Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Българийо, име сладко, корупционен рай!

Пет години след приемането ни в Европа България продължава да бъде гнездо на корупцията и на организираната престъпност. Тази безпощадна истина за кратко време ни навряха в очите от две много важни места - от Европейската комисия и от Държавния департамент на САЩ.


Точно преди един месец бе публикуван междинен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. В него Еврокомисията препоръча да положим повече усилия в борбата с корупцията и с организираната престъпност, както и да реформираме из основи съдебната си система. Документът беше откровено критичен, но по високите етажи на съдебните ни институции беше прочетен като положителен и партньорски.


Преди да бе отзвучало ехото от изискания брюкселски шамар, и ни подхвана големия брат от Вашингтон. Навръх женския празник Осми март (четвъртък) бе публикуван годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2012 година. Основният извод в него е, че у нас корупцията в полицията, митницата и в съдебната система си остава сериозен проблем. Не че няма промени в политиката и действията на тези институции, но американците не виждат съществени резултати от тях. Констатира се, че общественото доверие в съдебната система продължава да е ниско.


Сложните съдебни процедури и пропуските в законодателството бавят прекалено хода на делата и особено случаите, свързани с организираната престъпност и корупция. Често чиновници, за които се установява, че са корумпирани, биват преназначени или освободени от работа, вместо да бъдат уволнени или съдени, се казва в документа. Подобни, ако не и същите бяха критиките и в Междинния доклад на Европейската комисия месец по-рано. Сякаш американците са преписвали от документа, изготвен в Брюксел.


Докладът не е само критичен, отбелязват се и успехите на правителството срещу производството на наркотици и срещу трафика им. Подчертава се, че нашите служби са допринесли за ефективността на международни разследвания, при които са заловени значителни пратки с дрога и са арестувани трафиканти у нас и в региона. Отчетено е, че между януари и ноември 2011 г. Министерството на вътрешните работи е затворило осем лаборатории за синтетична дрога. Отбелязва се приносът на Главна дирекция Борба с организираната престъпност за успеха на разследването, довело до залавянето на 460 кг кокаин във Франция и 290 кг в Гърция.


България отново е определена като транзитна страна за пренасянето на хероин и като производител на синтетични наркотици. Организираните престъпни групи, действащи у нас, са увеличили своето влияние и участие в международната търговия с дрога, констатира се още в доклада от САЩ. Организираните престъпни групи са опитни, добре финансирани и добре окопани в българското общество. Българските черноморски пристанища продължават да се използват от наркотрафиканти, които пренасят кокаин от Южна Америка за Европа и хероин от Турция и Иран към европейските страни.


Преди десетина дни Уикилийкс публикува още един - и още по-безпощаден доклад за ситуацията в България, разработен от американската частна разузнавателна компания STRATFOR, известна като сенчестото ЦРУ. Тя прави проучвания за големи свои корпоративни клиенти - потенциални инвеститори. И там България е определена като страна, където повсеместно властва мафия, а бюрокрацията разваля инвестиционния климат. Мафията владеела пристанищата, сигурността по пътищата и железниците била отчайваща, контрабандата и други престъпления не се докладват и няма противодействие. Корупцията е разпростряна нашироко в правителството и в полицията. Цялостното впечатление от доклада на STRATFOR е, че според състоянието на инфраструктурата си България е страна от Третия свят, а държавното устройство облагодетелства бюрократи и корумпирани политици.


Анализът на агенцията коментира ситуацията у нас преди няколко години, но положението оттогава не се е променило особено, както се вижда от доклада на Държавния департамент. А тук се говори, че е прекършен гръбнакът на организираната престъпност... Освен това в България май има най-много структури на глава от населението за борба с корупцията и организираната престъпност: една дузина спецзвена в прокуратурата, антикорупционни комисии в парламента и към Висшия съдебен съвет. Мегазвеното за борба с корупцията БОРКОР гълта пари и нищо не прави. Имаме си вече дори специализиран съд за борба с организираната престъпност. А миналия месец прокуратурата, МВР и ДАНС подписаха и споразумение за създаване на спец-звена за разследване на престъпления срещу финансовата система и корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни постове.


Да се чуди човек на този фон откъде черпят своите сведения авторите, които пишат докладите в Брюксел и Вашингтон? Защо не виждат каква активна дейност се развива у нас? Не знаят ли, че у нас се отчитат 95 на сто осъдителни присъди за същия период, за който в докладите им се твърди, че не се справяме с престъпността?


Налага се впечатлението, че т.нар. нашенски компетентни органи живеят в някакъв паралелен свят, който има малко допирни точки с действителността. За беда оптимистичната картина, рисувана от родната власт със ярки цветове, не хваща окото в чужбина. Иначе отдавна да са ни приели в Шенген...

Facebook logo
Бъдете с нас и във