Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Българският Ескобар превъртя

Петричкият наркобарон Огнян Атанасов, чието име тези дни възкреси вътрешният министър Цветан Цветанов, е нагледна илюстрация за многото чупки на аршина, с който мери българската Темида. Не двоен, не троен ами... фактите говорят сами по себе си.
Толкова много е писано за този петрички наркотрафикант, че човек би могъл да се удави в мастилото, което е изляно в медиите по негов адрес. Минаха четиринадесет месеца (от март миналата година), откакто той бе задържан при мащабна операция на МВР. Както припомни вътрешният министър на 1 май в едно телевизионно предаване, Атанасов тогава бе задържан с над 70 килограма хероин. В дома му бяха открити сто СИМ карти, петдесет мобилни телефона, а у него и у неговите партньори, задържани пак тогава, бяха намерени и някъде около 700-800 хил. лева.
Дотук добре. Нататък продължава с поредния български съдебен парадокс. Параграф 22 също няколко пъти писа, че петричкият наркобос е осъден на 18 години решетки в южната ни съседка за наркотрафик, но излежава само четири в затвора Касандра на Халкидическия полуостров. Оттам той избягва и неизвестно как се прибира в България, където необезпокояван от никого продължава да се занимава с престъпния си бизнес. На солунската прокуратура й е омръзнало - без резултат - да изпраща европейски заповеди за арест (пет през последните две години!), които нашият съд непрекъснато връща с различни обяснения. Или в тях нещо не било написано, както трябва, или тук имало неприключило дело срещу петричанина. Или пък липсвали гаранции, че след като бъде осъден в Гърция, Атанасов ще бъде върнат в родината си да излежи наказанието.
През август миналата година българският съд най-сетне кандиса да върне Атанасов на гърците, но... след като свършат делата му на родна почва. Като имаме предвид скоростта, с която се движат процесите у нас, това означава - нивга. Очевидно обаче определяният като български Ескобар наркобарон е убеден, че контролира ситуацията тук, защото вече няколко пъти заявява, че за нищо на света нямало да се върне в гръцкия затвор.
Ако проследим събитията около неговата персона, може да се окаже, че той не е далече от истината. Така например за двата килограма хероин, с които бе заловен навремето в Гърция, в южната ни съседка му дадоха 18 години затвор. За същото престъпление (което той призна пред тукашните магистрати) у нас Атанасов получи три години и половина условно. В резултат на това, докато тече тази му присъда, вече години петричкият бабаит си търгува преспокойно с наркотици в страната и дори препраща дрога към чужбина.
Нямаше да припомняме всички тези факти, ако съдебният фарс с Атанасов не продължава и до ден днешен. Та и вътрешният министър Цветанов да има по всяко време удобен пример за дереджето на българския съд... Междувременно подсъдимият за наркотрафик Атанасов не мирясва. Последният от скандалите, свързан с персоната му, бе задържането му на международния път Е-79 заради нарушаване на условията за домашен арест. На 13 април състав на Софийския градски съд (СГС) под ръководството на съдията Мариян Марков изменя наложената му преди повече от година мярка за неотклонение от задържане под стража в домашен арест заради влошеното му здравословно състояние. За всеки, който е наблюдавал подсъдимия по време на съдебните дела, гледани в Благоевградския окръжен съд, е видно, че човекът не е добре. Поне така изглежда. Откакто Атанасов бе задържан на 5 март 2010 с групата си за наркотрафик, макар и да се води в ареста, той пребивава повечето време в болнични заведения, макар и към местата за лишаване от свобода. Шест месеца е лежал в болницата на Централния софийски затвор, а почти четири месеца - в МВР болницата. И когато най-сетне го пращат под домашен арест, вместо да се прибере Атанасов (заедно с адвоката си в колата) се отклонява от пътя и е закопчан на шосето. Наложена му е временна мярка за нарушаване условията на домашен арест. Това обясниха за Параграф 22 от Софийския апелативен съд.
Веднага след това пък Благоевградският окръжен съд разпорежда да бъде задържан под стража във връзка с друго дело - за пране на пари. Прокуратурата го обвинява, че е държал в обитавана от него къща в с.Тополница, имущество, за което е знаел, че е придобито чрез престъпление - 55 000 евро, ръчни часовници и златни накити. От прокуратурата съобщиха, че правната квалификация на деянието е по чл. 253, ал.2 от НК (пране на пари).
Престъплението, за което ще бъде търсена отговорност от Атанасов, е ръководене на организирана престъпна група за трафик и разпространение на наркотични вещества. По този случай на 25.11.2010 г. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт в СГС, който вече е разглеждал делото.
Междувременно - след задържането му през април т.г. на главен път Е-79, Атанасов е прегледан в благоевградския психодиспансер и му е поставена диагноза тревожно депресивен синдром. Според коментарите това заболяване е предизвикано от продължителното лечение на подсъдимия с огромни количества от антидепресанта транксен. Това лекарство петричанинът употребявал дълги години без лекарски контрол. Вследствие на ареста му и на ограниченията, наложени му в МВР болница, този вид лечение било преустановено и това донякъде причинило окаяното му състояние. Сега трафикантът почти не се хранел, пиел само вода.
Здравословното състояние на моя подзащитен е доста лошо. Затова и той наскоро беше настанен в държавната психиатрична клиника в гр. Ловеч, информира Параграф 22 адвокатът на Огнян Атанасов Тома Гунчев. По тези причини защитата отново е обжалвала решението на благоевградските магистрати за задържането на боса под стража. От Софийския апелативен съд обясниха във вторник (3 май), че мярката е гледана, но е решено подсъдимият да остане в ареста. Ако пък излезе и невменяем, процесът съвсем ще втаса...

Facebook logo
Бъдете с нас и във