Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУХАЛКИТЕ И ПАЛЕЖИТЕ НЯМА ДА НИ СПРАТ

За по-малко от месец Камарата на частните съдебни изпълнители понесе два тежки удара. Най-напред - на 24 октомври, в 9. 30 часа насред столицата бе пребита Недялка Ковачева, а две седмици по-късно - на 8 ноември през нощта, офисът на плевенската й колежка Татяна Кирилова за малко не изгоря, след като в него бяха хвърлени няколко бутилки с коктейл Молотов.
По време на Националната конференция на частните съдебни изпълнители, която бе проведена в курорта Пампорово на 11 ноември, Елена Добренова от Перник се оплака, че докато е работила с пребитата Ковачева по няколко случая, е получавала телефонни заплахи за живота си, но по-неприятни инциденти не са й се случвали.
На 14 ноември ръководството на Камарата на частните съдебни изпълнители се срещна с вътрешния министър Румен Петков. Сгледата продължи около час, след което двете страни заявиха, че няма да позволят на длъжниците от подземния свят и тези сред белите якички да стопират работата на частните съдебни изпълнители. Не правим разлика между служителите на съда и частните изпълнители, защото тяхната отговорност пред държавата и пред закона е еднаква, заяви след срещата шефът на МВР.
Искрено благодаря на ръководството на МВР, защото то откликна на проблемите, поставени от нас, и се ангажира с тяхното решаване по възможно най-бързия начин, обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Г-н Дичев, появиха се най-различни интерпретации за насилието спрямо вашите колежки. Смятате ли, че става дума за тенденция, или двата инцидента са плод на... злощастно стечение на обстоятелствата?
- Вече неколкократно имах възможност да заявя, че появата на частните съдебни изпълнители промени значително ситуацията около събирането на дълговете и изпълнението на съдебните решения. На практика дълги години преди началото на реформата осъдените по граждански дела у нас живееха с усещането, че решението на магистратите не означава нищо. И сега, когато колегите започнаха да работят активно, това очевидно не е по вкуса на някои хора.
Знаете ли дали по досъдебните производства за побоя над Недялка Ковачева и за подпалената кантора на Татяна Кирилова има някакво развитие?
- Получихме уверението на вътрешния министър Румен Петков, че подчинените му ще направят всичко възможно за залавянето на извършителите и поръчителите на покушенията срещу двете колежки, но кой знае какви резултати от работата на полицията засега няма. Колежката Недялка Ковачева много конкретно е описала нападателите си и е споделила с полицаите кого подозира като поръчител на побоя, но тези субекти все още са на свобода. И точно поради тази причина искам да заявя следното: който си мисли, че с бухалки и палежи може да осуети дейността ни, жестоко се лъже. Трябва да се знае, че Наказателният кодекс не прави разлика между нас и действащите магистрати (съдии, следователи и прокурори - бел. ред.) при извършено насилие. Така че, ако държавата иска да подкрепи реформата, нападателите час по-скоро трябва да бъдат изпратени в затвора.
А как ще коментирате информацията, че между покушението срещу Недялка Ковачева и заплахите, които е получавала Елена Добренова от Перник има пряка връзка?
- Това е мнението на пострадалите, докато в камарата се чуха и други позиции. Така че нека изчакаме края на разследването и тогава да коментираме.
В медиите бе тиражирана версията, че зад побоя на Недялка Ковачева стои българска банка, срещу която вашата колежка е предприела действия за събиране на дългове. Смятате ли, че кредитна институция може да действа по подобен начин?
- Поне на мен не ми се вярва това да е така. Ако си спомняте, кредитните институции бяха сред най-страстните поддръжници на въвеждането на частните съдебни изпълнители у нас, така че едва ли сега ще тръгнат да ни саботират. От друга страна обаче, органите на досъдебното производство не трябва да изключват дори онези версии, които звучат абсурдно.
Толкова ли е трудно да бъдат огласени делата, по които работят потърпевшите или заплашваните съдебни изпълнители, след което МВР и прокуратурата да проверят длъжниците по тях?
- Ако говорим за конкретните два случая, това е сторено. Вижте, ясно е, че поръчителите на подобни престъпления са страни по дела за големи суми, защото едва ли някой, който е осъден да плати 50 или 100 лв. издръжка, ще се бръкне три пъти по толкова, за да наеме биячи. Освен това производствата за крупни суми, които водят Недялка Ковачева и Татяна Кирилова, не са чак толкова много, а това допълнително би трябвало да стесни кръга на заподозрените и да улесни полицията и прокуратурата.
Известно ли ви е дали има заплахи и срещу други частни съдебни изпълнители?
- Мисля, че покрай последните случаи в гилдията се създаде напрежение, което на моменти граничи с психозата. Ето защо по време на националната ни конференция в Пампорово ръководството на камарата призова всички колеги, които са притискани по някакъв начин, незабавно да се обърнат към органите на МВР. Иначе е нормално да има конфликти при изпълнението на задълженията на частните изпълнители. Все пак ние посягаме на определено имущество, а това нерядко кара неговия собственик да прескача границите на благоприличието. За щастие обаче, колкото и да са люти заканите, те не винаги се... претворяват в дела.
На срещата ви с вътрешния министър Румен Петков обсъдихте ли вероятността да подпишете споразумение за сътрудничество, или пък за осигуряването на по-специална защита?
- С министър Румен Петков се договорихме за създаване на обща работна група, която ще обсъди взаимодействието по прилагането на нормативната уредба. Онова обаче, което аз очаквам от тази работна група, е спешно решаване на проблема с получаването на информацията от КАТ.
А защо точно КАТ ви е най-големият проблем в момента?
- Защото забавянето на информацията ни пречи да налагаме запори върху леките автомобили на длъжниците, а това им дава възможност да прехвърлят скъпите си играчки на свои подставени лица чрез фиктивни договори за продажба и така да остават без никакво движимо имущество.
Значи с достъпа до информация от другите регистри въпросът ви е уреден, така ли?
- Срещаме трудности навсякъде. Досега сме изпратили десетки писма с искане за ИНТЕРНЕТ достъп до основните база данни, но отговорите никак не са обнадеждаващи. Поне за момента Агенцията по вписванията категорично няма възможност да ни осигури отдалечен достъп до своите регистри. Получили сме уверение от Националната агенция за приходите и от Агенцията за държавни вземания, че през следващата година въпросът ни щял да бъде уреден. По подобен начин стоят нещата и с информационните масиви на Националния осигурителен институт.

Разговора води Стоимен Чакалов

ТПС

Вътрешният министър Румен Петков и председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев (вляво) се договориха да отворят общ фронт срещу некоректните длъжници с дебели бицепси и екзотични прякори.

U/параграф/фото/брой - Румен Петков и Георги Дичев.jpg

КАРЕ

ПРОТЕСТЪТ

Не са изминали и две седмици от нанесения побой над частен съдебен изпълнител в София и с огромно възмущение трябва да съобщим за ново посегателство срещу колега. В нощта на 7 срещу 8 ноември 2006 г. неизвестни засега лица са хвърлили т. нар. коктейли Молотов и са запалили кантората на съдебен изпълнител Татяна Кирилова с район на действие Плевенски окръжен съд. За щастие делата на колегата са запазени и тя ще продължи да изпълнява служебните си задължения по тях.
Очевидно е, че силите в България, които не искат законност и ясни правила, се опитват с всички средства да спрат частните съдебни изпълнители и да провалят реформата.
Камарата на частните съдебни изпълнители рязко осъжда това престъпление и ясно заявява, че подобни опити няма да уплашат ЧСИ и няма да ги накарат да се откажат. Дори един колега да спре, друг ще поеме делата и съдебните решения пак ще се изпълнят. Всичко това доказва, че реформата в принудителното изпълнение вече дава резултат и постига целите си. Тя засяга директно престъпността в страната, която разпознава в лицето на частните съдебни изпълнители свои врагове и се опитва да ги елиминира. Камарата на частните съдебни изпълнители стои с целия си ресурс зад всеки свой член, ние сме единни и твърди в решимостта си да се противопоставим на беззаконието и престъпността.
Частният съдебен изпълнител е лице, на което държавата делегира част от държавната власт - принудителното изпълнение на съдебните решения. Той упражнява особено важни за държавата и обществото публични функции, които целят осигуряване на върховенството на закона. Посегателствата спрямо него законодателят е приравнил на тези спрямо съдия и прокурор.
Очакваме от компетентните държавни органи да се намесят бързо, категорично и безапелационно за разкриването и наказването на извършителите на нападенията. Апелираме политическото ръководство на държавата да покаже с дела, че никой не може да посяга безнаказано на длъжностни лица, когато упражняват държавни функции, че волята за реформи и за борба с престъпността е силна и необратима.
Камара на частните съдебни изпълнители
София
8 ноември 2006 година

КАРЕ

ОБЕЩАНИЕТО

След срещата с ръководството на Камарата на частните съдебни изпълнители във вторник (14 ноември) вътрешният министър Румен Петков заяви:
Във връзка с поставените конкретни случаи на посегателства в София и Плевен личен контрол върху работата на двете областни дирекции на полицията ще оказва главен комисар Илия Илиев. В рамките на утрешния ден ще бъде възложено с окръжно на областните директори на полицията да направят връзка с частните съдебни изпълнители по места. Там, където има особени, по-тежки случаи, които си струва да бъдат подкрепени със съответните действия на полицията, ще бъде оказвана цялата възможна по закон подкрепа.
По повод поставения въпрос за режима на обмен на информация ще бъде направено възможното, за да може в най-спешен порядък да се отговаря на въпросите, които частните съдебни изпълнители поставят към различните служби на министерството.
Оценявам като изключително полезно предложението през 2007 г. на областно ниво да бъдат организирани семинари и обучения с оглед на съвместните действия, които произтичат от законовите правомощия на частните съдебни изпълнители и на служителите на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във