Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Български блогър в помощ на безследно изчезнали

31 май 2011
Перник
Момиче на 18 г., високо 173 см, с кафяви очи, с кестенява дълга коса.
Росица Бориславова Благоева, родом е от Перник.

02 юни 2011
с.Басарбово, Русе
Момиче на видима възраст 14-16 години, ръст-около 171см; слабо телосложение; коса - тъмнокестенява, дълга; лице - бяло, продълговато, очи - кафяви. Облекло: черна тениска с къс ръкав, сини дънки, черни маратонки. Първо РПУ Русе издирва непълнолетната Цветослава Ангелова Георгиева - на 16 години, от Русе. На 02.06.2011 г. е напуснала дома си в с. Басарбово, ул. Иван Вазов, и е в неизвестност.

05 януари 2011
Русе
Момиче на 18 г., ръст - 155 см; очи - сини; слабо телосложение; кестенява, права, средно дълга коса; продълговато, бяло лице. Облечена е била с бяло шушляково яке. Момичето страда от психично заболяване. По молба на близките МВР издирва Антоанета Еленова Маринова от Русе. Момичето е на 18 години. Напуснало е дома си в гр. Русе на 05.01.2010 г. и оттогава е в неизвестност.

Това не са обяви от полицейски регистър на изчезнали момичета - МВР просто не поддържа такъв. Но благодарение на ентусиазма на един от най-популярните блогъри в български интернет - Боян Юруков, във виртуалното пространство вече има регистър на изчезналите хора в България. Блогърът е автор и собственик на един от най-полезните сайтове в интернет - lipsva.com. Електронната страница на вътрешното министерство определено не би могла да му съперничи в тази област. Бедата е, че МВР не прави нищо, за да сътрудничи едно полезно начинание, каквото е lipsva.com, който се попълва и списва от Юруков.
Досега в 28 страници на сайта са регистрирани с имената и снимките им 275 изчезнали люде от страната. От тях 72 са деца, 56 - млади жени. Авторът на сайта твърди, че това са едва една четвърт от всички известни в страната случаи на безследно изчезнали хора. Една трета от регистрираните в сайта са изчезнали през последните две години, а за повечето изчезнали преди появата им в блога не се е знаело нищо. В момента в сайта са изложени 270 нерешени случая и анонимни данни за 100 решени случая.
В страната ни няма единен бюлетин за изчезналите. Някои от областните дирекции на полицията поддържат рубрики Издирвани, но в тях повечето герои са криминално проявени. В сайта на Столичната дирекция например фигурират четирима издирвани, сред които познат е Николай Маринов- Малкия Маргин. Останалите са в неизвестност.
Информация за изчезнали се публикува в 28 отделни бюлетина на дирекциите на полицията в различните населени места. Най-често това се случва седмици след изчезването и след изрично настояване на близките. Няма единен бюлетин за изчезнали, информацията не е структурирана и систематизирана. Процедурите на полицията са тромави, МВР е черна кутия, която има нужда от реформа и отвореност, но това не се случва, пише Юруков в сайта си.
Най-любопитното е, че роденият през 1984 г. в Добрич блогър живее и работи във Франкфурт. Дали защото родният му град в последните 20 години се прочу като същински Бермудски триъгълник за хора, които сякаш се стопяват във въздуха, но Юруков продължава и до днес да попълва сайта си от далечния германски град. Боян е завършил изчислително инженерство в Tехническия университет в Дармщат. Сега работи в компания, която предоставя платформа за търговия на финансови инструменти на над 5000 компании на всички континенти.
През февруари 2010 г. Юруков участвал в конференция One Young World, от която почерпил вдъхновение да сътвори нещо със социална насоченост. От няколко нашумели случаи с мистериозно изчезнали хора той решил, че един портал с подобна насоченост може да бъде безкрайно полезен както на роднини на изчезналите, така и на полицията.
В сайта всеки ден постъпва информация, която изпращат различни хора. Всяко съобщение се препраща в социалните мрежи от рода на Туитър и Фейсбук и така става достояние на хиляди хора. Според Юруков целта на lipsva.com не е да се превърне в национален регистър. По-скоро идеята му е сайтът да се използва като платформа от компетентни институции или неправителснвени организации. Засега от МВР обаче не са проявило интерес към сайта.
Блогърът има намерение да изгради мрежа за бързо реагиране, като се свърже с големи вериги магазини, които разполагат с офиси в цялата страна. Идеята му е при случай на изчезнал човек магазините да получават електронно съобщение за случилото се, с описание и с плакат Издирва се!, готов за разлепване.
През пролетта тази година Юруков се свързал със столичната полиция. Но нейните служители изразили резерви заради споделените в съобщенията лични данни на изчезналите.
Не е тайна, че обикновено се изчаква два-три дни преди някой да бъде обявен за издирване. Това време обаче е загубено за разследването - както по отношение на горещите следи, така и като качество на свидетелски показания.
Крайната ми цел е проектът да стане излишен. Това ще стане, когато МВР или организация, работеща с него, направят нещо подобно на регистъра. Тогава просто ще настроя сайта да препраща такава информация към техни проекти и сигурно ще се захвана с друго подобно нещо, заявява блогърът.
Засега Бермудският триъгълник, който поглъща без следа млади и стари, продължава да съществува. Сайтът lipsva.com изглежда ще има дълъг живот, тъй като в полицията все още нямат идея как да се противопоставят на този проблем. Дори когато става въпрос за инцидент в центъра на столицата. През май 2010 г. след посещение в американското посолство безследно изчезна 22-годишният студент от Попово Петър Димитров. На 12 май той се явил на интервю за виза, тъй като искал да замине на студентска бригада в САЩ, но получил отказ. След това следите му се губят и до момента Петър не е открит. Един месец по-късно, на 11 юни, баща му Владимир Димитров посетил посолството, за да се запознае със записите от видеокамерите там. От тях става ясно, че момчето е влязло в сградата на представителството, но никой не го е видял да излиза оттам, въпреки че отвън са го чакали приятели. Записите са го хванали в крачка, но към вътрешността на посолството. Неговите служители обаче твърдят, че момчето е напуснало сградата. Недоволен от обясненията, които получил в посолството, бащата Владимир написа писмо до президента Барак Обама, в което иска съдействие за изясняване на случая. Не обвинявам никого за нищо, но за да мога да изискам от българските институции да издирят сина ми, ми е необходимо реално доказателство, че е напуснал сградата на посолството. Затова се обръщам към вас с огромната молба да ми съдействате. Убеден съм, че органите за сигурност на посолството на САЩ разполагат с достатъчно доказателства, които да ме убедят, че той е напуснал сградата, и да ме информират за неговото психическо състояние при напускането, тъй като виза му е била отказана, заявява в писмото си бащата. В обръщението си към президента той отхвърля версията, че синът му може да е заминал нелегално в чужбина, тъй като момчето не е разполагало със средства. Въпреки записите от охранителните камери и въпреки уверенията на пресслужбата на посолството, че то оказва пълно съдействие на бащата на студента, на полицията и на външното ни министерство по този много важен случай, движение по разследването му няма. Петър все още присъства в регистъра на МВР за изчезнали хора.
Статистиката сочи, че броят на издирваните лица у нас се движи между 25 и 31 хиляди годишно. В това число обаче влизат и издирваните във връзка с различни криминални случаи, на осъдени и т.н.
В Европа отдавна са създали система за получаване на сигнали за загубени хора, предимно за изчезнали деца. Още през 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116 000 за гореща телефонна линия, по която да се съобщава за изчезнали деца на цялата територия на EС. По данни на Фондация Център Надя проектът за разработване на подобен номер и създаване на национален център за издирване на изчезнали деца все още се работи.

КАРЕ-1
318 изчезнали столичани през 2010 г
През 2010 г. в София са били обявени за изчезнали 318 души, сочат данни на столичната полиция. От тях са открити 268, а само петима от общо 355 души, които са в неизвестност от 2009 г., все още не са намерени.
Полицията уточнява, че голяма част от изчезналите са стари хора, психично неуравновесени или деца от социалните домове. При последните често се случва да бягат по няколко пъти месечно и затова присъстват почти постоянно в списъка с изчезнали. Те съставят голям процент от т.нар. безследно изчезнали. Полицаите обикновено ги намират до една-две седмици, след обявяването им за загубени и ги връщат в дома им. Практиката обаче показва, че хората правят такива бягства многократно, твърдят от сектор Издирване към СДВР.
Често полицията търси и лица, избягали след семейни раздори. Не са малко и случаите, в които, издирвайки изчезнал човек, полицаите попадат на убийства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във