Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА - НАЙ-ВИРТУАЛНАТА В СВЕТА

И тази седмица членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не изневериха на себе си. Вместо да си губят времето с горещите теми на деня, на редовното си заседание в сряда (5 април) те продължиха да изпълняват рутинните си задължения по укрепването и стабилизирането на съдебната система с такова спокойствие, сякаш сме в края на 90-те години на миналия век, а преговорите за приемането на България в Европейския съюз още не са започнали.
Всъщност кадровиците на Темида са абсолютно прави да не обръщат внимание на еврокомисаря Оли Рен, който в понеделник (3 април) пред външната комисия на Европейския парламент разби на пух и прах илюзията, че съдебната реформа в страната върви с ускорени темпове и според предписанията на Брюксел. А причините, поради които те за пореден път демонстрираха изумителния си непукизъм, са две.
Най-напред членовете на Висшия съдебен съвет станаха първите люде на държавна заплата, които бяха започнати с критичните оценки в докладите на евроекспертите, които в края на февруари приключиха последната партньорска проверка на свършеното по глава 24 Правосъдие и вътрешни работи. Знаменателното събитие се случи на 22 март, защото министърът по европейските въпроси Меглена Кунева прецени, че е по-редно да информира най-напред ВСС за вероятността Брюксел да ни наложи правосъдна предпазна клауза, а не правителството или парламентът.
Втората причина е, че открай време (най-малко от пет-шест години) членовете на Висшия съдебен съвет се интересуват от реформата само тогава, когато трябва да си увеличат заплатите, да запазят правомощията си от орязване или да усвоят някой и друг евромилион, отпуснат по програма ФАР за някакъв измислен проект.
На трето място, едва ли в България има други хора, които да знаят по-добре от кадровиците на Темида кои са онези зли сили, които умишлено стопират реформата на съдебната система и... срещу колко пари вършат те пъкленото си дело. Още повече че неколцина от членовете на ВСС съвсем отблизо са запознати с най-любимите похвати, чрез които висшата съдебна номенклатура непрекъснато връщаше реформата на съдебна система в първи клас.
И накрая - каквото имаха да казват по въпроса за предпазната клауза и европейското бъдеще на България, членовете на Висшия съдебен съвет си го казаха още в понеделник по обед (3 април). И то не чрез когото и да било, а чрез двама от най-личните си колеги - председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров и правосъдния министър Георги Петканов.
Събитието, на което те авансово лишиха останалите членове на ВСС от възможността лично и колективно да обявят, че нямат нищо общо с провала на съдебната реформа, бе отчетът на Военноапелативния съд за 2005 година. А конкретният повод, заради който Иван Григоров и Георги Петканов за първи път от много време насам демонстрираха топли чувства и пълно единомислие, бяха думи, които никога не са излизали от устата на вътрешния министър Румен Петков.
... Пет дни по-рано - на 29 март - шефът на МВР събра всички криминални репортери от националните медии, за да поговори с тях за докладите на евроекспертите и за позицията на МВР по отношение на критиките и препоръките. Срещата продължи около час и петнайсет минути, като министър Румен Петков в прав текст обясни кои оценки не приема, с кои е съгласен и защо някои от препоръките му звучат пресилени.
Кой знае защо тази среща хвърли в такъв потрес председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, че след неколкодневен размисъл той заяви: Изказването на Румен Петков е обидно, целенасочено и дълбоко ме засегна. Аз прочетох доклада на евроекспертите и открих седем сериозни критики към работата на МВР и нито една сериозна към правосъдието. Това са некоректни номера да прехвърляш своите вини на другите.
А след това, сякаш забравил изобщо за отчета на Военноапелативния съд, председателят на ВКС Иван Григоров доразви тезата си и... хвърли в тежко недоумение както колегите си, така и съдебните репортери: В доклада има неверни неща и е неоправдано правосъдието и вътрешният ред да бъдат в една глава. Не може една независима власт, каквато е съдебната, да е сложена на едно място с част от изпълнителната власт, но това не зависи от нас. Това пречи да се диференцира отговорността, заключи Иван Григоров.
Всеки, който не познава професионалното житие и битие на председателя на Върховния касационен съд, ще махне с ръка и да промърмори: Разгеле, след шест-седем годишно яко харчене на европейски и на български пари човекът най-сетне се събуди и прозря истината! Тъжното обаче е, че Иван Григоров прекрасно знае какво приказва и защо го приказва точно в този момент. При това - без абсолютно никакъв повод.
Параграф 22 разполага с пълния запис на срещата между вътрешния министър Румен Петков и криминалните репортери на 29 март и в него няма дори една меверейска сричка срещу правосъдието, магистратите и Висшия съдебен съвет. Тъкмо обратното. Шефът на МВР защити Националната следствена служба, която на практика бе ликвидирана от предишното правителство и парламентарно мнозинство на НДСВ и ДПС. Пресече всякакви опити на репортерите да научат нещо повече за наследството в МВР, оставено от бившия му шеф Георги Петканов и бившия главен секретар - ген. Бойко Борисов. А накрая заяви, че България сигурно е допуснала и грешки в работата по глава 24 - Правосъдие и вътрешни работи, но те в никакъв случай не би трябвало да са пречка за пълноправното ни членство в ЕС. Стига, разбира се, Европейската комисия обективно и реалистично да оцени постигнатото през годините.
Колкото до конкретната размяна на въпроси и отговори между вътрешния министър Румен Петков и криминалните репортери, посветена на вината и отговорността за евентуалното задействане на предпазната клауза, тя изглежда така:
Въпрос: Министър Петков, сред препоръките на евроекспертите има ли ясно изразена позиция, че е по-добре да се задейства предпазната правосъдна клауза?
Румен Петков: Не. Сред тези (препоръки - бел. ред.), които засягат МВР - категорично не!
Въпрос: Г-н министър, глава 24 е повече вътрешни работи, отколкото правосъдие, но като че ли правосъдието ще пострада повече...
Румен Петков: Като че ли е повече правосъдие, отколкото вътрешни работи, защото само два от докладите са вътрешни работи. Всъщност, като сте чели докладите, защо твърдите, че са критични?
И докато председателят на Върховния касационен съд отдавна е известен не само със словесните си забежки, но и с честата размяна на приоритетите в съдебната реформа (в периода 2000-2002 г. например той бе отявлен противник на следствието, а през 2003-2005 г. - негов отявлен защитник) за поведението на правосъдния министър Георги Петканов в понеделник (3 април) няма абсолютно никакво логично обяснение.
Веднага след приключването на отчета на Военноапелативния съд Георги Петканов подкрепи Иван Григоров толкова самоотвержено, колкото не са се подкрепяли и опълченците на Шипка преди 129 години.
Единственият лек намек към правосъдието в оценката на евроекспертите от последната партньорска проверка е, че закъсняваме с Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК). Срокът за неговото приемане изтече на 31 март 2006 г., но се очаква да влезе в Народното събрание след седмица. А за седем-осем месеца у нас са изработени толкова закони, колкото за 10-15 години - тържествено обяви министър Петканов, след което издекламира: Имаме нови Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), Административно-процесуален кодекс (АПК), а конституцията ни има вече европейска дреха.
След това замълча за няколко секунди и когато всички репортери очакваха, че той е приключил с волеизявата си, Георги Петканов нанесе своя съкрушителен удар: Основните критики към МВР са за борбата с организираната престъпност и корупцията. Високата престъпност е проблем и ако бъде задействана предпазна клауза, тя ще затрудни правосъдието и вътрешните работи. Затова има резон в думите на г-н Григоров глава 24 да бъде разделена на правосъдие и вътрешни работи. Така наистина ще знаем кой е виновен за забавянето на реформата!
Ако някой си мисли, че изненадите в понеделник (3 април) са свършили с екстравагантната идея за българската ревизия на общоприетите европейски принципи, залегнали в преговорната глава Правосъдие и вътрешни работи, жестоко се лъже. Три часа след като председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров и правосъдният министър Георги Петканов посочиха МВР като единствен виновник за острите критики, вътрешният министър Румен Петков реши да се оправдае по най-... семплия начин: като нахока медиите, че не са го разбрали правилно във ведомствената ИНТЕРНЕТ страница:
Разбирам реакцията на председателя на ВКС Иван Григоров, но винаги съм смятал, че некоректно пресъздадени послания в медиите не носят полза никому - се казва в изявлението на на Румен Петков, разпространено от пресцентъра на МВР. - Държа да подчертая, че никога не съм казвал, че предпазната клауза ще се задейства заради правосъдната система. Всички институции, ангажирани по глава 24 Правосъдие и вътрешни работи, сме партньори и имаме една обща цел - на 1 януари 2007 г. България да стане пълноправен член на ЕС. Винаги съм смятал, че всички институции в България трябва да бъдат единни в борбата с престъпността. Сигурно ще има напрежение, но ние всички трябва да работим заедно, за да постигнем резултати, които, на първо място, да удовлетворят очакванията на българското общество, и на второ - на нашите партньори от ЕС, убедено обобщава вътрешният министър.
А какво точно се случи в сряда (5 април)? Нищо особено - членовете на ВСС хладнокръвно подминаха темата за предпазната клауза и делово запълниха работното си време с назначаване на следователи за прокурори, с повишаване на съдии и с отпускането на допълнителни финансови средства за оборудване на няколко съдебни палати.
Единственият, който дръзна да спомене няколко думи за мрачното европейско бъдеще на България, бе главният прокурор Борис Велчев.
Споделям една част от казаното от комисаря Оли Рен и от това идват моите притеснения. Няма никакво съмнение, че резултатите в борбата с престъпността и корупцията не са достатъчни. Но не съм съгласен, че в Румъния никой не стои над закона. И в България е така и самият факт, че до няколко дни ще поискам от Народното събрание да снеме имунитета на няколко депутати, доказва това. Промените в конституцията, колкото и да са спорни, са стъпка в правилната посока. А МВР и правосъдието не бива да се делят, защото ако полицията има проблеми, то тези проблеми ги има и прокуратурата. Държавното обвинение е свързано както с МВР, така и със следствието, заяви главният прокурор, но... не пред членовете на съвета в залата, а навън - пред медиите. Жест, който нито е случаен, нито е чак толкова обнадеждаващ. Поне за по-нататъшното реформаторско поведение на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във