Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Брокерът Цолов призна измами за 900 млн. долара

Бившият брокер на швейцарската групировка Креди сюис Юлиан Цолов, който бе обвинен заедно с американския си колега Ерик Бътлър във финансови измами на Уолстрийт, призна пред съда в Ню Йорк, че той и неговия ортак са продали високорискови облигации на стойност 900 млн. щ. долара. Това съобщи щатската информационната агенция Блумбърг на 11 август (вторник). Българинът е признал, че той и Бътлър са подлъгвали клиентите си да смятат, че купуват далеч по-сигурните облигации, обезпечени от студентски заеми. Той е потвърдил също, че заедно с Бътлър са изпращали на инвеститори електронни съобщения, в които са фалшифицирали названията на облигациите така, че да изглеждат наистина обезпечени от студентски заеми, гарантирани на федерално ниво.
Двамата борсови посредници са използвали клиентски фондове, за да закупуват високодоходни структурирани облигационни емисии, обезпечени с ипотеки. Това са финансови инструменти, състоящи се от портфолио от активи с фиксирана доходност, като например: стандартни, високорискови и вторични ипотеки. Нашенският Остап Бендер обяснил също, че двамата са мамили клиентите си с цел да получат по-високи комисиони.
С тези свои признания Цолов се превърна в главен свидетел на обвинението срещу бившия си партньор от банката, опитвайки се да изтръгне по-малка присъда. И има защо. Ако обвиненията срещу двамата мъже за финансови далавери се докажат, брокерът Ерик Бътлър може да отиде в затвора за 34 години, а Цолов да получи доживотна присъда, тъй като той е подсъдим и за бягство от правосъдието и за визова измама, заяви един от прокурорите тази седмица.
Както е известно, роденият и учил в България Цолов и колегата му бяха обвинени за далавери за над 1 млрд. долара още в началото на септември миналата година. Той бе поставен под домашен арест в апартамента си в Манхатън, откъдето духна през май тази година, и спецслужбите от няколко страни, включително и ДАНС, бяха впрегнати да го издирват. В крайна сметка беглецът бе спипан от испански командоси в тузарския курорт Марбея в средата на миналия месец и застана пред съда в нюйоркския квартал Бруклин на 22 юли.
Адвокатът на Бътлър Пол Уайнстийн е проявил интерес към две сметки в швейцарски банки, които българинът е открил през 2008 г. и в които е налял около 2 млн. щ. долара. Според Цолов той е използвал част от парите - по неговите думи няколко стотин хиляди долара, за да започне търговия с луксозни часовници заедно със свой български приятел и бизнес партньор. Тук не е зле да припомним, че когато брокерът беглец бе заловен в яхтеното пристанище Пуерто Банус на 15 юли, у наго бе намерен масивен златен часовник от ограничена серия на стойност 106 000 евро.
Подсъдимият нашенец обясни пред съда, че още през април е подготвил бягството си, като (пак чрез българи) се свързал с фалшификатор на паспорти, с когото контактувал посредством мобифон, записан на лъжливо име, за да не бъде разкрит.
Покрай другите си признания Цолов е заявил във вторник, че е изпратил фалшиво писмо, адресирано до самия него от името на българското правителство, в което се казва, че е назначен за сътрудник на комисия по предоговарянето на държавния дълг. Не стана ясно обаче с каква цел го е сторил. Вероятно за да си повдигне реномето... Това може би ще се разбере другата седмица, когато разпитите по делото продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във