Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪДЕТЕ СИГУРНИ - НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ НИЩО ДАРОМ

Тайно и полека, далеч от пищните церемонии и медийните фанфари, насред столицата се случи нещо изключително приятно. Във вторник (18 октомври) Н. П. Фернандо Ариас Гонсалес - посланик на Кралство Испания в София, бе приет за почетен член на Клуб - Журналисти срещу корупцията, а протоколното му посещение в офиса на клуба се превърна в двучасов разговор между приятели.
Ако Параграф 22 беше префърцунен вестник, който се прави от хора, чиято детска мечта е по две седмици да не си мият ръцете, след като са се ръкували с личности от подобен ранг, репортажът от мястото на събитието щеше да започне така: Точно в 11. 30 часа Н. П. Фернандо Луис Гонсалес влезе в офиса на Клуб - Журналисти срещу корупцията и бе посрещнат от председателя на клуба Рената Николова (БНТ). След като отметна процедурните си задължения, Н. П. посланикът на Кралство Испания задържа най-дълго погледа си върху отговорния редактор на Параграф 22, който е и заместник-председател на клуба.
Възхищение, възхищение и пак възхищение от начина, по който седмичното издание на БАНКЕРЪ за законност и власт изпълнява нелеката си мисия да бичува недъзите на правоохранителните и правозащитните органи! Това можеше да прочете в очите на Н. П. Фернандо Ариас Гонсалес дори най-върлият враг на вестника, който смята, че Параграф 22 не става дори и за застилане на щайги с туршия....
Има и друг вариант, по който събитието можеше да бъде произведено в новина от национално значение - обилен фоторепортаж, придружен от всепоглъщащото заглавие: Признават ни не само на Балканите, но и в Европейския съюз и:
- голяма снимка на испанския посланик, който видимо се възхищава от гражданската смелост на отговорния редактор на Параграф 22, но поради вродената си скромност той е изпаднал от кадъра;
- голяма снимка, на която е запечатан още по-паметен миг: сам в кадър, отговорният редактор на Параграф 22 видимо се чувства неудобно от възхищението, с което го гледа посланикът на Кралство Испания;
- по-малка снимка, от която е видно, че на отговорния редактор на Параграф 22 се възхищават и официалните лица, придружаващи Н. П. Фернандо Луис Гонсалес - полицейският аташе към посолството на Испания Луис Алгар Барон, предприсъединителният съветник на Висшия съдебен съвет Мануел Масуелос Фернандес Фигероа, предприсъединителният съветник на правосъдното министерство Хосе Мигел Гарсия Морено, и т. н.
За щастие на своите читатели, Параграф 22 нито е префърцунен вестник, нито някога ще си придаде такова значение, че на околните да им призлява всеки път, когато му чуят името.
За щастие на професията в Клуб - Журналисти срещу корупцията членуват само нормални хора, за които идеята за операция Чисти ръце в държавната администрация и съдебната власт не е просто начин да си напълнят гушите и средство да залеят публичното пространство с нахилените си физиономии.
За щастие на България Н. П. Фернандо Ариас Гонсалес е изключително земен човек, който прекрасно знае колко струва, но по никакъв начин не натрапва цената си на своите събеседници. И не само не ги кара да се чувстват втора категория хора, ами ги кара да мислят за себе си в... първо лице, множествено число. Така, както мислят за себе си останалите граждани на Европейския съюз: без следа от комплекс за малоценност, амбицирани от грешките си, умерено възторгнати от успехите си.
Ето поради тези няколко причини днес просто публикуваме краткото изказване на Н. П. Фернандо Ариас Гонсалес пред членовете на Клуб - Журналисти срещу корупцията. Не за друго, а като доказателство, че европейците, които желаят доброто на България по-силно, отколкото го желаят доста българи, прекрасно знаят какво и защо се случва тук. И са готови да ни посрещнат в общия европейски дом както с отворени обятия, така и с точилка в ръката. От нас си зависи...

Това което искам да кажа за работата на посолството на Кралство Испания и на групата посланици от страните членки на Европейския съюз е, че темата за корупцията винаги е повод за огромно безпокойство. Към тази тема се проявява огромен интерес, а борбата с корупцията е голямо предизвикателство, с което ние - убедени сме - ще се справим.
Една от основните насоки в работата ни е свързана с реформата на Министерството на вътрешните работи и с пресичането на корупционните практики там. В петък (14 октомври - бел. ред.) ние имахме кратка среща с комисаря по разширяването г-н Оли Рен. В резиденция Бояна той изнесе лекция на тема Публична администрация и корупция, на която присъстваха министърът на правосъдието проф. Георги Петканов и министърът на държавната администрация г-н Николай Василев. По-късно ние, няколко посланици на страни-членки на ЕС, разговаряхме с гн Оли Рен и чухме основанията за неговото безпокойство от темповете и качеството на борбата с този проблем в България. И трябва да ви кажа, че в случая изобщо не става дума за каприз, защото едно съвременно общество не може да бъде съвместимо с корупция на политическо, административно и правно ниво.
Неотдавна например чух фразата: България няма да може да развие целия си потенциал, ако в страната има корупция. Тази констатация никак не ми хареса, защото България е европейска страна с много висок потенциал, която преживява най-щастливия си момент. В началото на 80-те години на миналия век Испания имаше сходен етап в своето развитие и днес ние прекрасно разбираме онова, което преживява страната ви в момента. Щастливи сме, че поехте този курс, и искрено ви уверяваме, че позитивните резултати ще дойдат в най-скоро време.
Едновременно с това трябва винаги да помните две основни неща. Първо - европейската рамка, от която и България вече се възползва, е сценарий, водещ до висока успеваемост. И второ - на вашата страна никой няма да й подари нищо просто така. Ето защо аз с удовлетворение ще призная пред вас, че реализмът в България става все по-осезаем. Все повече са и хората, които осъзнават, че вие сами трябва да разрешите проблемите на страната си. Стане ли това, вие ще се чувствате много по-добре в общата европейска рамка, съвместната ни работа ще дава много по-добри резултати, а стабилността на България ще престане да бъде едно приятно пожелание.
Ролята, която имате вие като представители на средствата за масова информация, е изключително важна. В най-тежките моменти на испанската демокрация именно медиите помогнаха за преодоляване на проблемите. Те бяха тези, които извадиха проблемите на светло, анализираха причините за зараждането им и предизвикаха обществен дебат за излизане от положението. Казано с две думи - медиите задължиха политиците да дадат обяснение на редица неприятни въпроси, а чрез последвалите процеси обществото помъдря.
Точно това трябва да се случи и тук. Вашето общество трябва да помъдрее, защото единствено от него зависи колко здрава ще е демокрацията в България. Аз ви насърчавам да продължите по пътя, по който се поели. Тъй като познавам моите колеги, ви уверявам, че можете да разчитате и на тяхната подкрепа, защото през последните няколко години нещата тук видимо се подобряват.
Аз съм бил в България през 1984 г., точно в разгара на т. нар. Живково време. И трябва да ви кажа, че днес вие нямате нищо общо с онова, което България беше през 1984 година. Коренно променено е и обществото ви, защото днес то не само има надежди за промяна, но притежава и волята да извърши тази промяна.
Наистина последствията от комунизма тук все още могат да се усетят, но непосредственото бъдеще, което очаква България, е на мир и прогрес. Аз мисля, че започва най-добрият етап от историята на тази страна, защото в Испания се случи същото - ние също бяхме много бедна страна с много богата - хилядолетна, история. Парадоксално е, но е факт: след 20-вековно развитие ние за първи път успяхме да се организираме като демокрация след смъртта на Франко през 1975-а. Но... едва в края на 80-те години ние успяхме да открием европейската рамка, за която говорих преди малко и която се оказа в основата на испанския възход. Искам да подчертая това, защото Европейският съюз заслужава своето признание. След кончината на Франко ние се оказахме в ситуация, в която от европейските столици ни казваха: ако вие искате да бъдете в Европа и да вземете участие в нашата политическа програма и в нашия прогрес, трябва да имате демокрация, конституция и избори. Това ни помогна много, защото, ако Испания се намираше на друго място в света, ние със сигурност щяхме да имаме история, която най-вероятно нямаше да е пример за подражание.
И още нещо искам да ви кажа. Миналият век беше векът на големите идеологии, на големите илюзии и големите разочарования. Ние обаче трябва да запомним миналото и да направим така, че нашите деца и внуци също да не го забравят никога. Длъжни сме да внимаваме много, когато в обществото се внедряват философски програми, които водят до неговото разделяне и разпокъсване. И затова е изключително важно да има правителства, които да обединяват, които са силни, но гъвкави, и които поддържат администрация без корупция.
Горчивият опит е показал, че проблемът с корупцията в едно общество не се разрешава само чрез правенето на закони, предвиждащи сурови наказания за онези, които вземат или предлагат подкупи. Това е проява без практическо измерение и тя не води до разрешаването на проблема. Във всяка администрация, която получава такива заплати, каквито се получават днес в България, се генерира корупция. Това обаче не обяснява всички причини за зараждането и задълбочаването на този проблем.
Три са факторите за успешна борба с корупцията - силна държава, силно правителство и силна съдебна власт. Вие имате нужда от икономика, която да произвежда пари. Тоест - от хора, които печелят и които плащат такива данъци, че за държавния бюджет да не е проблем отделянето на достатъчно ресурс за високи и достойни заплати. Това не може да се направи за един месец или за половин година. За щастие българското правителство има политическа визия за бъдещето на страната и точно това е причината, поради която ние искаме България да бъде приета в Европейския съюз съвсем скоро.
Аз лично не съм съгласен с хората, които казват, че ако България не е приключила с реформите, трябва да изчака още една година до присъединяването си. Аз смятам, че това е противопоказно, тъй като България е демонстрирала предостатъчно политическа воля за интегрирането й в Обединена Европа. Това е хилядолетна европейска страна, преживяла е много трудности и затова тя трябва да извлече полза от тази си принадлежност. Освен това България в Европейския съюз означава и заздравяване на един много важен елемент за стабилност на Балканите.
Ето защо, ако искаме да падне нивото на корупция в региона, много важно е съвсем скоро България да се присъедини към ЕС. Всичко останало са думи, които са просто теория, която не помага за практическото решаване на проблемите в едно общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във