Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРИ ПРИЗОВАВАТ ЗА ДЖИХАД

Фактът, че от есента на 1989 г. до наши дни няма нито един осъден за пропагандиране на фашистки идеи или разпространение на нацистка литература, явно не стряска особено МВР, което продължава да разкрива престъпления от този род. И не се отчайва, въпреки че до момента няма информация тяхно разследване да е доведено до край, т.е. да завърши с осъдителни присъди.
Първият успех за тази година беше регистриран на 20 януари, когато при спецакция на Главна дирекция Борба с организираната престъпност бяха заловени 21-годишният Светлозар Янков и Ивайло М. (19 г.), които успели да разработят сайт с неонацистка пропаганда. При отварянето на ИНТЕРНЕТ страницата (с адрес www.za-bulgarina.hit.bg) се вижда българският герб, потъпкан от нацистки орел, и родният трибагреник, украсен с пречупен кръст, символ на неонацистка Германия. В сайта е било възможно да се прочетат биографиите на Адолф Хитлер и повечето от неговите сподвижници, както и множество ксенофобски материали.
Само месец по-късно - на 20 февруари, в ГДБОП беше свикана пресконференция, на която антимафиотите изнесоха данни за още една разбита престъпна група, занимаваща се, този път, с радикален ислямизъм. Разработката е съвместна операция на Столичната следствена служба (ССлС), ГДБОП и Националната служба Сигурност (НСС).
До разкритията се е стигнало по следния начин. В началото на февруари контраразузнавачите информират колегите си от ГДБОП за съществуването на два ИНТЕРНЕТ сайта, в които се проповядват радикални ислямистки идеи, промяна на установения конституционен ред в България и установяването на халифат (т. нар. Държава на Шериата - бел.ред.).
Пропагандирана е религиозна омраза, полигамия и разрушаване на етническия мир в България. В публикуваните текстове е имало призиви за джихад- свещена война срещу всички, неприели исляма за своя вяра. Мюсюлманите по целия свят са убеждавани да подпомагат войната с неверниците чрез физическа сила, пари и оръжие.
По време на разследването ГДБОП установява кои са авторите на призивите и къде живеят. В понеделник (19 февруари) антимафиотите атакуват жилища и помещения в София и Благоевград. Заловени са четирима българи, създали и поддържали сайтовете. Двама от тях са с християнско, а останалите двама с мюсюлманско вероизповедание.
Водещата фигура в незаконната дейност е бившият районен мюфтия на София Али Хайредин (51 г.), който от своя страна поддържал тесни взаимоотношения с йорданеца Ахмад Муса. Той пък бе експулсиран от страната ни през 2000 г. заради създаването на структура на ислямската радикална организация Мюсюлмански братя.
Другият задържан по време на акцията е 51-годишната А.Д., която е духовна съпруга на лидера на заловените киберпрестъпници. Тя е събирала материали от чеченски сайтове, след което ги е превеждала на български език и публикувала в сайтовете.
Сред задържаните са администраторът на единия от сайтовете - 27-годишният М.А. и 37-годишната М.Г, която приела исляма под въздействие на проповедите на лидера на престъпната група Али Хайредин. Жената създала и друг ислямистки сайт, в който се пропагандира уахабизъм - идеологията на съвременния тероризъм и идейна основа на организацията Ал Кайда.
Шефът на сектор Компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев заяви, че при обиск в жилището на един от задържаните (без да уточнява кого има предвид) са намерени материали, пропагандиращи бойкот на президентските избори, проведени на 22 октомври 2006 година. Установени са множество контакти на задържаните с лица от Западна Европа и арабските държави. След залавянето на четиримата е станало ясно, че те са свързани с учредения през 2006 г. Съюз на мюсюлманите в България.
Ще бъде назначена компютърна експертиза, която да установи доколко материалите върху откритите харддискове са радикална пропаганда.
Все още не е ясен начинът, по който четиримата са финансирали създаването и поддържането на сайтовете. Заместник-градският прокурор на София Роман Василев заяви само, че пропагандата е била на български език и е била насочена единствено към българския народ.
Със създаването на сайтовете четиримата са целели да наберат поддръжници на ислямистките идеи. Преди да се решат да сътворят ИНТЕРНЕТ страниците, арестуваните проповядвали радикалните си идеи на специални места и така намирали симпатизанти.
Оптимизмът от добре свършената работа на разследващите органи обаче не бе толкова завладяващ, защото според българското законодателство наказанията за подобен род престъпления са минимални.
Наблюдаващият прокурор по делото Чавдар Ангелов се оплака: Предвидените в Наказателния кодекс наказания са лишаване от свобода до три години или глоба от 300 лева. Това според мен е много занижено и законотворците трябва да се замислят сериозно върху този факт. Но както показва практиката, неговият вопъл едва ли ще бъде чут от когото трябва. И наказанията едва ли скоро ще бъдат завишени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във