Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Български банкомат-душмани завладяват света

Тревожно се множат отговорите на един-единствен въпрос, който в последно време направо не ни дава мира: защо, братя европейци, не ни щете в Шенген? Ако адресираме питането към жителите на южния френски град Монпелие, те сигурно дружно в хор ще отвърнат: защото сте големи бандити!


Жандармерийското поделение в Монпелие е задържало в края на миналата седмица престъпна група българи за източване на банкови карти. Разследващите са установили, че сънародниците ни са копирали данни от картите чрез устройства, поставяни на банкомати. След това са изработвали фалшиви карти, чрез които са успели да изтеглят 100 хил. евро от чужди сметки. Фалшивите карти са били използвани основно в САЩ и Канада.


Според информация от френската жандармерия разследването е било проведено в сътрудничество с българските служби. Миналата седмица след обмен на данни французите проследили един от заподозрените в пътуването му от България към Франция. След това те поставили под наблюдение банкоматите в град Льо Ман, където заподозреният се настанил. Той бил задържан в момент, когато монтирал скиминг устройство на банкомат. Двама други българи са задържани в хотела, където бил отседнал и арестуваният. Тримата ще бъдат изправени пред съда още тази седмица, съобщиха медиите от Монпелие.


Оказва се, че от измами със скиминг, дело на нашенци, е пропищяла и Германия. При последния установен подвиг на родни измамници е доказано, че неколцина българи са успели да източат от хановерската Фолксбанк общо 900 000 евро от банкови сметки.


Според статистика на криминалната полиция през 2011 г. в Германия са били регистрирани общо 1296 манипулирани банкомата. Скимингът си остава популярен метод, като според Федералната криминална служба щетите от тази престъпност за 2011 г. възлизат на близо 35 млн. евро.


Германските криминалисти обаче вече могат да си отдъхнат, тъй като според статистиката им вълната на източване на банкови сметки постепенно затихва. Истинският бум на измамите с дебитни и кредитни карти в Германия е бил отчетен през 2010 година. Оттогава насам случаите намаляват, сочи последният доклад на Федералната криминална служба, твърди Дойче веле . В него българите и румънците обаче все още се споменават като едни от основните извършители на този вид престъпна дейност.


Практиката на германските криминалисти сочи, че обикновено престъпниците са организирани в малки групи, което ги прави доста гъвкави. По правило, след като са скимирали данните за достъп до банковите сметки на различни хора в страната, извършителите бързо напускат територията на Германия. Впоследствие данните се прехвърлят върху специално изработени дубликати на банкови карти, т.нар. white plastics , с чиято помощ се източват чуждите сметки.


Измамите с карти е една от причините банките в Европа постепенно да изваждат от употреба дебитните карти с магнитна лента. Те я заменят с чип, чието незаконно разчитане е много по-трудно. Според анализите на Федералната криминална служба престъпниците вече са принудени да теглят пари по този престъпен начин от страни, които са извън ЕС. Криминалистите отчитат мигриране на този вид престъпност към САЩ, Русия, Мексико, Аржентина и Колумбия. Тенденцията отчетливо се наблюдава през първата половина на 2012 г., гласи докладът на службата.


Общият брой на българските граждани, извършили престъпления на територията на Германия през 2011 г., е 8300. През 2009 г. са били регистрирани 6372 извършители. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия задържаните български граждани са били 2026 души. По данни, обобщени от българското дипломатическо представителство в Бон, има тенденция за нарастване на престъпността, включително и в рамките на тази германска провинция, която се потвърждава и от криминалната статистика в Северен Рейн-Вестфалия. Провинцията постепенно придобива печалната слава на запазена територия за българските сутеньори, които все повече разрастват бизнеса с женска плът.


Анализите на Федералната криминална служба и на регионалните дирекции сочат, че българските престъпници са специализирани в три основни вида престъпления. Двадесет на сто от всички извършени в Германия престъпления, свързани с трафик на хора, са дело на български граждани. Бизнесът с фалшифицирани евробанкноти също е предпочитан. След румънци и турци българите са на трето място сред чуждестранните фалшификатори на пари в Германия. Измамите и кражбите също често са дело на хора с българско гражданство. Забелязва се и нарастване на броя на престъпленията в сферата на наркотрафика, отчитат в службата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във