Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРИЯ Е В ЕС, А УПРАВЛЯВАЩИТЕ?

На пръв поглед няма и не може да има нещо общо между заглавието на материала, снимките под него и трите основни теми на седмицата: разстрела на кмета на Елин Пелин Янко Янков във вторник (9 януари), обезглавяването на Национална служба Жандармерия и директорската рокада в Националната служба за сигурност в четвъртък (11 януари) и българоскептицизма, безмилостно заливащ... две трети от държавите членки на ЕС (от 1 януари насам). За щастие обаче българският обществено-политически живот е такъв, че в милата ни татковина наистина всичко възможно.
Необходимо уточнение
На снимките под заглавието се вижда ясно с каква течност един от най-скандалните монополисти в най-новата история на България - Софийска вода, ощастливява почти всяка сутрин своите абонати от елитния столичен квартал Лозенец. Специално тези картинки са снимани на 12 декември 2006 година. Тоест - 19 дни преди влизането ни в ЕС и един месец преди премиерът Сергей Станишев да произнесе пред депутатите от 40-ото Народно събрание (на 11 януари, четвъртък) знаменателните две изречения: Приемането на България в ЕС стана факт заради провежданите реални реформи, спазването на европейските стандарти и цялостната организация на обществото ни. Членството е прозорец от възможности за България и за хората, но е свързано с предизвикателства и трудности, които трябва успешно да преодолеем.
Необходим увод
Меко казано, премиерът Сергей Станишев е изпаднал в дълбоко заблуждение.
Както се вижда, с питейната ни вода не може да се поливат дори цветя. Зеленчуците ни са пълни с нитрати и нитрити. Месото и колбасите ни вече не ги иска дори Русия. Малкият и средният ни бизнес е пред фалит, защото не работи по европейските стандарти. А масовият внос (къде контрабанден, къде полулегален) на турски и китайски стоки и машинарии обезсмисли всякакъв вид бизнес начинания.
Не по-малко страшно е и положението с цялостната организация на обществото. Държавното чиновничество не разполага с необходимия административен, интелектуален и кадрови капацитет, което автоматично ще доведе до тотален провал с отпускането и усвояването на така страстно жадуваните европейски милиарди. Освен това най-малко една втора от нормативната ни уредба все още е доста далеч от онова, което преди пет години поиска от нас Брюксел. Справка: скандалът със зелените карти, неуредиците около прилагането на новите митнически правила, разминаването на българските наказателни закони с европейските, драмата със здравната каса, изплащането на пенсиите по банков път в села, където няма дори ток, и т. н.
Но най-страшно е състоянието, в което се намират МВР, следствието, прокуратурата и съдят и което може да бъде описано само с кавърверсията на един виц от епохата на социализма: държавата ги лъже, че се грижи за тях, а те я лъжат, че работят. И това е само видимата част от айсберга, защото онова, което се случва под водата, е повече от зловещо.
От около година насам МВР работи само в няколко определени насоки, изгодни на управляващата коалиция. А девоенизацията не доведе до нищо друго освен до концентрирането на изключително много власт в ръцете на малко хора.
Следствието (или остатъците от него) продължава да доказва, че ликвидирането му е било по-скоро плод на вътрешнополитическа сделка, а не изискване на Брюксел, но без особен резултат.
За разлика от преди една година, сега цялата прокуратура страда от раздвояване на личността, защото по принцип всички обичат Велчев, но на практика едва стотина от подчинените на главния прокурор наистина работят за очовечаването на институцията.
Колкото до съда, там уравнението е не с две или три, а най-малкото с няколко хиляди неизвестни. Или поне толкова, колкото са съдиите в България, които все още са си държава в държавата и никой няма право да им търси сметка за едно или друго решение.
Необходимо изложение
На фона на всичко казано дотук (макар то да не обхваща дори два процента от актуалните проблеми на държавата в момента) поведението на т. нар. отговорни фактори около драматичните събития, разиграли се през седмицата, е повече от логично.
Във вторник вечерта (9 януари) някой екзекутира брутално кмета на Елин Пелин Янко Янков - в собствения му двор, почти пред очите на семейството му. В до болка познат стил, още същата нощ това убийство веднага беше определено като битово, а килърът - като пълен аматьор.
Два дни по-късно обаче МВР-историята с битовизма и аматьорщината придоби доста различен характер. Оказа се, че приживе Янков е бил заплашван, че не е бил чак толкова изряден като градоначалник (лека му пръст на човека) и че дори е... имал любовен роман с една своя съгражданка. А версиите за смъртта му изкласиха до... шест на брой, от които само две бяха огласени: накърнени икономически интереси и личен конфликт.
Какви са останалите четири работни хипотези засега не е ясно, но странното е друго: криминалистите и прокуратурата тръгнаха да проверяват всички горещи следи в кметското минало на Янков, пропускайки да тръгнат по дирите на неговите... бъдещи намерения. Които, според източници на Параграф 22, са били свързани с превръщането на Елин Пелин в атрактивен сателит на столицата: със свое игрище за голф, с ултрамодерни туристически комплекси на язовир Огняново и със... собствена митница, заради която е имало идея за запечатването на печалноизвестния митнически пункт в кв. Горубляне...
В четвъртък сутринта (11 януари) вътрешният министър Румен Петков изненадващо освободи временно от поста му главен комисар Живко Живков, директор на Национална служба Жандармерия от 2000 година. При това - с мотива, че срещу Живков е била извършена проверка, резултатите били неприятни за него и случаят е бил предаден на Софийската военна прокуратура.
Какви каши точно е забъркал главен комисар Живков така и не се разбра. Според единия поток от достоверна информация той е виновен за кражба на 200 литра гориво, на десетина-петнайсет акумулатора, за някакви връзкарски назначения и т. н. Според втория информационен поток преди две години главният комисар бил сгазил лука със съхранението на около 14 000 стръка канабис, а според третия поток - с договор за охрана на Пловдивския панаир.
Истината е, че само онзи, който не познава Живко Живков, би повярвал, че кадрови военен като него, за когото уставите и правилниците са нещо повече от библията, ще тръгне да краде гориво или пък ще се завърти далавера около официален договор на националната служба.
Всъщност в четвъртък привечер в публичното пространство рукна и още едно информационно ручейче, според което от известно време отношенията между Живко Живков и Румен Петков доста охладнели на тема Трябва ли личната охрана на министъра да бъде зачислена на заплати в Жандармерията, при положение че службата не разполага със свободни щатове?
Горе-долу по същия сценарий се разигра и информационното обслужване на населението около внезапното освобождаване на главен комисар Иван Чобанов - директор на Националната служба за сигурност от февруари 2002-ра. Неговото горещо желание да напусне (по думите на вътрешния министър Румен Петков) стана известно едва след като в четвъртък (11 януари) Министерският съвет предложи на президента Георги Първанов да го освободи и той се съгласи. А това е доста странно, защото подобна процедура отнема най-малко две-три седмици, ако не и повече.
Още по-странното обаче е друго. Почти в един и същи час (пак в четвъртък, но два-три часа след правителственото заседание) държавният глава освободи Иван Чобанов, назначи на негово място досегашния му заместник Иван Драшков и... изпрати бившия вече шеф на контраразузнаването да бъде посланик в Зимбабве. Наистина, онзи ден Министерският съвет обсъди няколко посланически кандидатури - за Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Чили и Афганистан, но името на Иван Чобанов не е било в списъка. Което означава, че пазарлъкът за дипломатическото бъдеще на Иван Чобанов е приключил много по-рано и най-вероятно не по неговото изрично настояване.
Необходимо заключение
За съжаление днешният ни финал в никакъв случай няма да влезе в графата апотеоз на оптимизма.
Водата в столичния кв. Лозенец не само продължава да е мътна, ами от четвъртък в някои негови райони взе да спира и токът.
Европейският прозорец, с който премиерът Сергей Станишев се опита да зарадва българския народ, се оказа с разкривено черчеве и засега от този прозорец само се... пада: било по собствено желание, било с нечия чужда помощ.
А убийството на кмета на Елин Пелин наистина ще се окаже битово, но... според основния принцип на марксистко-ленинската философия, който гласи: Битието определя съзнанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във