Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Буковлък - гняздо на герои

Във виртуалното пространство можем да открием група, съществуваща под името Мегагрупата на Буковлък. Тя е наречена на едноименното село в Плевенско, за което в последните години се чува много по-често, отколкото за областния град.
В профила на групата е записано, че Буковлък e областен мегаполис в Северна България, който на запад граничи с изостаналото малко селце Опанец, на изток с щата Върбица, на север с обширните поля на Шукар баир, а на юг с малкото градче Плевен. Местните жители обичат да казват, че Плевен е квартал на Буковлък.
Любопитните посетители на социалната мрежа биха могли да си отворят очите и за историята на това китно село. Според групата то е изиграло важна роля в двете световни войни, а преди това в Руско-турската освободителна война, в Балканската и Междусъюзническата и т.н. В края на Втората световна война на площад Майкрософт (днешната Сладкарница на кака Сийка Тарторката) в Буковлък е подписан договорът за капитулация на фашистка Германия. По-късно американска фирма купува правата върху името на площада и се преименуват така, четем в профила.
Освен това в средата на миналия век край Буковлък е изградена и ВБИИР (Военна база за изследване на извънземен разум). В края на 40-те години на миналия век край Роузуел, САЩ, се разбива космически кораб с извънземно същество, което загива при катастрофата. Впоследствие то е експортирано в базата край Буковлък и му е направена аутопсия. Всичко е заснето на видео.
Групата разкрива и някои от най-популярните прозвища на населеното място: селото с никога неспиращо енергозахранване, Шукар вилидж, селото на класическата музика. Хората от групата дори твърдят, че според Библията Буковлък е първото село в света.
Почитателите на този край във виртуалното пространство обаче не крият и неговото криминално ежедневие. В публикуваните на стената на групата информации четем откровение: Откраднаха табелата на Буковлък. Неизвестни извършители извършиха нагла кражба на табелата, обозначаваща най-западната точка на Буковлък. Задържани са трима извънземни и един ром. На местопрестъплението вече се извисява чисто нова табела с неясна засега съдба.
Днес табела на входа на селото наистина има. От написаното в профила на Мегагрупата на Буковлък разбираме, че там живеят и люде с хубаво чувство за хумор, което в тези тежки години е много ценно качество. Със сигурност то им помага, за да надмогнат постоянната революционна обстановка, която ги заобикаля.
В последната събота на август Буковлък захрани гладните за екшън медии с пореден побой и стрелба. Този път в центъра на събитията беше поставен известен представител на подземието, обитаващ квартал Плевен на китното селце. Както вече е известно, това бе Камен Балбузанов-Куката, човекът мишена за всякакви стрелци, мъжът котка с девет живота. Тези многобройни прозвища се явиха, след като той се отърва почти невредим при яростна атака на 30-тина жители на Буковлък срещу негов приятел и срещу него самия. Според информация от полицията в Плевен спасението си Куката дължи на това, че приятелят му Явор Маринчев е извадил незаконен патлак и е гръмнал в главата 43-годишния буковлъчанин Ицо Панов.
Няма как да не отбележим любопитната реакция на полицията и на прокуратурата след инцидента. Куката е освободен от ареста след 24 часа, а стрелецът Явор не е обвинен, тъй като според прокуратурата е бил жертва на сериозен побой и лежи в ортопедията на плевенската болница под полицейска охрана.
По-любопитното е, че Методи Васков Петков от Буковлък, който е сред инициаторите на мелето в плевенското кафе Канапе, е с толкова богато досие в полицията, че би трябвало отдавна да е зад решетките. Неговото име е свързано и с друг сериозен инцидент - в дискотека Бижу в Плевен, точно преди две години в нощта на 31 юли срещу 1 август. Тогава в полицията се получава анонимен сигнал за поставена бомба в дискотеката. Отишлият на мястото полицейски патрул изяснява, че в заведението празнува рожден ден Методи Петков, бивш общински съветник от партия Солидарност, който е с 10-месечна условна присъда по обвинение за данъчно престъпление и за пране на пари. По-голямата част от посетителите напускат дискотеката след разпореждане на полицаите. Компанията на Методи от 35 души жители на Буковлък обаче заявяват, че нищо не може да ги изкара навън. След това започват да замерят униформените с пепелници, чаши и бутилки. Настъпва меле, от което полицаят Даниел Гурков излиза със счупена ръка, а 45-годишният Одисей Василев от Буковлък е със счупен череп.
Ден след инцидента Второ РПУ в Плевен е обсадено от тълпа разгневени буковлъчани. Те имат своя версия за случилото се. Според тях сигналът за бомба е бил използван, за да се разправят полицаите с присъстващите в дискотеката роми. Общинският съветник от Солидарност Любомир Георгиев пък заяви, че Одисей бил бит от полицаи с палки. Областната дирекция на полицията беше принудена да извърши проверка правилно ли са използвани помощни средства в акцията.
След екшъна шестима от участниците, между които и Методи Петков, са обвинени и осъдени. Те обаче се възползват от правото си да искат съкратена процедура, като се признаят за виновни. Така само двама рецидивисти от групата - Сергей Исаев и Иван Пъшев, получават по три месеца ефективна присъда. Другите, включително и Петков, са осъдени на седем месеца пробация и забрана да посещават дискотеката.
След смешните присъди, които обаче бяха напълно в духа на закона, стотина плевенски полицаи протестираха пред сградата на Съдебната палата в града. Те настояваха за промяна на НК, която да гарантира строги санкции срещу престъпник, посегнал на полицай, и премахване на съкратената съдебна процедура за такива случаи. Те поискаха също деянието заплаха срещу полицай и членове на семейството му да се криминализира.
Дали заради меката десница на Темида, с която тя гали буковлъчани, на тях често им пада перде пред очите и забравят за съществуването на правила и законови норми. Селото и до ден днешен помни следосмомартенската престрелка тази година, при която бяха ранени седем души от две фамилии в тукашния квартал с многозначителното име Буря. Равносметката от битката между клановете Крацунещите и Панежите напомня на афганистанска военна хроника: 34-годишният Мариан Цветанов прострелян от упор с ловна пушка и патрони за диви прасета, дъщеря му Вероника (9 г.) уцелена в корема и в лакътя на лявата ръка. Още петима бяха помляни с колове и железа.
За усмиряване на обстановката бяха хвърлени спецчасти и жандармерия, на брой повече от местното население. В Буковлък пристигна и главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев. Петима местни са задържани, иззети са две пушки и пистолет. Всички в Буковлък обаче твърдят, че оръжията са значително повече и ги има в почти всяка къща.
Беззаконието в Буковлък наистина е впечатляващо. Въпреки че кметът Росен Русанов ходи облечен в маскировъчна униформа и със запасан на кръста пистолет. Част от жителите на селото го обвиниха тогава, че се правел на шериф, вместо веднага да повика полиция. Самият кмет обаче заяви, че причина за войната между двата рода е първичният инстинкт, който тук е на първо място. Той обеща тогава, че ще намали напрежението в селото, тъй като имал психологически подход.
Инцидентът в последната събота на този август показва, че подходът на Русанов явно не работи. Няма ефект и от писмото му до вътрешния министър Цветан Цветанов, което кметът връчи на главния секретар на МВР Калин Георгиев. В него Русанов направил някои предложения за подобряване на съвместната работа с местната полиция. Бившият полицай е начело на кметството втори мандат и твърди, че превенцията чрез районните инспектори по график не върши никаква работа в селото.
Безхаберието на МВР за ситуацията в Буковлък изглежда очевидно не само по отношение на дълго отлаганото озаптяване на тукашните бабаити. От години селото е известно с това, че голяма част от жителите му въртят търговия с нелегални цигари и тютюн. Благосъстоянието на много жители от проблемните махали е нараснало в последните години и това се вижда с просто око. Нови дограми по почти всички къщи, а пред тях задължително е паркиран автомобил.
През март тази година полицията откри и иззе от товарен автомобил Форд транзит цели 41 бали тютюн с общо тегло около 820 килограма. От пестеливото съобщение на МВР по случая стана ясно, че зад волана е бил 36-годишен местен жител, криминално проявен, с присъда за престъпления против данъчната система и за кражби. Стоката и автомобилът бяха иззети, а по случая беше образувано досъдебно производство, чието развитие е покрито с тайна.
В Буковлък обаче нямат уплах ни от досъдебно производство, ни от условна присъда, и от пробация дори. Истинско гняздо на герои...

Facebook logo
Бъдете с нас и във