Параграф22 Daily

§22 Анализи

Българската мафия се задоми в ЮАР

S 250 a41d5869 77c2 40f6 bfde bec632e9283c

МВР разполага с информация за българите Марио Васев (47 г.), Асен Иванов (51 г.), Борислав Атанасов (45 г.) и Атанас Биков (53 г.), задържани на 1 март за трафик на близо един тон кокаин в залива Салданя, близо до Кейптаун, ЮАР. Според главният секретар на ведомството Ивайло Иванов, четиримата са били в полезрението на службите от доста време, но... службите на ЮАР се оказали по-чевръсти и по-организиран. Според Професионалист № 1 се разследва и версията, че арестуваните в Кейптаун имат отношение към 325-те килограма кокаин, открити на 24 май 2020 г. в столичния Студентски град.

 

Очевидно Васев, Иванов, Атанасов и Биков не са случайни в занаята. По една или друга причина обаче българските служби не са успели да събрат достатъчно доказателства срещу тях, за да ги вкарат на топло. И неволно са съдействали за износ на престъпност, при това - далеч в Южното полукълбо. Тамошните служби обаче не си поплюват.

Засега четиримата нашенци и шестима граждани на Мианмар са обвинени за контрабанда на дрога на стойност 40 млн. долара. Очаква се делото им да тръгне по същество на 23 март, защото досега то бе на трупчета поради липса на заклети преводачи. Български преводач бе намерен сравнително бързо, но се оказа, че в ЮАР не е регистриран нито един човек, владеещ писмено и говоримо бирмански.

Друга спънка за бързия развой на делото стана неразборията около броя на българите. Първоначално полицията в Кейптаун съобщи, че нашенците са четирима. После ги намали до трима, защото единият от европейците бил със словашко гражданство. Накрая се оказа, че и това не е съвсем вярно, тъй като по данни на местните медии българинът Асен Иванов се представил и като Алекс Новак от Словакия.

Самоличностите на Иванов а.к.а Новак са били коментирани заради изясняване на проблема със собствеността на кораба  Windward, с който е осъществен трафика на кокаин. Разследващите все пак са установили, че корабът е собственост на Иванов. А самият съд е боядисан в цветовете на националния ни флаг - сякаш в знак на гордост от важната роля на нашенците в наркооперацията.

По данни на полицията, тиражирани от медиите в ЮАР, четиримата са членове на български престъпен синдикат, свързан с международния трафик на дрога. Принадлежността им към мафията е била подсказана и от още три странични (уж) факта - защита им е поета от скъпо платени местни адвокати; на второто съдебно заседание българите се  появили в дрехи, непосилно скъпи за обикновените моряци; защитата ще пледира за освобождаването на българите под парична гаранция. До заседанието на 23 март те останат в затвора в Малмсбъри.

Кои са фактите за престъпната им дейност, добре известни на българските служби, но които тепърва ще се установяват от южноафриканските им колеги?

Марио Васев беше основен заподозрян за разстрела на т. нар. хроникьор на мафията (и по-специално на  СИК) Георги Стоев, екзекутиран 7 април 2008 г. до столичния хотел "Плиска". Той бе задържан през ноември с.г. (заедно със свой съучастник), но освен огласяване на принадлежността му към групировката СИК, нищо друго не се случи. Двамата бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения, защото не били разпознати.

Всъщност, историята е малко по-различна. Първоначално адвокат Добрин Додев, който е имал среща с Георги Стоев, разпознал Васев по фоторобот на разследващите. На очната ставка по-късно обаче Додов не припознал в "живия" Васев познатото му лице от полицейския фоторобот.

Борислав Атанасов пък се прочу през 2009 г., когато беше отвлечен от "Наглите" и пуснат след две седмици срещу откуп от 500 000 евро. Преди това собственикът на строителната компания "АКБ Пропърти" е бил свързан с кражби на автомобили, грабежи, незаконно притежание на оръжие, твърдеше тогава МВР.

През 2010 г. Атанасов споделя пред журналисти: "Тези изроди ме върнаха с 10 години назад, нека да имат късмета някой ден да ги пуснат от ареста - свят ще им се извие, бедна им е фантазията какво ги чака. Те ме съсипаха, ще им го върна тъпкано."

Твърдостта на заканата няма нищо общо с прякора на Атанасов - Мекото, с който е известен в подземния свят. А там още тогава се шушукаше, че Мекото има апетити в кокаиновия бизнес, заедно със съдружника му в строителната компания и близък приятел Александър Н. Торбов.

Покрай разследването на отвличането, службите разкриват, че Атанасов и Торбов са лежали 2 години в германски затвор за източване на банкови сметки с фалшиви карти. Освен това разбират, че Торбов е бил обвиняем за трафик на кокаин от Южна Америка за България през 2003 година. А приятелчето му Боби Мекото участвал в далаверата като набирал "мулета" за трафика. Според оперативната информация печалбите от този бизнес двамата препирали през строителната си компания.

През 2008 г. Торбов, нигериецът Онума и "мулето" Гриша Григоров са оправдани от Софийския градски съд за контрабанда на дрога. В делото фигурира и името на сириеца Махмуд Хасан ел Саид, известен като българският гражданин Мартин Хасан Дойчев, разстрелян през септември 2005 г. като куче на "Петте кьошета" в София и поради тази причина... съден задочно за трафик на дрога.

Тогавашният вътрешен министър Румен Петков разкри, че срещу Махмуд е имало следствено дело, но той си е сменил името на Мартин и изчезнал от регистрите.

За присъствието на Атанас Биков в тази компания тепърва ще се търсят обяснения, но е факт, че българската мафия толкова отдавна е "уседнала" в ЮАР, че вече се чувства в свои води.

За последно името на страната ни се завъртя в местните криминални хроники през септември 2018 г., когато бе разстрелян сърбинът Джордже Михалевич, сърпуг на "Мис България 1998" Наталия Гуркова. Основната версия бе бизнес с диаманти и близките отношения на Михалевич с чешкия милиардер, беглец от правосъдието и престъпен бос Радован Крейчир.

Срещу скандалния чех бяха извършени поредица от покушения, а през ноември 2013 г. магазинът му за злато и диаманти в търговския център в Бедфордвю бе взривен. В атентата загинаха двама души, а трима от приближените на Крейчир, сред които и един български гражданин, бяха ранени.

Година по-късно - през юни 2014-а, властите в ЮАР изправиха на подсъдимата скамейка българина Михаил (Майк) Борисов Григоров, дясната ръка на Крейчир. Той бе обвинен за няколко мокри поръчки и бе заподозрян за отвличането и изтезаването на брата на един от най-големите наркобосове в ЮАР.

Българо-сръбската група на чеха Радован Крейчир бе разследвана и за трафик на кокаин в съучастие с небезизвестния сръбски наркобос Дарко Шарич, наричан Краля на кокаина на Балканите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във