Параграф22 Weekly

§22 Анализи

БЪЛГАРСКИЯТ СЪД СЕ ПОМАЙВА С УБИЙЦИТЕ НА СТУДЕНТА БОРИЛСКИ

На 26 март Шуменският окръжен съд трябва да гледа за пореден път делото за убийството на българския студент в Сорбоната Мартин Борилски. Трупът му бе открит накълцан с нож през 2000 г. в квартирата му Париж. Подсъдими за злодеянието са варненците Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона. Те бяха посочени като извършители на престъплението от френското следствие, а по-късно и от Националната следствена служба. Очаква се това да бъде последното заседание по делото, като за тази дата са насрочени пледоариите на обвинението и на защитата. Ако бъдат признати за виновни, двамата може да получат присъди от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор.
Тялото на 24-годишния Мартин Борилски от Варна, студент пета година в Сорбоната, беше намерено в апартамента му на ул. Льокурб 74 в Париж на 20 юли 2000 година. Приятелите му - Алексис Грамбла и Каролин Тексие, отишли в квартирата, за да проверят какво става с Мартин, който от два дни не вдигал телефона. След като не им отворил, те викнали пожарникарите, които разбили вратата. Борилски бил коленичил до леглото, прогизнало от кръв. По-късно съдебните лекари установяват, че по тялото има 93 прободни рани от хладно оръжие, а черепът му е премазан с гира. Френските криминалисти изземват веществени доказателства - косми, намерени в двете ръце на убития, дънки и панталони с кръв по тях. Взет е и материал изпод ноктите на жертвата. По веществените доказателства са открити следи от три вида непозната мъжка ДНК. Проведените във Франция експертизи са установили, че ДНК-профилите на Георги Желязков и на Барона (изолирани от тяхна слюнка в България) съвпадат с намерените на местопрестъплението. Според експертите вероятността следите да са на някой друг, а не на Желязков, е 1 на 15 трилиона, а в случая с Барона вероятността за друго лице е 1 на 236 милиарда. Според френските разследващи тези доказателства са напълно достатъчни двамата да получат осъдителни присъди. Но те очевидно не са достатъчни за българското правораздаване. Причината е, че бащата на единия от обвиняемите Борислав Желязков е бивш заместник-шеф на окръжната следствена служба във Варна, понастоящем адвокат. В сензационен материал по този случай, озаглавен Френската полиция се сблъсква с българската мафия, през 2002 г. в.Фигаро пише: Бащата на главния заподозрян е бивш магистрат, който поддържа солидни приятелски връзки сред българската полиция и е подозиран, че работи за обезпокояваща мафиотска група. Заради близкия всекидневен контакт с бащата на Георги Желязков на 4 ноември 2002 г. цялата варненска прокуратура си направи отвод с писмо до ВКП. Отводи си правят и 11 варненски съдии.
При визитата си в София на 28 януари 2003 г. днешният френски президент и тогавашен вътрешен министър Никола Саркози живо се интересува пред МВР-шефа Георги Петканов докъде е стигнало делото за убийството на българския студент. Едва след неговата намеса то е разпределено в Шумен. Първото заседание там бе на 22 февруари 2004 година. Тогава самата председателка на окръжния съд се зарече да бъде експедитивна. Явно за българската Темида четири години са нищо време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във