Параграф22 Daily

§22 Анализи

Български журналист от разследващия сайт Belinkat пуснал видеото от шпионския скандал в Сърбия?

 

Аферата с шпионски привкус, която се развива в съседна Сърбия като лавина, предизвика и реакциите на Русия. Шпионският скандал в Сърбия е поредната провокационна история преди държавни контакти на висше равнище, заяви на брифинг официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова.

ТАСС на свой ред цитира публикация в белградския "Вечерне новости" от днес, според която човекът, заснет на видеото с руския офицер Георгий Клебан не е държавен служител и въобще не е сръбски офицер. По данни на изданието става въпрос за частен предприемач. В публикацията се твърди, че оперативният запис е правен преди повече от година от една от западните служби. Това би могла да бъде една от спецслужбите на Румъния, действаща под покровителството на САЩ, цитира ТАСС. "Вечерне новости" помества и коментари на източници от сръбските служби, които определят ситуацията като опит да се навреди на руско-сръбските отношения.

Изданието посочва, че видеото е качено в YouTube, като е било споделено от "независимия български журналист Христо Грозев" в профила му в Туитър. В поста си той е коментирал, че полковник Клебан е от ГРУ, официалната му резиденция е в Централната военна академия в Москва, а съпругата му била докладвана на адреса на щаба на "Специалните сили". Според публикацията Грозев коментирал, че на видеото са заснети неизвестен офицер от сръбската армия и представител на военното аташе на РФ в Сърбия. Грозев е обявил, че в случая става дума за вербовка на руски шпиони.

Белградският всекидневник коментира, че Христо Грозев е изследовател на заплахите за сигурността, зад които стои Русия. Според изданието Грозев от 2015 г. пише за сайта за разследване Belinkat. Неговото име е свързано с доказването на връзката на  двама руски офицери в свалянето на малайзийския Боинг над Украйна през 2014 г., предполагаемото участие на ГРУ в събития в Черна гора през 2016 г., както и разкрития по случая с отравянето на Сергей Скрипал. Грозев има бакалавърска степен от американски университет в България, живее във Виена и управлява радиостанции в Холандия и Украйна, твърди "Вечерне новости".

Facebook logo
Бъдете с нас и във