Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Българи осъдени за банкови измами в САЩ

Трима българи от Ню Йорк бяха осъдени да лежат във федерален затвор заради участието си в схема за кражба на данни от стотици банкови сметки на жители на щата Ню Джърси, съобщи американската преса в сряда (19 октомври). Те са присвоили 278 144 щ. долара.


Двадесет и шест годишният Лъчезар Лазаров от квартала Куинс е осъден на пет години затвор, 25-годишният Георги Никифоров, също от Куинс, ще лежи пет години без три месеца, 28-годишният Виктор Кафалов от Бруклин е осъден на 32 месеца решетки. Те били арестувани в края на миналата година.


Прокурорът Пол Фишман обясни пред медиите, че тримата са използвали скиминг устройства, за да копират данните от 358 дебитни карти чрез банкоматите на Valley National Bank в градовете Нътли и Белвил, щата Ню Джърси. След като откраднатата информация е качена на фалшифи карти, българите са източили посочената по-горе сума. Осъдените си признали, че са инсталирали копиращи устройства и камери през септември 2008 г. и после изтеглили парите в Ню Йорк.


След като излежат присъдите си, тримата престъпници ще бъдат пуснати под наблюдение с пет години изпитателен срок за Лазаров и по три години за останалите двама. Те ще трябва да платят и глоба от по 190 000 щ. долара всеки. По информация на прокуратурата българите са нелегални, след като визите вече са им изтекли.


Междувременно стана ясно, че други двама нашенци, които живеят в Атланта, са в ареста, след като полицията ги закопчала по подозрения за измами с банкови карти в няколко града в щатите Тенеси и Джорджия.


Според говорителя на полицията в гр. Долтън, щата Джорджия , Брус Фрейзър 28-годишният Атанас Георгиев от София и 27-годишният Койчо Драгиев от Стара Загора са били арестувани във вторник (18 октомври), след като скиминг устройство е било поставено на банкомат на Regions bank в Нашвил, Тенеси. Служител на охраната на финансовата институция видял българите до банкомата и алармирал полицията. Разследващите проверили видео от камерите на други АТМ-и в района и видели как заподозрените вероятно покривали камерите на банкоматите с лепящи бележчици.


Българите са задържани за кражба на самоличност, но вероятно ще има други обвинения, които ще се включат в разследването.Георгиев и Драгиев са заподозрени и за поставянето на скиминг устройство и върху банкомат в Долтън, където служител на банката открил скимиращо устройство, което задействало аларма на АТМ-а. Нашенците са разследвани и за още два подобни инцидента в щата Тенеси.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във