Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Българи обраха света

Българите може да са на последно място по много показатели, но в една област показаха големи способности - в кражбите с фалшиви банкови карти.
Едва след мащабната акция Шок, която бе проведена на три континента, обаче се разбра с какъв размах действат този вид престъпници. Водещи агенции се надпреварваха да съобщават, че полицейските служби в шест страни са разбили най-голямата мрежа в света за клониране на банкови карти и са арестували 60 души, източили милиони евро от множество банкови сметки. Бандата действала от девет години и препирала печалбите си, инвестирайки в строителство на частни и обществени сгради в Кения, в Кипър, в Южна Африка и Русия.
Бяха извършени арести в Испания, в България и Италия, в САЩ, Полша и Германия. Най-много бандити - 47 на брой, са прибрани у нас. Подробна информация за мащабната операция бе дадена по време на две последователни пресконференции тази седмица - на 12 юли в италианския град Трани и на 13 юли в сградата на МВР в София.
От изнесеното от италианските следователи и от нашите, МВР и прокуратура се разбра, че лидерите на престъпната група са задържани още в началото на операцията миналата седмица. Имената на главатарите са Димитър Славчев - Нощния, Евгени Симеонов - Батко, Димитър Кутрев - Миташки. Полицията съобщи, че акцията все още не е приключила, тъй като се издирвали още 15 души в различни части на света.
Според данни на италианските власти, съобщени от наблюдаващия разследването прокурор Еторио Кардинали, проследяването на групата е започнало още през 2008 година. Италианците монтирали подслушвателни устройства на колите на заподозрени в измама нашенци. Така било установено, че престъпната група има много клетки както на Апенините, така и в други страни. Засечени са всекидневни разговори на хора от тези клетки, базирани в Италия, Испания и другаде със София. По тази причина италианската прокуратура поискала и съдействието на българските власти.
Италианският магистрат Кардинали похвали специално за оказаната помощ колегата си от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Михов, който присъстваше на брифинга в гр. Трани. Именно под негово ръководство българската полиция е успяла да установи кои са лицата, чиито гласове се чуват в записаните телефонни разговори. Познавах прякора Нощния, но не знаех кой човек стои действително зад него. Българите свършиха работата, обясни италианския прокурор.
Групата Нощния и групата Станислав, които попаднаха в капана на полицията миналата седмица, са били конкуренти, но са обект на едно и също разследване според италианските магистрати. Прокурорът Камен Михов посочи, че уникалното в тази операция са нейният мащаб и безпрецедентното международно сътрудничество. Както вече е известно, действията на полицията бяха и продължават да бъдат координирани от Европол и от американската тайна служба Сикрет сървиз.
Европол е впечатлен от професионализма, с който е извършено разследването, заяви в сряда (13 юли) шефът на отдела за борба с измамите с разплащателни средства в тази организация Майкъл Раушенбах. В сряда българският вътрешен министър пък бе похвален от американския посланик Джеймс Уорлик, който не пропуска да потупа по рамото МВР при всяка негова акция, като се започне от операцията Октопод та досега. Тези похвали към силовото ведомство дойдоха точно в деня, в който всички опозиционни формации в парламента обявиха, че ще подкрепят нов вот на недоверие срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Той пък получи солидна доза похвали освен от първия американски дипломат и от заместник-посланика на Италия Франческо ди Стефано, тъй като самият посланик отсъства.
На пресконференцията в София представителят на Европол Майкъл Раушенбах обясни как неговата служба е координирала действията на българските, италианските, испанските и португалските си колеги. През двете години разследване служителите на Европол са успели да съберат доказателства за над 15 000 банкови карти, клонирани в Европейския съюз, с които заподозрените са източили над 15 млн. евро от различни сметки. Всички материали са били предоставени на партньорските служби (вкл. и ГДБОП), за да се организират паралелните арести на 6 и 7 юли. Припомнено бе, че годишно подобни групи генерират около 1.5 млрд. евро печалба само в рамките на Европа.
Тази операция ни даде възможност да погледнем и да проучим задълбочено явлението скимиране и измамите с разплащателни карти, заяви немецът. В ЕС, където вече е въведена чиповата технология, престъпниците успяват да копират данните от магнитната лента и да разпространяват тези измами в други държави извън съюза, където още не се използва тази технология. В акциите срещу групата полицията е конфискувала имущество за над 15 млн. евро.
Цветанов не пропусна да уточни, че задържаните ще бъдат съдени в съответните страни от ЕС, които са ги издирвали и където, по думите на министъра, има и истинска справедливост, и запазване на човешките права.
снимки:
п/ф/28 бр
Shock_1.jpg
Shock_2.jpg
За две години измамниците клонирали над 15 000 кредитни карти.

КАРЕ-1
Уорлик хвали акцията
Разбита е крупна криминална организация, което ще спести милиони от потенциални загуби, обяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик и отправи благодарности към министъра на вътрешните работи за съдействието, което ГДБОП е оказала на американската Сикрет сървис при операцията.
Благодарение на усилията и сътрудничеството между нашите правоохранителни агенции беше разбита една изключително мощна криминална организация, което ще спести на финансовите институции и на данъкоплатците в България и в САЩ милиони долари от потенциални финансови загуби, изтъкна посланикът, който четеше на български език. Уорлик напомни, че трансграничната организирана престъпност не признава национални граници.
Ключовата дума, която трябва да подчертаем, е сътрудничество. Днес е денят, когато отбелязваме успеха на сътрудничеството между страните от ЕС, каза на свой ред заместник-посланикът на Италия Франческо де Стефани.
снимка:
архив 120620
Посланик Джеймс Уорлик е много доволен от съдействието на МВР.

КАРЕ 2
Наш тийнейджър източил 1.8 млн. щ. долара
Докато в Европа се отчитаха резултатите от акция Шок, 19-годишен български младеж с подходящото за случая име Радостин Паралингов бе осъден в сряда (13 юли) в САЩ на 21 месеца затвор за присвояване на 1.8 млн. щ. долара чрез манипулиране на банкомати, съобщиха световните агенции. Той инсталирал на машини в Ню Йорк т. нар. скимиращи устройства, с помощта на които източвал пари от банковите сметки на хората. Прокуратурата посочва, че щетите може да са и по-големи, тъй като не може да се установи точният размер на откраднатата сума.
Паралингов се е признал за виновен в заговор с цел извършване на престъпление в банковата сфера, за банкова измама и заговор с цел извършване на взлом посредством електронно устройство. От действията му са пострадали най-малко 1400 клиенти на различни банки, сред които Сити банк и Чейс Манхатън банк, Джей Пи Морган и др. Осъденият е действал заедно с брат си Юлиан Паралингов (на 27 години), когото Федералното бюро за разследване все още издирва.
Тийнейджърът Радостин е заловен преди няколко месеца на летището в Лас Вегас при пристигането му с полет от Лондон. Според говорителя на нюйоркския офис на ФБР Джеймс Марголин братята са действали зад Океана от 2007 г. насам. Което означава, че осъденият е стартирал престъпната си дейност едва на 15 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във