Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРСКИЯТ МУСКЕТАР

Близо осем месеца минаха, откакто петима прокурори от спецзвеното към СГП - Божидар Джамбазов, Станимир Димитров, Нелчо Неделчев, Калин Софиянски и Севдалин Цанков се мъчат да надвият лошите. Колегите им от Софийската градска прокуратура (СГП) са ги кръстили петимата мускетари. И те, подобно на героите от прословутия роман на Александър Дюма Тримата мускетари, си имат своите ценности и приоритети. И те като Атос, Портос, Арамис и Д`артанян се борят в името на честта и родината (в името на краля). На този етап резултатите са две към едно в полза на родните ни мускетари. И ако те продължават все в този дух да громят лошите, то като нищо и тази приказка ще приключи с щастлив край - доброто за сетен път ще надделее над злото.
Човек, за да работи в прокуратурата, трябва да обича предизвикателствата, трябва да има хъс и за работа, и за борба, казва шефът на спецзвеното Божидар Джамбазов. Съвсем наскоро (на 26 юни) той навърши 35 години, но въпреки това продължава да е един от най-младите ръководители в държавното обвинение. При това с кариера, на която всеки би завидял.
През 1997 г. Джамбазов завършва Юридическия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски, започва стаж в Софийския градски съд, но още след първите няколко месеца разбира, че призванието му не е да бъде безпристрастен арбитър. Година по-късно Джамбазов вече е младши прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП), а през 2001-ва е назначен за титулярен обвинител в Софийската районна прокуратура. От 2004-а той вече е повишен в ранг и длъжност прокурор от Софийска градска прокуратура.
На 14 ноември 2006 г. Божидар Джамбазов записва първата голяма червена точка в биографията си. Тогава със заповед на главния прокурор той оглавява Хвърковата чета на Велчев, т.е. специализираното звено за разследване на най-тежките дела за организирана престъпна дейност и корупция по високите етажи на властта. А на следващия ден - 15 ноември, Висшият съдебен съвет вписва в трудовата биография на Джамбазов и втората голяма червена точка - по предложение на обвинител № 1 той е назначен за заместник-ръководител на СГП.
През кратката му кариера на редови обвинител от Софийската градска прокуратура името на Божидар Джамбазов нашумя покрай няколко много скандални случая: делото за пране на пари срещу покойния вече Иван Тодоров-Доктора и ортаците му от Финансово-брокерска къща Амигос - 3, срещу бившия шеф на Държавния резерв Йовчо Йовчев, срещу бившия столичен градоначалник и настоящ депутат Стефан Софиянски (за сделката с Бизнес център Гурко 1), делото за аварията в Кремиковци и т. н.
Вярно, в портфолиото на Джамбазов има и няколко загубени съдебни битки (примерно - срещу част от източилите Първа частна банка, както и срещу Александър Божков, вицепремиер и министър на икономиката в първото правителство на Иван Костов), но... какво да се прави. Въпреки всички писани закони и неписани норми за морал и етика съдебните процеси в България са като мачове от елитния ни футболен шампионат: човек никога не знае в чия полза ще свири реферът и дали съперникът предварително не е купил я вратаря, я един-двама защитници.
Освен Джамбазов в Хвърковатата чета на Велчев работят още четирима прокурори, а две-три седмици след тяхното командироване в сградата на Националната следствена служба в кабинетите им са стоварени общо 25 досъдебни производства, кое от кое по-тежко или по-... деликатно. Досущ като на шеф, на Джамбазов му е разпределен най-горещият картоф от купчината - делото срещу бившия директор на Топлофикация - София АД - Валентин Димитров.
От всички 25 досъдебни производства, с които ни ощастливиха преди около осем месеца, 15 вече са приключени и са внесени с обвинителни актове в съда - откровен е Джамбазов. - За мен това е голямо постижение, защото за първи път се прави подобен експеримент: отделя се група прокурори, възлагат им се определен брой дела, осигурява им се всичко необходимо и... ако човек може, върши си работата и жъне успехи. А пък ако не може - сам си носи последствията. И по линия на ръководството, и по линия на обществото...
Първоначално не предполагахме какво голямо натоварване ни чака. Но в процеса на работа се оказа, че нещата са доста по-сложни. Всеки би казал Какво толкова? На човек се падат по около пет дела. Така е, но само като гола статистика, защото тези случаи са изключително сложни и в тях става дума за тежки икономически престъпления, казва още Джамбазов и се отплесва на тема колегиалност, която в прокуратурата, както много добре е известно, открай време е понятие, натоварено с голяма доза дефицит. В смисъл такъв, че когато някой успее, всички викат Ах, колко велик е главният прокурор. А пък когато някой се провали, всички вкупом прехвърлят вината я на съда, я на следствието.
При нас наистина важи девизът на мускетарите Един за всички, всички за един. Заедно решаваме всеки по-сложен проблем и всеки може да разчита на останалите по всяко време на денонощието. Колегите са професионалисти, които имат желание да работят. Те влагат цялата си енергия в онова, което правим и затова съм им много благодарен, твърди още шефът на спецзвеното.
На Божидар Джамбазов все още му е трудно да оцени себе си като тартор на спецгрупа. Не мога, а и не искам да се държа по типичния шефски начин. Не вися над главите на хората и не ги пришпорвам постоянно да работят, защото това е излишно. А и се съмнявам, че човек може да работи ефективно, когато някой постоянно го дебне. Просто смятам, че колегите са професионалисти, знаят какви задължения имат и на този етап ги изпълняват добросъвестно, убеден е той.
Въпреки че е доволен от участието си в експеримента, Джамбазов не крие и притеснението си, че ситуацията, в която се намира всеки член от екипа, е нещо като нож с две остриета. От една страна, наистина сме оставени да работим на спокойствие. От друга страна обаче, това усещане е измамно, защото имаме чувството, че сякаш ни гледат под микроскоп. Наблюдава ни обществото чрез медиите, наблюдават ни и по-горестоящите прокуратури. Гледаме дела с голям обществен интерес и всички знаят кое разследване на кой прокурор е възложено. С други думи - ние сме лицата на тези досъдебни производства, лишени сме от уюта на колективната анонимност и всеки от нас сам си носи кръста - и за добро, и за лошо, защото нямаме право на грешки, споделя Джамбазов.
На този етап той не е срещнал сериозни пречки в работата си. Всъщност проблемите му не са по-различни от онези, пред които се изправя всеки един прокурор - издирване на свидетели, на документи и други доказателства по делата. Неведнъж обаче се е случвало да среща трудности, но не по отношение на някого, а във връзка с новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК).
Привърженик съм на освободения вариант на разследване, докато новият НПК прекалено формализира нещата - казва Джамбазов и изрично подчертава, че за него е неприемливо съдът да връща обвинителни актове за дреболии. - Сбъркаш някъде една дата, а някои съдии се възползват от това и ти връщат цялото дело. Според мен подобни пропуски могат да се чистят по време на съдебния процес, иначе се губи много време, смята той.
Другият проблем, който от години наред връзва ръцете на обвинението, е задължителният разпит на свидетели пред съдия по време на предварителното разследване. Според мен по този начин се обезсмисля работата на прокурора, следователя и дознателя. Хората, от които се снемат показания, се подписват под протокол и носят отговорност за лъжесвидетелстване. Ето защо смятам, че всички, които в хода на процеса оттеглят предварителните си показания, трябва в съдебната зала да обясняват защо на досъдебна фаза са говорили под клетва едно, а в съда - пак под клетва, говорят съвсем друго, казва още Джамбазов.
Може би заради това той харесва онази част от съдебната практика в САЩ, според която и обвинението, и защитата имат право да събират реални доказателства в подкрепа на своята теза. Това е пътят за реформата на българското наказателно правораздаване, защото само тогава ще има състезание в истинския смисъл на думата, твърди Божидар Джамбазов.
В професионален план амбициите му са простички: спецзвеното да приключи успешно възложените му 25 дела, а той да си отдъхне след... внасянето на обвинителния акт за аферата Топлофикация в съда.
Всеки път, когато си кажа, че съм свършил чудесна работа, се случва нещо друго. Преди две години, когато внесох обвинителния акт срещу Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Амигоса, въздъхнах и си помислих, че това е било най-тежкото дело в кариерата ми. А само година по-късно - през лятото на 2006-а - знаете какво стана: поех делото срещу Валентин Димитров. Но, в крайна сметка, това му е хубавото и на живота, и на нашата работата - нов ден, ново предизвикателство, казва още Джамбазов.
Иначе в личен план той няма кой знае с какво да се похвали. Живее за момента и прекарва свободното си време по три-четири начина: разпуска с приятели далеч от хорски очи и папарашки фотоапарати, слуша музика, ходи на кино и пътува по света и у нас. Маниак е на всичко френско - храна, вино, коняк, изкуство. Любимите му филми обаче са Кабаре на Боб Фос и Фани и Александър на Ингмар Бергман, а след Париж най-много обича... Истанбул.
В Истанбул усещаш микса от европейското и ориенталското. Докато обикаляш из центъра, все едно си в някоя европейска столица, но щом свиеш по някоя от малките улички, моментално се озоваваш в съвършено различен свят. Просто е невероятно, описва преживяванията си прокурорът мускетар.
Божидар Джамбазов е зодия Рак и смята, че е неин съвършен представител. Не вижда обективни и субективни причини да сменя скоро професията си. А единственото, което не харесва у себе си, е, че често е склонен да бъде злопаметен като слон, но твърдо е решил да изкорени този свой порок. Твърди, че засега успява и май е прав, защото всички пациенти на Темида, които през годините са спечелили делата си срещу него, продължават да се разхождат на свобода. Стига, разбира се, да не са се направили на интересни и отново да са възбудили интереса му към собствените си персони...

Facebook logo
Бъдете с нас и във