. Едва след като арестантът е напуснал домашния си арест и е бил обявен за беглец, от ФБР са поискали тяхното съдействие. Недоумение буди обстоятелството, че прокуратурата чак сега се задейства да установи дали става дума за незаконни авоари, макар да е известно отдавна, че нашенецът е превел тук поне 2-3 млн. долара, за да си купят имот неговите родители. На всичкото отгоре в края на септември миналата година съдията по делото разпореди тези пари да бъдат върнати в САЩ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във