Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брокерът Цолов изпя съучастника си

Благодарение на гъвкавостта на нашето момче Юлиян Цолов, бивш брокер на швейцарската групировка Креди сюис, съучастникът му Ерик Бътлър беше осъден във вторник (18 август) от Федералния съд в Бруклин, Ню Йорк. Както Параграф 22 неколкократно писа, до процеса се стигна, след като през миналата година Цолов и американският му колега бяха обвинени във финансови измами на Уолстрийт с високорискови облигации на стойност 900 млн. щ. долара.
Тридесет и седем годишният Бътлър беше обявен за виновен по трите точки от акта след двучасово напрегнато заседание на съдебното жури. За крайния изход от разискванията на заседателите принос имат показанията на Цолов, който на 22 юли тази година се призна за виновен в конспирация, а също във финансови и застрахователни измами. Според думите му, той и Бътлър примамвали клиентите си с предложения да закупят по-сигурни облигации, обезпечени от студентски заеми. Цолов и Бътлър изпращали на инвеститорите електронни съобщения, в които са фалшифицирали названията на облигациите така, че да изглеждат наистина обезпечени от студентски заеми, гарантирани на федерално ниво. Всичко това те правили само и само да получат по-високи комисиони от сделките.
След като призна вината си, Цолов се изправи пред страховитата възможност да получи доживотен затвор, тъй като извършените от него финансови измами, по сметки на прокуратурата, надхвърлят 400 млн. долара. Съдът обаче може да му даде и по-малък срок, тъй като той се превърна в основен свидетел на обвинението срещу доскорошния си приятел и партньор Ерик Бътлър. По време на поредното съдебно заседание той прекара почти два дни на свидетелската скамейка. По време на разпита Цолов заяви, че двамата с Ерик били добри приятели и работили дълго време заедно. През това време те измамили редица големи инвеститори, сред които са Glaxo Smith Kline Plc, Roche Holding AG, Potash Corp и др.
След показанията на Цолов се очаква окончателното решение на съда, което ще бъде произнесено на 27 октомври тази година. За провиненията на Бътлър се предвижда доста сурово наказание - 45 години затвор. Според съдия Джак Уейнщайн съществува възможност и да не бъде наложен максималният срок, тъй като и двамата са действали в условия на широкопрактикувана корупция, липса на правила и сериозна немарливост във финансовата сфера.
Адвокатите на Ерик Бътлър ще обжалват присъдата. Според защитата всички участници в операциите с облигации, включително и финансовите компании, не са се съмнявали в сигурността на краткосрочните вложения, преди през август 2007 г. финансовият пазар да рухне. А крахът му няма нищо общо с дейността на Бътлър, заявяват адвокатите му.
Засега щатският ексброкер е на свобода под парична гаранция при същите условия като колегата си Цолов. Както е известно, преди да избяга за втори път, със заповед на обвинението Цолов беше снабден с гривна за глезен, чрез която се осъществява 24-часов мониторинг върху движението му. С такава до 27 октомври ще се подвизава и Бътлър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във