Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БУКСУВАНЕ

Тази седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) оповести резултатите от проверката по едно от най-скандалните дела за злоупотреба на европари - това срещу бизнесмена Марио Николов и компания. Както е известно, те са подсъдими за източване на 7.5 млн. евро по програмата САПАРД. За последно (засега) то бе отложено заради болестта (?) на адвоката на един от подсъдимите. Според висшите магистрати съдът няма вина за протакането на процеса. ВСС не откри вина в съда и за забавеното с години дело срещу депутата Фидел Беев. В деня, в който магистратите оповестиха своето становище, адвокатът на Беев представи болничен лист, че депутатът страда от фисури (цепковидни рани по кожата), и делото отново бе отложено. Същия ден адвокатът на Пламен Галев съобщи, че бизнесменът има конюнктивидно кръвонасядане в дясното око, така че и тук нещата вървят към до болка познатото протакане по здравословни причини.
Само този един-единствен ден от битието на българската Темида е достатъчен, за да се разбере халът на правосъдната ни система. Но този пример не е достатъчно фрапиращ. Далеч по-шокиращ е случаят с отлаганото 50 пъти дело за причиняване на смърт при катастрофа срещу футболния деятел Ивайло Дражев. Но и за него проверяващите магистрати също не намериха вина в съда.
Кой е виновен тогава за протакането на делата? Хората на Барозу (и самият той) го казаха в прав текст - ремонтирайте това пусто законодателство, което позволява делата да се точат, и да няма кьорава осъдителна присъда.
Но за изпълнение на тези съвети вече е късно - идат избори. След тях пак ще сме си същите. Ако не стане чудо. Надали...

Facebook logo
Бъдете с нас и във