Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Бръмбари" извън закона

В последните години един от най-болезнените въпроси, периодично дискутирани в публичното пространство, е прекомерното и неправомерно подслушване. Тази тема тлее като жар в огнище и мине не мине време от нея избухват пламъци. И докато скандалите със СРС-та продължават да друсат държавата, никой не обръща внимание на един факт - тоталното подслушване, което е възможно, защото пазарът е залян с всякакви устройства и джаджи за тази цел.

Масовото предлагане на "ушенца" върви ръка за ръка с роенето на фирмите, специализирани в тази дейност. Те предоставят под наем и за продажба техника за скрито наблюдение и за проследяване, устройства за подслушване и детектори за такива устройства. А съвсем специализираните пък предлагат добиване и анализ на информация, получена със СРС-та. Ето какво се казва в рекламата на такава фирма: "Добиваме информация на разумни цени за частни проекти по проследяване и подслушване на офиси и мобилни устройства, можем да предложим също така проникване в електронна поща, в компютри и мобилни телефони, социални мрежи и други комуникационни средства с цел набиране на информация".

Случващото се наподобява на ситуацията около сексуслугите - в техните професионални среди се разпространява шегата, че тази специфична дейност никога няма да бъде легализирана, тъй като съществува далеч по-масова скрита проституция. Очевидно Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) се е изправила пред нерегламентираната, но за сметка на това изключително сериозна конкуренция на частните фирми и структури за наблюдение и прилагане на СРС-та. Всеки може да се убеди в интернет, че това е така. Едно кликване и излизат стотици страници с предложения за подслушване. Те са доказателство, че в България отдавна подслушването извън закона е леснодостъпно и широко разпространено. Паралелно с това се наблюдава ръст на предлагането на услуги за разкриване и неутрализиране на подслушвателни устройства в дома, офиса, автомобила, GSM-а и други.

В професионалния жаргон този вид услуга е известна като "чистене". В армиите на  САЩ и на страните членки на НАТО се употребява съкращението TSCM (Тechnical surveillance counter-measures), който няма точен превод на български. Това е изследване, извършвано от квалифицирани експерти, за установяване на наличието на технически средства за наблюдение и контрол и определяне на слабостите в системата за сигурност.

Спецовете в този бизнес са наясно, че ефективната защита от подслушване изисква задълбочено познание на способите, на техническите средства, хардуерни, софтуерни продукти и инженерни решения, използвани за тази цел. Предлаганите в интернет средства обикновено са в ценовия диапазон 100-500 лв. и работят по няколко различни начина. Те са сравнително лесно откриваеми.

Според експертите по СРС-та най-застрашени от подслушване у нас са помещенията за търгуване на стоки или ценни книжа, инвестиционни банкери, инвестиционните посредници, брокери, преговарящи по договори или подготвящи оферти, бизнеси, които се местят в нови офиси. Интересни са също хората, които имат достъп до класифицирана информация, хора, въвлечени в граждански съдебни процеси, офиси и лица, занимаващи се с политически кампании и с разрешаване на политически ситуации. Доказателство за тези интереси например е скандалът около подслушването на залата за заседания на комисиите по търгове в община Бургас, в Регионалната дирекция на МВР в Стара Загора, където шефът на дирекцията подслушваше подчинени, фитнес залата на военния хотел "Шипка" в столицата, автомобилите на една столична таксиметрова компания... А наблюдението на определени хотелски стаи, изглежда, е масова практика - целта -  изнудване.

Специалистите в бранша твърдят, че проверките за наличие на подслушвателна апаратура и изтичане на информация през технически средства са няколко типа, но принципът е един - търсят се демаскиращите признаци на средствата за подслушване. Най-използваният способ е подслушване чрез радиомикрофон. Тези микрофони се различават по използваните честоти, някои се включват и изключват дистанционно, други се активизират от шум, трети са с дистанционно регулируема мощност.

Някои пък използват т.нар. пакетно импулсно излъчване (burst transmission), при което предаването на информацията е с висока скорост, тъй като тя е компресирана. Това е популярен метод сред военните и шпионите. Целта им е да се предаде голямо количество информация, като едновременно с това се сведе до минимум възможността предаването да бъде открито или прехванато. На този принцип е широко разпространеното изпращане на MMS през GPRS-канала на мобилния телефон. Чрез MMS за няколко секунди може да бъде изпратен записът на 20-30 минутен разговор.

Откриването на работещ радиомикрофон, който е на цена примерно от 150 до 300 лв., е възможно чрез няколко различни устройства за прихващане, изследване и локализиране на радиоизлъчванията. Цената на такъв комплект, който може да се намери в интернет, е около 15 000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във