Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Български Фалконе* на мушката на мафията

Небивало за българската действителност събитие се случи през тази седмица - полицията арестува криминално проявен, който подготвял покушение срещу съдия. Поне досега никой не бе заплашвал живота на магистратите в черни тоги. Ако използваме патоса на вътрешния министър - защото съдът в повечето случаи оправдава престъпниците, вместо да ги тика зад решетките.
Защо, да речем, един наркобарон като Митьо Очите да има зъб на някой магистрат?! Той по-скоро трябва да ходи в църквата и да им пали свещи за здраве. Защото получи смешна присъда от четири години затвор след споразумение с прокуратурата. Освен това я прекара в общежитие от лек тип. Дори не ги излежа докрай, а докато пребиваваше там, не се лишаваше от забавления по дискотеки, плажове и яхти.
Не такъв обаче е случаят с 30-годишния русенски наркотрафикант Симеон Симеонов, по прякор Голямото слънце. Той беше заловен във вторник (15 февруари) по подозрение, че замислял убийство с цел отмъщение на съдията от Софийския градски съд (СГС) Десислав Любомиров. Причината е присъда от осем години затвор, която същият този съдия му даде заради участие в организирана престъпна група, разпространявала наркотици и занимавала се с проституция. Тя е потвърдена от апелативния съд и е оставало да мине само пред ВКС.
На 11 март 2010 г. състав на Русенския окръжен съд с председател Любомиров осъди групата за разпространение на наркотици на Пламен Кунчев-Паци на общо 49 години затвор и на парични глоби в размер на 105 000 лева. Освен Пламен Кунчев пред съда се изправиха Цветелин Цонев, Симеон Симеонов, Станимир Стоименов, Милен Колев, Павлин Мутафов, Калоян Костов, Борислав Георгиев, Александър Стоянов и Александър Кацарски. Всички те са стари познайници на полицията в крайдунавския град. В хода на делото обаче четирима от подсъдимите, сред които и тарторът на бандата, успяха да напуснат страната и сега се издирват. Предполага се, че в момента се укриват в Южноафриканската република и в Испания.
По информация на разследващите водачът на групата Кунчев и Станимир Стоименов се свързали със Симеонов от ЮАР и му възложили да ликвидира съдията. Първият получи миналата година 10 години затвор от съда, а вторият - 9 години решетки.
Симеонов трябвало да планира престъплението и да намери физически изпълнители. Той започнал подготовката на покушението още през октомври миналата година. Първоначално наел апартамент в столичен квартал, близо до блока, в който живее съдията Любомиров, и започнал да изучава неговите навици - кога тръгва на работа, кога се прибира, с кого се среща и т.н. Съдията потвърди тези дни, че от началото на годината е предупреден от полицията, че го дебнат килъри, за да го ликвидират. От полицията заявиха, че след евентуалното покушение Симеонов е смятал да напусне нелегално България и да се установи в ЮАР, където сега се крият поръчители на покушението. При ареста наркотрафикантът се опитал да избяга през мазетата на жилищна сграда. При претърсването на апартамента, който обитавал, са иззети лаптоп, два мобилни телефона и устройство за заглушаване на апарати на мобилните оператори.
Според шефа на Главна дирекция Криминална полиция старши комисар Ангел Антонов информацията за подготвяни действия застрашаващи живота и здравето на съдията са били получени първоначално от областната дирекция в Русе. С информацията е запознат градският прокурор Иванка Трифонова и заместник главният прокурор Бойко Найденов. Образувано е досъдебно производство срещу Симеон Симеонов затова, че на неустановена дата в периода месец октомври 2010 - месец януари 2011 г. е извършил действия по приготвяне на убийството на Любомиров - престъпление по чл. 117, ал. 1 от НК, уточни старши комисар Антонов.
Четиридесет и една годишният съдия Десислав Любомиров стана известен веднага щом дойде в столицата с това, че задържа за постоянно в ареста бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Както е известно, тримата са подсъдими за подкуп, предназначен за следователя Петьо Петров, който е работел по разследване срещу Цонев. В този случай любопитното е, че след като почти всички съдии - 31 от общо 35-членния състав на наказателното отделение на Софийския градски съд, поради колегиални съображения си направиха самоотвод по това знаково дело, Любомиров се съгласи да го поеме. Той посочи, че отскоро в СГС и почти не познава колегата си Петър Сантиров. Преди време Десислав Любомиров бе сред основните кандидати за шеф на СГС, когато на този пост бе избран Георги Колев. Той и сега е сред кандидатите за този пост, овакантен наскоро , тъй като Колев стана шеф на Върховния административен съд и в момента СГС е под управлението на временно изпълняващ длъжността.
Заплашеният със смърт съдия се ползва с уважението на колегите си заради твърдия си характер и за амбициите си да отстоява докрай своите позиции, без да се съобразява с каквато и да било конюнктура. Той е страшилище за адвокатите, които - докато беше русенския в съд, накара да се явяват с тоги в неговите съдебни заседания. Магистратът е известен с това, че налага драконовски глоби за безпричинно неявяване на защитниците и не жали и даже такива имена като Петя Шопова и Илиян Василев. Той неведнъж е отстранявал и вещи лица заради зле свършена работа.
Кариерата му е минала през всички етапи на развитие - от редови съдия в районен съд, през заместник-шеф на окръжния съд в Русе до съдия в Софийския градски съд. Той е и първият съдия, когото Инспекторатът на ВСС персонално похвали за добрата организация на работата на съдилището в крайдунавския град. Именно там съдията успя да приключи едно от най-тежките дела срещу организираната престъпна група на споменатия по-горе Паци, макар и делото да се проточи с години заради неявяване на подсъдими и адвокати. Съпругата на съдията също е магистрат и работи във Върховния административен съд.
Заради заплахите над неговия живот полицията му е поставила постоянна охрана. Тези мерки и стресът, в който сега живеят съдията и неговото семейство (Любомиров има три дъщери), до голяма степен можеха да бъдат избегнати. Това можеше да стане, ако вместо да освобождават от ареста подсъдимите наркотрафиканти, сред които и арестуваният Симеонов, ги бяха оставили зад решетките за по-дълго.

*Джовани Фалконе е италиански магистрат, известен борец срещу Коза Ностра. Убит от сицилианската мафия през 1992 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във