Параграф22 Daily

§22 Анализи

България отделя под 4 млн. лева годишно за разноски, свързани с наркотиците, сочи доклад на ЕС

През 2015 г. България е отделила 3 892 496 лева за дейности, свързани с наркотиците. Това показва представеният днес доклад на Европейския център за наблюдение над наркотиците и пристрастяването.

Отбелязва се, че посочената сума представлява 0.01 на сто от брутния вътрешен продукт, както и че много от дейностите, свързани с наркотиците у нас, не са ясно откроени в бюджетните разчети. Годишно у нас се водят около 2500 дела за наркотици, като сред иззетите забранени вещества на първо място е канабисът, на второ - хероин, на трето и четвърто - амфетамин и екстази, на пето - кокаин. Около 3000 българи ползват лечение за преодоляване на наркотична зависимост.

В ЕС канабисът остава най-широко употребяваният наркотик, като 7,4 на сто от хората на възраст 15-64 години (24,7 млн. души) съобщават, че са пушили трева в последната година. Някога в живота това са правили 91,2 млн. европейци (27,4 на сто от населението в посочената възрастова граница).

ЕС отчита намаляване на броя на новите случаи на търсене на лечение за употреба на хероин. В последното десетилетие броят на новите случаи на заразяване с ХИВ при венозна употреба на наркотици намалява всяка година с около 40 на сто, се посочва в доклада. За последните пет години се наблюдава общо нарастване на броя на смъртните случаи, свързани с употреба на наркотици, като това засяга всички възрастови групи над 30 години.

Кокаин някога в живота си за използвали 18 млн. европейци, 13.7 млн. са опитвали екстази, 12.4 млн. - амфетамин. Общо 85 на сто от смъртните случаи от свръхдоза са при употребяващите опиоиди (хероин, морфин, метадон и т.н.). ЕС отчита, че от 2014 г. насам броят на новопостъпилите за лечение заради употреба на кокаин е нараснал с над 35 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във