Параграф22 Daily

Ха дано, ама надали

България пак забранява златните паспорти

Броени дни след скандала с "Пандора пейпър", Eврoпeйcкият пaрлaмeнт с голямо мнозинство прие резолюция, с която настоява за запушване на дупките в националните законодателства, позволяващи прането на пари и данъчните измами.

Евродепутатите порицаха държавите, които бавят прилагането на действащите европейски регулации и призоваха Европейската комисия да "подгони" държавите членки, които се разсейват и да имитират дейност в борбата срещу трансграничните финансови престъпления и нарушения.

За разлика от предишни години, сега България се оказа отличник и преди няколко дни за обществено обсъждане бе пуснат законопроект, изхвърлящ "златните паспорти" от употреба.

 

Сред мерките, които трябва да бъдат затегнати, са пресичане на либералното отношение към данъчните убежища в "черния списък на ЕС", подобряване на критериите и процедурите за включване в разрешителните списъци, преоценка на процедурите за идентификация, проверка и контрол на съмнителните бизнесмени и политици. И, разбира се, прекратяването на отдавна опорочената практика за

издаване на национални паспорти срещу милиони в брой.

Макар и с най-ниска степен на интензивност, т. нар. инвестиционно гражданство нарежда България в проблемното трио, оглавявано от Кипър и Малта.

Преди два месеца правосъдният министър Янаки Стоилов уведоми депутатите от парламентарната комисия "Магнитски", че служебното правителство проверява процедурата за придобиване на българско гражданство чрез "златни паспорти" за инвестиции. С аргумента, че контролът на Българската агенция за инвестиции е съвършено формален, Стоилов поиска ДАНС да провери за какво става дума и да докладва резултатите в 3-меусечен срок.

Министърът беше провокиран от въпрос на депутатата от ДПС Хамид Хамид дали са установени конкретни факти за оказан от Делян Пеевски натиск или упражнен лобизъм за "търговия" с българско гражданство по този специален ред. Отговорът на Янаки Стоилов, че ако е имало подобни сделки, едва ли някой щеше да открие каквато и да било следа за тях, бе допълнен от новината, че в министерството вече се работи в тази посока. 

Днес проектозаконът за забрана на "златните паспорти" вече е факт и всеки може публично да оцени както достойнствата, така и несъвършенствата му. И, ако може, да предложи нещо по-добро и рационално...

"Установени са случаи, в които при направено вложение чрез договор за доверително управление, лицето не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Проверките от административни органи на извършените инвестиции са значително затруднени и понякога невъзможни, поради банковата и данъчна тайна", мотивират се още авторите на проекта.

И... "обясняват" - за кой ли път - защо

изхвърлянето на "златните паспорти" от употреба

е задължително: "През месец юни тази година е получено поредно писмо от Европейската комисия с изразено безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство чрез натурализация в замяна на предварително определени плащания".

Според Европейската комисия, когато държава членка предоставя гражданство е задължена да гарантира, че прави това без да накърнява същността, стойността и целостта на този основен статут, установен в чл. 20 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

Комисията смята, че всяка държава членка, която "разменя" гражданство срещу пари и задължава другите държави членки на ЕС да признават така натурализираните баровци за пълноправни граждани на ЕС, нарушава споменатата разпоредба на ДФЕС. В писмото изрично е уточнено и още нещо: "златните паспорти" създават и проблеми, свързани с държавността, националната сигурност и суверенитета.

В доклад на Европейската комисия от януари 2019 г. се казва, че схемите за инвестиционно гражданство без или с минимални изисквания за предварително пребиваване, рефлектират върху целия Европейския съюз, защото всяко лице с купено гражданство от държава членка автоматично става и гражданин на ЕС. Тоест -

с едно плащане се пазаруват общо... 27 различни гражданства.

Прилагането и рекламирането на тези схеми създава редица рискове по отношение на сигурността, изпирането на пари, корупцията, заобикалянето на евро правилата и отклоняването от данъчно облагане. В заключение Еврокомисията обещава да наблюдава стъпките, предприети от държавите членки за преодоляване на проблемите с прозрачността и управлението на режимите за инвестиционно гражданство.

Според авторите на законопроекта, проблемите са няколко и "побългарени" типично по нашенски: липса на устойчивост на извършените инвестиции, липса на значителен и траен резултат за българската икономика чрез разкриване на нови работни места, недостатъчна интеграция на натурализираните "инвеститори" и техните семейства и т.н.

Макар за тези лица да се изисква определен срок за пребиваване в България преди подаване на молбата за натурализация, (по чл. 12а – 5 години, по чл. 14а – 1 година, а за съпруга на инвеститора – 3 години), в масовия случай тези лица пребивават на територията на страната за период от няколко дни или седмици. Възможността това да не води до отнемане на разрешения им статут на пребиваване в страната са деликатно оставените... "дупки" в закона. И по-специално - в правилото за отнемане на разрешението за пребиваване, ако в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната.

Припомнено е, че след като преди 2 години кабинетът "Борисов 3" е внесъл в 44-ия парламент аналогичен проект за отмяна на инвестиционното гражданство, се е стигнало до одобряване на различни промени, с които тази възможност е запазена при завишен контрол на инвеститорите.

Според статистиката, от въвеждането на "платеното" гражданство през 2013 г. досега са образувани над 500 преписки за натурализиране на крупни бизнесмени, но досега ползата за държавата и бизнеса е повече от символична. Тоест - никаква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във