Параграф22 Weekly

§22 Анализи

България не започва с Бойко и не свършва с ГЕРБ

Касим Дал е роден на 17 октомври 1962 г. в село Николаевка. Член-основател е на ДПС през 1990 г. През 1993 г. става заместник-председател на движението и все още е на този пост. Наричат Касим Дал сърцето и паметта на ДПС. Той е един от най-верните хора на Ахмед Доган. Депутат в 38-о, 39-о, 40-о Народно събрание. Участвал е в Комисията по отбрана, в Делегацията в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, в Постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред. Владее турски и руски език. Семеен е.

Г-н Дал, през първите 100 дни на кабинета Борисов най-популярната тема, както за политиците, така и за обществото, е МВР и в частност единоборството ДАНС или ГДБОП. Трябва ли да остане само едната служба или под слънцето има място и за двете галени деца на вътрешното министерство?
- Категорично не трябва да се унищожава нито ДАНС, нито ГДБОП. За съжаление в предишния мандат всичко добро, което заложихме при създаването и структурирането на ДАНС, някак си получи отрицателен знак, най-вече защото кадровите назначения в тази служба не бяха направени по най-удачния начин. И оттам тръгна всичко. Категоричен съм, че трябва да има ДАНС. Трябва да има и съревнование между двете служби, защото в МВР трябва да останат полицейските дейности. Но когато говорим за борбата с корупцията, съм категоричен, че случаите трябва да се разработват от ДАНС.
Това означава ли, че трябва да се запазят функциите на ДАНС не само да събира информация, а и да разследва?
- Да, трябва да се запазят. Точно това беше идеята със създаването на ДАНС, защото във всяка страна има такава конкуренция. А сега какво става - никой не разбра с какъв мотив министърът на вътрешните работи предлага всичко да мине към МВР. Това е абсолютна грешка, защото от ДАНС, за съжаление заради лошата кадрова политика, постоянно изтича информация. Досега информацията обикновено изтичаше от МВР, сега и от ДАНС тече. И обяснението е много просто - защото механично преместиха в ДАНС хората от сигурността, от контраразузнаването и финансовото разузнаване. Вместо да изградят на чисто нещо ново, те взеха механично структурите и нищо хубаво не се получи.
През първите 100 дена на правителството всичко се въртеше и продължава да се върти около МВР и сякаш отново и политиците, и обществото се опитват да свържат всички проблеми с вътрешното ведомство. МВР ли ще реши проблемите в България?
- Ето защо ние от Движението за права и свободи не даваме оценка на работата на правителството за тези 100 дни... Ние казваме: свърши времето на приказките, дойде времето на делата. Нека ГЕРБ да покажат, че имат потенциал и могат. Защото освен приказки и обвинения към тройната коалиция, където и ние участвахме, тъй като управлението беше с мандат на ДПС, нищо друго не сме чули. Това е истината.
А как приемате критиките към предишното правителство?
- Вижте, всичко може да се каже, но в България има независими институции и те трябва да си кажат думата. Ние само едно можем да кажем като Движение за права и свободи: никога и над никого чадър не сме опъвали. Имам предвид политически чадър.
И все пак точно сега е времето, в което трябва да се направи оценка на първите 100 дни на правителството, каква е тя според вас?
- Това, което мога да кажа, е, че в момента в парламента управлява една двойна коалиция - ГЕРБ с Атака - това трябва да се знае, без никакви илюзии. Синята коалиция и РЗС се използват за тежката и мръсна работа. Наистина се видя за 100 дни и ние заради това не сме категорични в нашата оценка, че ГЕРБ направиха каквото можаха, защото те нямаха готовност за управлението. Това е истината - и в работата в парламента, и в министерствата това се вижда. Освен да се обвиняват предишните министри, да се хвърлят фойерверки, на практика нищо не се прави. Сега предстоят да се вземат наистина решителни мерки, които за съжаление закъсняха, защото нашата оценка е, че кризата тепърва ще се задълбочи, но за всичко това ще носят отговорност новите управляващи. Не трябва да се прехвърля от болната на здравата глава.
Смятате, че нищо не е свършено ли?
- Точно за това става въпрос. И най-важното, това което казахме в деня на изборната победа на ГЕРБ, го повтаряме и сега - ГЕРБ не е готова да управлява. Тогава не бяха и сега не са. Може би единственото им оправдание е, че нямат ресурси. За съжаление управляващите се опитват да прилагат много такива - аз ги наричам милиционерски способи, с които няма да излезем от кризата, която, както винаги, идва по-късно и ще се усети най-силно през първите месеци на следващата година. Вместо да се вземат мерки, ние говорихме 100 дни кой колко и какво е направил.
Никой в ДПС не бяга от проверките и ревизиите, за които говорят хората на ГЕРБ, откакто са на власт. Ние също искаме да има ревизии. Подкрепихме и в парламента тези искания и когато е трябвало, управляващите от нас винаги са получавали подкрепа в тази посока. Но този реваншизъм прилича на милиционерска работа. Прави впечатление, че във всички министерства новите ръководители приложиха почина на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Те не уволняват, а приемат оставки. За съжаление навсякъде се работи точно по този милиционерски начин. Това е грозното, защото не е вярно, че няма политически уволнения, чистката точно на такава база се върши.
Сякаш тази чистка все още не е стигнала до втория ешалон?
- Какво значи втори, трети или първи ешалон. Такова нещо няма. Това, което през последните осем години всяка управляваща партия си позволяваше, беше смяната на политическото лице и кабинета му, другите надолу, професионалистите никой не ги пипаше. Само развивахме структурите. Това, което трябва да си признае всеки сериозен политик, е, че при всяка смяна на властта има 10-15% политически назначения. От това не можем да избягаме.
Не е ли по-добре да се направи, както в други европейски държави - има списък на политическите длъжности, от които хората, назначени на тях, си отиват заедно с поредното правителство?
- Да, смятам, че стъпка в тази насока е приетият по време на мандата на предишния кабинет Закон за държавния служител. Има все пак някаква защита, а политическите екипи в действителност си отиват с министъра. Аз заради това говоря за милиционерщината. Новите управляващи не уволняват, те приемат оставки.
Г-н Дал, вие сте от хората, които дълго време са били в специалните, силови комисии, запознат сте с силовото законодателство. Смятате ли, че с един нов закон за МВР, изработен за два-три месеца, ще бъдат решени проблемите в тази система?
- По памет - от 2006 г. досега това е деветата промяна на Закона за МВР. Все нещо променяме. За съжаление, след като влязохме в НАТО и вече сме в Европейския съюз, ние нямаме визия за развитието на държавата. Целите на НАТО и ЕС ги изпълнихме, но дотам, проблемът ни е, че нямаме визия за развитието на България, въпреки че по време на управлението на тройната коалиция няколко пъти сме поставяли този въпрос - да седнем и точно това да обсъждаме и за това да спорим. Защото решението на този въпрос ще промени стратегията, целите и начина на развитие на страната. За съжаление тези управляващи правят закони за себе си и МВР е пример за това. Създава се едно ново мегаминистерство, където всичко се събира, връща се военизацията, или поне натам се отива, пак ще си имаме генерали с униформи. Ако сегашният министър председател е о.з. генерал, не бива всички да са под пагон. Девоенизацията беше една от основните цели на промяната на Закона за МВР по наше време.
Сега на практика не стана ли така, че заради единоборството между двете служби нито ГДБОП, нито ДАНС работят. Не казвам ефективно, а просто да работят?
- Аз точно това казах още в началото. Първо, ДАНС трябва да има и да се развива. Второ, МВР трябва да се занимава само и единствено с полицейските си функции. Наистина вече се налага радикална промяна, не може шейсет и кусур хилядна полиция да имаме. Никъде няма такова чудо. Аз знам, че много хора не приемат това мое мнение, но пожарната не може да бъде под една шапка с другите служби в МВР. Трябва да си отиде в общините, защото така ще може да ползва и средствата от европейските фондове, ще може да се реформира и модернизира. Но това е възможно единствено и само ако са извън МВР. Но работещите в системата и техните шефове не го разбират, всеки е свикнал под пагон да бъде и да се възползва от благата на МВР. Заради това с години се говори, че трябва да направим Закон за националната служба за сигурност, Закон за НСО също нямаме от 1991 г., и това е угодно за всяко правителство. Заради това е така.
Не мога да не ви попитам какво е мнението ви за досиетата на ДС и трябва ли те за бъдат отворени или унищожени?
- Не знам, ако си спомняте, когато се дебатираше какво да се прави с досиетата на Държавна сигурност, ние от ДПС предложихме да се направи закон, а следващата крачка беше точно тези служби да се разчистят от такива хора. Защото за съжаление и в икономиката ни, и в службите винаги е имало от тях и тук съм съгласен с днешния премиер, че отвсякъде надничат ченгета.
Това не е ли параноя?
- Не, напротив, така е заложено.
Тогава какво е правилното решение според вас?
- Имаше два пътя - или всичко да унищожим и да приключим въпроса веднъж завинаги, или всичко да се отвори.
Кое е по-доброто?
- За съжаление пак имаше отпор и направихме полузакон. Важното е, че направихме първите стъпки. Смятам, че най-доброто е всички досиета да се отворят, но на един път. Аз внесох закона за досиетата и моето предложение е всички досиета да се отворят наведнъж, за да няма политически рекет и изнудване. А какво става на практика сега. Военното разузнаване не дава или по-точно не се знае до какви документи дава достъп. Факт е, че и комисията по досиетата не работи активно или достатъчно бързо. Така се получи, че имаме кандидат-депутати с чисто минало, но като станаха депутати, лъснаха и досиетата им. Защото сега ги обявяват? Къде е вината - дали МВР не е представило навреме документите, дали от службите не са постъпили документи? Ние от ДПС заради това казахме: не искаме лустрация, а закон. Така за всеки, ако ще се кандидатира някъде, ще се знае какъв е. На чисто да застане пред хората. Иначе никого не обвиняваме за кого и за какво е работил.
Защо за човека и политика Касим Дал, след 20 години в политиката, няма компромати?
- Сигурно има.
Когато си дясната ръка на един политик като Ахмед Доган, когото и приятели, и врагове признават като един от най-големите български политици на прехода, едва ли е възможно да останеш чист и неопетнен?
- Не е съвсем така. И към мен е имало атаки. Скоро например ме забъркаха в случая с Красьо Георгиев. Аз го познавам от две-три години. Не мога заради това, че е в основата на този съдебен скандал, да кажа, че не го познавам.
Опасявате ли се от възникване на етническо напрежение?
- Аз само едно мога да кажа: ние няма да се хванем на такива игри. ДПС за тези двадесет години е била предвидимата политическа сила, така че няма да позволим тези неща да се случат.
Всичко това, с което се хвали ГЕРБ, е заложено от миналото правителство. България не започва от Бойко и не свършва с ГЕРБ. Всичко е заложено от предишното правителство. За тяхно съжаление управляващите сега се хвалят с това, което ние от тройната коалиция сме заложили по време на нашия мандат. Аз неслучайно казвам, че тепърва предстоят решения, които ГЕРБ трябва да вземе, най-вече мерки за излизане от кризата.
Да, но през последните 100 дни се чува само за приятелски, икономически и финансови и бизнес кръгове около ДПС?
- И аз ги чувам, но досега не съм видял нищо реално. Нито за тези четири години. Нито от началото на мандата на новото правителство. Затова казвам, че не се намесваме нито в работата на прокуратурата, нито на съда. Сигурно има достатъчно сигнали, но нека това говорене да престане, за да се видят нещата на дело. Като видя доказателствата, тогава мога да коментирам. За съжаление в България много неща се правят с клюки. Успехите на ДПС бодяха в очите някои хора и през последните две години мога да кажа, че имаше кампания срещу нас. Преди последните избори кампании се правиха не с личности и с идеи, а с анти-ДПС говорене. Но сега е време за дела, трябва да се вземат решения и да се носи отговорност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във